RSS 2.0

Då är lördagens tävling igång och jag kommenterar låtarna och framträdandena allteftersom de inträffar. Någon kallade detta för Dödens Grupp. Vanligen brukar det innebära att det finns många bidrag av hög kvalitet. Jag förstår i vanlig ordning ingenting...

 • Agnes - ja, vad skall man säga? Låten är kanonbra, men kräver en stark röst. Det var just det som Agnes inte hade ikväll. Frågan är hur pass mycket hon hämmades av sina röstproblem. Om hon lät och såg lite ansträngd ut under framträdandet, såg hon desto mera lättad och glad ut, när det hela var över. Räcker hennes popularitet ändå för avancemang?
 • Star Pilots - fejk eller ej. Spelar ingen roll. Tom Cruise, släng dej i väggen! Den här låten lyfter (f'låt!).
 • Susanne Alfvengren - Var inte ett av kriterierna för den Internationella Juryn att bidragen inte fick framföras på svensk dialekt? Man kan tycka vad man vill om juryns vara eller inte vara, men jag tvivlar på att den gotländska dialekten, som vi i Sverige tycker låter charmig, går hem i Bosnien-Herzegovina.
 • Anna Sahlene & Maria Haukaas Storeng - Om det här bidraget går till Moskva, har vi i alla fall försäkrat oss om tolvor från Lettland och Norge. Bägge artisterna har nämligen deltagit i ESC tidigare. Sahlene har länge varit en av mina favoriter, men ärligt talat tror jag inte får tävla där i år.
 • Thorleifs - Dansbandsmusik blir inte bättre, bara för att man kryddar den med lite ABBA-toner.
 • Sarah Dawn Finer - hon vann nästan för två år sedan, då med en mycket bra låt. Årets bidrag är inte fullt lika bra, men är så här långt kvällens enda bidrag som håller kvalitet. Men det räcker inte för vinst.
 • Next 3 - En korsning mellan Hip Hop och Latino. Går detta bidrag vidare, måste jag erkänna att jag börjar bli för gammal för det här. Men jag vidhåller att rapmusik inte har i Melodifestivalen att göra. Men vi har tidigare sett exempel på hur yngre musik slår ut det som då kallades "gubbrock".
 • Malena Ernman - Loa Falkman kom sist med Symfoni. Ingenting har förändrats sedan dess.

Vidare till andra omgången: Agnes, Star Pilots, Thorleifs, Sarah Dawn Finer, Malena Ernman. Jag hade velat byta ut Thorleifs mot Sahlene, annars är jag ganska nöjd.

I första duellen: Agnes mot Star Pilots. Det blir tufft. Agnes har sina trogna anhängare som säkert röstar i massor. Det blev Agnes. Det tog väldigt lång tid innan hon var redo att framföra det vinnande bidraget på nytt. Orsaken får vi säkert snart veta, tack vare våra kära kvällstidningar.

I andra duellen: Sarah Dawn Finer mot Malena Ernman. Det borde vara enklare. Tyckte jag, men det blev Malena Ernman! Who cares? SDF fick Internationella Juryns röst.

Mina tidigare inlägg om Melodifestivalen finns under kategorin med samma namn. Kommentera gärna!!
- 32 låtar inräknade

 

Bloggar.se:  , , , Intressant

Direktlänkar       Inlägget: Permalink   Kategorin:   Kommentera inlägget! 
Kommentarer  I bloggen:  0   Trackbacks:  Trackback 
Om Bloggen:   Hemsida:
Tjänster Bloggportalen  Twingly  Bloglovin  iGoogle  FeedBurner  Nyligen 


  
Snön börjar smälta undan i trädgården vid min sommarstuga på Granudden i Färjestaden på Öland.

Och jag kan se i mina webbkameror (främst dagtid då bilderna är live - annars hänvisas till historiken), att en och annan snödroppe tittar fram. Visserligen rör det sig om synnerligen suddiga bilder, men jag tror att jag gör rätt i att utropa vårens ankomst till Öland.

Visserligen såg jag i väderprognosen att det skall bli minusgrader natten till söndag, men i övrigt vankas det någon enstaka plusgrad.

Kika gärna in på min väderstation i stugan.

Nu väntar vi bara på lite Krokus också. Det kanske dröjer ett par veckor, men sedan börjar det bli dags att återigen åka till Öland och ta bilder till mitt fotoalbum. Tills dess får jag hålla tillgodo med förra årets favoritbilder, då det iofs inte blev så mycket Krokus pga bakslaget - men kolla här då!.

Samtidigt hälsar jag till er andra som skriver om ungefär samma sak!


 
Bloggar.se: snödroppar, trädgård, lökar, granudden, färjestaden, öland, webcam, vårtecken

Direktlänkar       Inlägget: Permalink   Kategorin:   Kommentera inlägget! 
Kommentarer  I bloggen:  0   Trackbacks:  Trackback 
Om Bloggen:   Hemsida:
Tjänster Bloggportalen  Twingly  Bloglovin  iGoogle  FeedBurner  Nyligen 


  
Nedanstående sorter har jag satt idag, totalt 4 pluggboxar.
 

Guldakleja - Aquilegia chrysantha 'Yellow Star'

Ljust guldgula, långsporriga blommor med underbar doft. Sirligt, flergrenat växtsätt.
Akleja - Aquilegia vulgaris

Vildform. Karakteristiska blommor i blått, lila, rosa och vitt med sporrar. Ödegårdar, ängar, bryn och strandsnår.
Pastellakleja - Aquilegia cultorum 'McKana Giant'

AAS-Vinnare. Jätteblommande, långsporrig i flerfärgsblandning. Nostalgisk perenn för rabatt och buketter.
Blåklintsaster - Stokesia laevis

Städsegröna, lansettlika blad i sirliga rosetter. Mycket vackra, fransade, klintlika, lavendelblå blommor över bladverket. Både blommorna och senare de fina, gröna blomfodren används till snitt.
Midsommaraster - Aster tongolensis 'Wartburgstern'

Lavendelblå kragblommor med gul mitt. Buskigt växtsätt. Anspråkslös.

Akleja har jag några stycken i min trädgård, men jag vill ha flera! Både i Staket, extra samt Bakgård. Gult och Blått är inte fel heller.

Blåklintsaster tänkte jag mej också ha på Bakgården, samt ev utanför staketet (!).

Midsommaraster kommer att sättas runt Björken och vid Altanen.

Sedan tidigare har jag följande sorter i mina pluggboxar:

 • Rudbeckia - Echinacea x hybrida 'Paradiso'
  Den här sorten började gro direkt efter att jag tagit ut den ur kylskåpet. Efter knappt två veckor har jag plantor i nästan alla hålen.
 • Praktriddarsporre - Delphinium cultorum Belladonna 'Bellamosum'
  Några enstaka plantor har börjat visa sig.
 • Azurriddarsporre - Delphinium tatsienense 'Sky Lights'
  Denna sorten har börjat ta sig men inte lika bra som nedanstående.
 • Kinesisk Riddarsporre - Delphinium grandiflorum 'Dwarf Blue Butterfly'
  Dessa har redan tagit sig bra, och jag kommer att få växter i alla 49 hålen.
 • Knölvial - Lathyrus tuberosus
  Den står just nu i kylskåpet.

Mina tidigare inlägg i ämnet:


Bloggar.se:   , , , , , , , , ,

Direktlänkar       Inlägget: Permalink   Kategorin:   Kommentera inlägget! 
Kommentarer  I bloggen:  0   Trackbacks:  Trackback 
Om Bloggen:   Hemsida:
Tjänster Bloggportalen  Twingly  Bloglovin  iGoogle  FeedBurner  Nyligen 


  
Så har vi då hört hela årets startfält. Möjligheten att nästa deltävling skulle ha något bättre att bjuda på, den finns inte längre. I det ljuset kanske man i år har för stora förväntningar på årets fjärde och sista deltävling. Något säger mej att den nog blir något av ett anti-climax.

 • Star pilots - Higher
  "Det börjar bra, nästan intressant, ja ja - men nästan lite väl bekant..." Bortsett från det så är väl det här bidraget inte helt utan chans, även om det inte utmärker sig på något sätt.
 • Sarah Dawn Finer - Moving on
  En powerballad som dock ter sig lite blek. Men jag får väl komma med den sedvanliga brasklappen - jag har bara hört 60 sekunder och inte sett framträdandet. Helt klart är SDF den i särklass bästa artisten i kvällens startfält, och förtjänar inte att bli uträknad i förtid.
 • Malena Ernman - La Voix
  Operaschlager? Chanslös i mina ögon (och öron).
 • Thorleifs - Sweet kissin' in the Moonlight
  Jag har tidigare sagt, vad jag anser om dansbandsmusik i allmänhet. Det här bidraget ger mej ingen anledning att ändra på den saken. Detta trots att bidraget inte är helt utan ABBA-inspiration - lyssna på saxarna och pianot! Det räcker dock med en Waterloo.
 • Agnes - Love Love Love
  En omåttligt populär tonårsidol som sjunger en låt, som inspirerats av tider då discoscenen dominerades av giganter som Donna Summer och The Pointers Sisters. Musikstilen är i min smak - artisten aningen blek denna vecka (det ryktas om röstproblem). Om inget katastrofalt inträffar, borde hon dock gå vidare.
 • Susanne Alfvengren - Du är älskad där du går
  En ballad måste vara engagerande. Det är inte den här. Gå i frid.
 • Next 3 - Esta Noche
  Latino Hip Hop. Låter som en halvgardering i mina ögon, som dock inte slår in. Jag brukar säga att Hip Hop har sin givna publik - låt oss bara hoppas de förblir en minoritet.
 • Anna Sahlene & Maria Haukaas Storeng - Killing me tenderly
  Sahlene har alltid hört till mina favoriter. Men den här låten? Nej den är chanslös.

Vilka skall då vidare i denna deltävling? Jag lägger min röst och sätter en slant på Agnes och Sarah Dawn Finer. Sedan blir det svårt. Agnes är folkets favorit, om man får tro webbtidningarnas omröstningar. SDF ligger också bra till just nu, så även Thorleifs...


Mina tidigare inlägg om Melodifestivalen finns under kategorin med samma namn. Kommentera gärna!!

- Sluta klaga!
- A star is born
- Lättröstat men svårtippat

Bloggar.se: , , , Intressant

Direktlänkar       Inlägget: Permalink   Kategorin:   Kommentera inlägget! 
Kommentarer  I bloggen:  0   Trackbacks:  Trackback 
Om Bloggen:   Hemsida:
Tjänster Bloggportalen  Twingly  Bloglovin  iGoogle  FeedBurner  Nyligen 


  
För en gångs skull, är jag och experterna överens - det här var Molly Sandéns kväll. Och inte bara det. Vi har bevittnat en stjärna födas. Det här var lika magiskt, som när Sanna Nielsen sjöng Empty Room första gången men ändå inte vann, eller då Carola vann med Främling och tog hem alla 12-poängarna.

Men snälla journalister, behandla vår nya stjärna varsamt. Mitt i all den glädje som hon utstrålar - för jag tror på att den är äkta - måste det vara svårt för vilken 16-åring som helst att hantera den här framgången.

EMD är visserligen inga 16-åringar (?), men beter sig som sådana. Visserligen blev de "provocerade" av en SVT-reporter, men att man inte får lov att framföra bidraget igen - visste nog alla utom de själva.

EMD och BWO gick vidare på sin enorma popularitet. Velvet har inte på samma sätt någon trogen publik, men låten var värd ett bättre öde tycker jag.

BWO hamnade i det sk balladträsket, där de inte har något att hämta. Deras låt var väldigt medioker, och det är inte utan viss förvåning som jag konstaterar att de gick vidare till Andra Chansen.

Till sist några ord om dagens höjdpunkt: Molly Sandén. Så här skrev jag i mitt förra inlägg:

Hon är en precis lika oslipad diamant som Carola var den magiska kvällen då hon tog hem samtliga 12-poängare. Och inte sedan dess har jag sett en vinnare utstråla en sådan stark och vacker lycka. Jag tänkte för en stund "hur skall hon klara av att gå upp och sjunga nu". Men som det proffs hon redan är, går hon upp och sätter låten - ännu en gång! Wow!

Aftonbladet basunerar ut "Mollys finalskräll" - i mina ögon ingen skräll alls. Och jag protesterar å det allra skarpaste mot Markus Larssons rubrik: Vällingschlager. Nej i kväll har vi bevittnat något historiskt - det är inte varje dag man får vara med när en stjärna föds.

Mina tidigare inlägg om Melodifestivalen finns under kategorin med samma namn. Kommentera gärna!!
- Sluta klaga!
- A star is born
- Lättröstat men svårtippat

Bloggar.se: , , , , , Intressant

Direktlänkar       Inlägget: Permalink   Kategorin:   Kommentera inlägget! 
Kommentarer  I bloggen:  0   Trackbacks:  Trackback 
Om Bloggen:   Hemsida:
Tjänster Bloggportalen  Twingly  Bloglovin  iGoogle  FeedBurner  Nyligen 


  
Jag håller inte med om att årets upplaga av Melodifestivalen är så dålig som "alla" säger! När man skriker ut att man vill ha licenspengarna tillbaka, handlar det mest om sensationsjournalistik. Kvällspressen fortsätter dessutom att tjata på temat "Röstningkrångel" - hur svårt kan det va'?

Vi har haft tre härliga deltävlingar med allting som hör Melodifestivalen till. Att sedan allting inte kan bli som förra året, eller förrförrra - det förstår väl varje normalbegåvad människa. Nya tider - nya artister - nya låtar - nya skandaler.

Till Globen har hittills gått, från:
- Deltävling 1: Emilia och Alcazar
- Deltävling 2: Måns och HEAT
- Deltävling 3: Molly och EMD

I Andra Chansen möts:
- Scotts
- Caroline af Ugglas
- Amy Diamond
- Lili och Susie
- Rigo & The Topaz Sound feat. Red Fox
- BWO

Och då vill jag bara påminna om att vi har en deltävling kvar. Det enda jag vill klaga på är att Velvet inte gick vidare :-)

Till sist några ord om dagens höjdpunkt- Molly Sandén. Så här skrev jag i mitt förra inlägg:

Hon är en precis lika oslipad diamant som Carola var den magiska kvällen då hon tog hem samtliga 12-poängare. Och inte sedan dess har jag sett en vinnare utstråla en sådan stark och vacker lycka. Jag tänkte för en stund "hur skall hon klara av att gå upp och sjunga nu". Men som det proffs hon redan är, går hon upp och sätter låten - ännu en gång! Wow!

Aftonbladet basunerar ut "Mollys finalskräll" - i mina ögon ingen skräll alls. Och jag protesterar å det allra skarpaste mot Markus Larssons rubrik: Vällingschlager. Nej i kväll har vi bevittnat något historiskt - det är inte varje dag man får vara med när en stjärna föds.


Mina tidigare inlägg om Melodifestivalen finns under kategorin med samma namn. Kommentera gärna!!

- A star is born
- Lättröstat men svårtippat
Bloggar.se: , , , , , Intressant

Direktlänkar       Inlägget: Permalink   Kategorin:   Kommentera inlägget! 
Kommentarer  I bloggen:  4   Trackbacks:  Trackback 
Om Bloggen:   Hemsida:
Tjänster Bloggportalen  Twingly  Bloglovin  iGoogle  FeedBurner  Nyligen 


  
 1. Velvet - jovisst tyckte jag låten var bra redan vid enminuterslyssningen - men live-framträdandet blev något av en aha-upplevelse. Vilket j-a tryck, alltså!! Låten är bra, soundet likaså - men är den inte lite lik en gammal hit av gruppen ABC vid namn "The book of love"?
 2. "Gruppen som jag inte ens kommer ihåg namnet på" - hur skall den ha en chans? Förmodligen har den inte det.
 3. Molly - hon är 16 år, men vilken röst!! En stjärna har fötts. Kvällens ståpäls!
 4. EMD - framträdandet var tunt, som - luft. Passade på att gå ut i köket och hämta en Pepsi... Allvarligt talat, det lär finnas en och annan pojkgruppsfundamentalist ute i stugorna som älskar sina idoler, oavsett hur dåligt de sjunger och heller inte bryr sig ett dugg om vad jag tycker.
 5. Rickfors - nej den lyfter inte. Inga vingar här alltså...
 6. Maja - Här för mej själv, "All by myself" hette en annan känd hit, vem gjorde den? Nej detta är ingen följdfråga, hämtad från en känd TV-frågesport, men visst hade denna odödliga hit från 1975 med Eric Camen från platsat i det här startfältet. Maja, däremot, är inte min idol.
 7. Sofia - "redan de gamla grekerna"... Nej, grekisk schlagerpop har haft sin tid tycker jag. Men varför får jag inte låten ur skallen, den klibbar sig fast likt vitlökssås.
 8. BWO - välkomna till balladträsket. Hoppas ni har sjöstövlarna på er, för det här blir segt att ta sig ur. Men detta tycks inte avskräcka den omåttligt populära gruppen - kunde `minst lika berömda The Ark vinna med en skitlåt så kan BWO kanske göra om den bravaden?

Vilka fem låtar går då vidare till nästa röstomgång? Jag tror och hoppas på Velvet och Molly. Sedan garderar jag med EMD, BWO och Sofia. Jag sa ju att det var lättröstat! Resultatet blev: Rickfors, nr2 (får väl lära mej vad de heter), Molly, EMD och BWO. Nej jag är inte helt nöjd. Velvet åkte ut i år också - den låten var ju kanonbra! Men nu skall det väl inte vara så svårt att få Molly till final.


I första duellen blev det I got you mot Baby, goodbye. Jag tänker inte rösta. Ingen av dessa är värda att gå till Globen. Jag gissar att detta var Ettan mot Fyran. Nej, någon slags kosmisk rättvisa skipades ändå - det blev EMD som gick till final.


Men nu börjar det bli nervöst - blir det Molly mot BWO? Då undrar jag.... BWO har trogna fans men Molly starkaste framträdandet. Två ballader mot varandra. Jag tycker BWO skall hålla sig till det som de är bäst på. Snälla svenska folk - ge Molly chansen!


Jag var rädd en liten stund - men visst blev det Molly som vann den andra finalplatsen.


Hon är en precis lika oslipad diamant som Carola var den magiska kvällen då hon tog hem samtliga 12-poängare. Och inte sedan dess har jag sett en vinnare utstråla en sådan stark och vacker lycka. Jag tänkte för en stund "hur skall hon klara av att gå upp och sjunga nu". Men som det proffs hon redan är, går hon upp och sätter låten - ännu en gång! Wow!


Aftonbladet basunerar ut "Mollys finalskräll" - i mina ögon ingen skräll alls. Och jag protesterar å det allra skarpaste mot Markus Larssons rubrik: Vällingschlager. Nej i kväll har vi bevittnat något historiskt - det är inte varje dag man får vara med när en stjärna föds.

Bloggar.se: , , , , , , , Intressant

Direktlänkar       Inlägget: Permalink   Kategorin:   Kommentera inlägget! 
Kommentarer  I bloggen:  0   Trackbacks:  Trackback 
Om Bloggen:   Hemsida:
Tjänster Bloggportalen  Twingly  Bloglovin  iGoogle  FeedBurner  Nyligen 


  
Nu har det dessvärre blivit dags att återigen varna för att isarna här och var inte håller. Nyhetsrapporteringen och Sjöräddningscentralens bloggdagbok MRCC Online (nedan) talar sitt tydliga språk.

Dessutom har vädret börjat bli lite ruggigt här och var. Här i Kungsbacka snöar det och det blåser en aning. Jag håller koll på vädret stugan på Öland genom min egen väderstation som jag har där, där temperaturen just nu ligger kring nollan. Med hjälp av mina fem webbkameror, ser jag att det är mera snö där än här. Mer snö lär det bli också - enligt prognosen så kommer ett snöoväder in under natten till söndagen. SMHI varnar för snöfall och även för kuling. Nu kommer det västerifrån, dvs det kommer hit till Kungsbacka - innan det når mitt sommarparadis på Öland.


Om du har en RSS-läsare, kan du dessutom prenumerera på MRCC Online (nedan).
 

Man genom isen, Germaniaviken

Person trillat och slagit i huvudet på isen, Uppsala

Person i vak, Tyresö

Isolycka Färingsö, Jakobsberg

Isolyckor på Mälaren, Västerås

Bloggar.se: isolycka, väder, oväder, snö, vinter, sjöräddning

Direktlänkar       Inlägget: Permalink   Kategorin:   Kommentera inlägget! 
Kommentarer  I bloggen:  0   Trackbacks:  Trackback 
Om Bloggen:   Hemsida:
Tjänster Bloggportalen  Twingly  Bloglovin  iGoogle  FeedBurner  Nyligen 


  
Lördagens startfält är mycket svårtippat. Visst finns det i mitt tycke två halvor, där den ena utgör sådan musik som jag gillar och som jag tror och hoppas andra också tycker om, och där den andra är sådant som av olika skäl inte håller måttet. Det kan röra sig om musik som inte direkt passar in i sammanhanget, eller artister och låtar som helt enkelt inte håller tillräckligt hög kvalitet. Hursomhelst bjuder lördagens tävling verkligen på en (skön?) blandning av olika musikstilar.


Markus Larsson i Aftonbladet går så långt som att säga, att det denna vecka bara är två låtar som håller måttet, medan Anders Nunstedt i Expressen tycker att BWO borde vara oroliga plus att EMD spelar allan.


När jag skriver svårtippat så menar jag just det. Men det här är i mitt tycke en ganska "lättröstad" omgång - i vart fall för min del.

Förra veckan fick jag backa lite på det som jag tyckte efter ett par genomlyssningar på SVTs hemsida. Det är en helt annan sak att få se och höra artisterna framträda live.


Den här gången skall jag lyssna igenom låtarna först, innan jag ger mej i kast med tidningarnas skriverier och alla webbomröstningar.

 • BWO - You're not alone
  Jag hör till dem som gillar BWO, men detta är tyvärr ingen av deras starkare låtar. För lugnt och tråkigt. BWO är som bäst när det blir taktfast. Fast låten kanske växer när man hört den ett par gånger? Jag har märkt detta fenomen med några av bidragen som åkt ut tidigare - vissa av dessa har en otrevlig förmåga att fastna i skallen. Enligt DN kan detta året bli balladernas revansch - synd bara att Sanna inte är med då.
 • Sofia - Alla
  Just den här musikstilen är jag lite kluven till. Det här kommer säkert att gå hem i reklamradion - dvs jag lär får höra den här låten till leda, varje morgon på väg till jobbet. Men mycket längre än så tror jag inte den kommer.
 • Maja Gullstrand - Här för mej själv
  Jag antydde ovan, att det finns låtar denna vecka som enligt min mening inte har här att göra. Det här är en av dem.
 • Mikael Rickfors - Du vinner över mig!
  Han har gjort många bra låtar - den här hör dessvärre inte till de bättre. Hoppas bara han inte glömmer texten :-)
 • E.M.D. - Baby, Goodbye
  Jag längtar efter att få höra den här live. Jag tror det kan bli bra tryck och då kan den här låten lyfta. Många anser gruppen överskattad.
 • Molly Sandén - Så vill stjärnorna
  Om en ballad skall slå, måste den antingen vara mycket vacker och/eller stark, eller så måste framträdandet vara något utöver det vanliga. Sanna Nielsen hade förra året bägge dessa ingredienser. Molly sjunger en ganska ordinär ballad, men jag tycker så här spontant att hennes röst kan få de här låten att lyfta. Hon som redan vunnit Lilla Melodifestivalen. Min favorit så här långt alltså.
 • Rigo & The Topaz Sound feat. Red Fox - I Got You
  Vem kan tänkas rösta på det här bidraget? Personligen har jag aldrig hört talas om artisterna som framför det här bidraget, men jag befarar att de har sin trogna publik där ute.
 • Velvet - The Queen
  Hennes bidrag förra året gick inte vidare från deltävlingen - ni som läste min blogg förra året vet vad jag tyckte om det. Den låten var riktigt bra. Den här är nästan lika bra och borde ha en chans i det mycket blandade startfältet, även om hennes framträdande kanske överskuggas av det hon har på sig! Den här låten tänker jag nog också rösta på.

Peters röster går denna vecka till Molly och Velvet. Mitt tips är att även BWO och E.M.D får många röster. Om dessa fyra bidrag hör till dem som antingen går vidare till Globen eller Andra chansen - då är jag nöjd. Dock vill jag komma med en liten skrällvarning för Sofia.


Nu så här kl 13:41 läser jag av Aftonbladets webbomröstning.

Det som förvånar mej är Sofias 8:e och sista plats. Men som jag sagt många gånger tidigare, jag tror att folk bara röstar på hur kända artisterna är - inte på låtarna (som man inte ens lyssnat på). Detta förklarar även varför BWO och E.M.D. får så pass många röster.


Den Internationella Juryns ordförande har i ett utspel redan i förväg favoriserat Molly. Ja, nu råkar det ju vara så att jag delar hans uppfattning - men frågan är om det är så lyckat att Juryn gör uttalanden, innan folket har röstat. Jag tror att han har missförstått sin roll. Det är inte rätt att göra så, jag kan förstå om de andra artisterna skjuter rygg.


Något som framkommit först nu, är att juryn förra året fått bedöma "fel" framträdande - något som kan ha kostat Sanna Nielsen segern.


Melodifestivalen är inte på blodigt allvar - det är värre än så! Nu har Christer Björkman tvingats skaffa livvakter och dessutom blivit granskad av JK.

Bloggar.se: , , , , , Intressant

Direktlänkar       Inlägget: Permalink   Kategorin:   Kommentera inlägget! 
Kommentarer  I bloggen:  3   Trackbacks:  Trackback 
Om Bloggen:   Hemsida:
Tjänster Bloggportalen  Twingly  Bloglovin  iGoogle  FeedBurner  Nyligen 


  
Jag har kört SAAB sedan många år tillbaka, och säger nu "Rädda SAAB". Det är en helt underbar bil, jag förstår inte det här med SAABs påstådda dåliga rykte.

Vad säger att Volvo är mer värt att rädda?

Och rent världsekonomiskt vore det kanske inte så bra att GM går omkull?

Jag är ingen ekonom, så jag kanske har missat poängen med det som sker, men varför visar inte Regeringen en vilja att göra något - om man sedan lyckas är en annan sak?

Varför inte ha kvar företag med svensk innovation, så att vi står starka när krisen förhoppningsvis är över?

Bloggar.se:   , ,

Direktlänkar       Inlägget: Permalink   Kategorin:   Kommentera inlägget! 
Kommentarer  I bloggen:  0   Trackbacks:  Trackback 
Om Bloggen:   Hemsida:
Tjänster Bloggportalen  Twingly  Bloglovin  iGoogle  FeedBurner  Nyligen 


  
Jag sitter här och tittar på mina webbkameror, som finns utplacerade i trädgården vid min sommarstuga på Granudden i Färjestaden på Öland. Sedan ett par dagar tillbaka ligger ett tjockt snötäcke över gräsmattan och rabatterna. Det är kanske tur det, för nu skall det enligt prognosen fortsätta att vara riktigt kallt - i en vecka till, men sedan kan det bli plusgrader. Men innan dess skall det ha kommit mera snö.

Om man tittar lite på väderstatistiken, så ser man att det i år inte har varit lika varmt i januari och februari som det var förra året. Det är på sitt sätt också bra - det är ju inte meningen att blommorna skall lockas att komma upp för tidigt. Kommer det sedan ett bakslag, som skedde just 2008, kommer en del växter att ta stryk. Som det ser ut nu, är det ingen större risk att detta upprepas i år.

Nu blir det alltså ingen resa österut den närmaste tiden. Jag har 4 pluggboxar med växter, stående i köksfönstret, samt en i kylskåpet (!) - sattes igår. En box med Rudbeckior har stått i kylskåpet sedan den 17/1, men nu blev det alltså dags att ta ut den, och vi får se hur lång tid det tar innan fröerna gror. Enligt produktinformationen borde jag ha ställt boxen utomhus och låtit snön falla - men nu har jag ingen bra plats, så det fick bli kylskåpet istället. Utomhus kan det ta upp till 5 månader innan något kommer upp - vi får hoppas att det inte tar så lång tid. Nu står det istället en box med Knölvial där - en slags perenn Luktärt, som till skillnad från Rosenvial verkligen luktar.

Nu får dessa boxar stå där tillsvidare. Jag har just nu inga planer på att åka till Småland och sätta dem där. Det får bli senare. Det finns några växter som kan sättar i mars, men merparten av mina fröer i år har Impecta's odlingsanvisning 4, som innerbär att de skall sättas utomhus i sk kallbänk. Det tänker jag däremot göra i Småland, men inte förrän det är frostfritt. Här kan du se vad jag planerar i år.

När groddarna börjar visa sig på fönsterhyllan, har jag två växtlampor från Clas Ohlson, som behövs nu när solen inte är så stark.

 
Bloggar.se:   frö, fröer, förkultivering, frösådd, blommor, trädgård, perenner, förkultivering, väder, snö

Direktlänkar       Inlägget: Permalink   Kategorin:   Kommentera inlägget! 
Kommentarer  I bloggen:  0   Trackbacks:  Trackback 
Om Bloggen:   Hemsida:
Tjänster Bloggportalen  Twingly  Bloglovin  iGoogle  FeedBurner  Nyligen 


  
Tänk vad härligt det är när man kan dela ett intresse med andra - helt och hållet tack vare Internet!

I mitt förra inlägg skrev jag om olika länkar som man kan använda om man vill hitta till andra som skriver om ett visst ämne. Nu har jag använt några av dessa länkar och hittat till andra personers bloggar, som handlar om - Melodifestivalen.

I det här inlägget tänker jag bifoga en liten lista över bloggar och inlägg som jag har funnit. Härmed sänder jag en hälsning till er - är ni "väl syndikerade", lär ni snart hitta mej i cyberspace :-)

Mina tidigare inlägg om Melodifestivalen finns under kategorin med samma namn. Kommentera gärna!!
 • Dagen efter
 • I annat ljus
 • Vilka vinner ikväll?
 • Cirkusen rullar vidare
 • Helt rätt av SVT
 • Men, hur svårt kan det va'?
 • Rätt låtar vann!
 • Från Emilia till Alcazar
 • Folket mot experterna - vem vinner?
 • Nu börjas det igen...


 • Här finns min webbsida med alla länkar.

  Schlagerblogg - Aftonbladet.seSprit smugglades till greenroom
  Huh så kallt!
  Isvak- Javisst!
  Måns stängde baren
  Sena nattliga synder i baren
  Cookies n Beans röjde på dansgolvet
  Lili & Susie lärde Måns sina moves
  Bomber för H.E.A.T
  Artistnamnen viktiga för H.E.A.T-killarna
  Indränkt i champagne - igen
  Härlig final!
  Ni bestämmer hur det går
  De fem bästa
  Petra briljerar på freebejs
  Markoolio ut
  Vad sysslar grafiken med-
  Petra med artisterna
  Anders Nunstedt - Expressen.seSVT gör en kungspudel
  Fel låt blev juryfavorit hos SVT
  Rätt låt vann
  Jag kräver pyro i Globen!
  Markoolios megaflopp ett faktum
  Alla livegetingar i Skellefteå
  Getingbetyg på alla - så här långt
  Är jag i Skellefteå eller är jag i Skellefte-
  Snart åker vi!
  Den bjussar jag på!
  Mums-mums bäst i test
  Blogg Harry Amster om tv & populärkultur SvDChrister Björkman backar inte
  Måns till Globen
  Duell mellan Måns och Lili & Susie
  H.E.A.T mot Amy
  H.E.A.T. till Globen
  Markoolio utröstad
  Måns överlägset bäst
  Kakorna fastnar inte
  Amy Diamond i en tam låt
  Markoolios kompis brann
  H.E.A.T borde gå vidare
  Jennifer Brown en uppstickare
  Lasse Lindh slåss
  Lili & Susie in i din hjärna
  Snart Melodifestival och liveblogg!
  SchlagerprofilernaEftersnack, Skellefteå!
  Hör Jennifer Browns låt redan nu!
  Norrland har röstat!
  Kvällens höjdpunkt!
  Mycket mera material med Måns!
  Björn Wadström - ettanH.E.A.T
  Sång & danstävling
  SchlagerpinglanIdol Light 2010?
  Resultat- Deltävling 2
  Ännu fler finaler
  Ord av JerryMelodifestivalen 2009 - delfinal 2 eftersnack
  Karins världmelodikärlek
  Melodifestival, min kväll
  Kim Milrell.seOkej, vi är inte överraskade
  Jag har röstat
  Amy i andra chansen
  Åh nej
  GUUUUUUUUUUUUUUUD
  As Good as it getsMelodi nummer ...
  aliveinthedangerzone.blogg.seYou never know how much trouble a heart can take
  Disconnect me, from your heartbeats...
  Schlagerprinsessan.se 
  Fröken Nina funderarMelodifestivalen 2009 - deltävling 2
  Being BloggedMelodifestivalen 2009 - Skellefteå
  I kväll smäller det lite norröver
  Mikael Wendt bloggarVad tycker du om kvällens låtar?
  Melodifestival - del 2
  Så firade vinnarna i nattZelmerlöw stängde festen
  - Allt bara exploderade"Hårdrocken återvände, ylade och vann"
  Allt spexande förgäves"Vi ska ta ett segerrör i Upplands Väsby"
  Björkman var med och röstadeH.E.A.T-
  "Jag har haft svårt att sova""De borde till Moskva"
  Tajta hotpants & brinnande stuntsZelmerlöv och H.E.A.T. till final
  DN.se-s direktrapportering.Zelmerlöw pallade för trycket.
  "Jag bommade H.E.A.T"Med melodiös delseger i blick
  Bloggar.se: , , , , , ,

  Direktlänkar       Inlägget: Permalink   Kategorin:   Kommentera inlägget! 
  Kommentarer  I bloggen:  1   Trackbacks:  Trackback 
  Om Bloggen:   Hemsida:
  Tjänster Bloggportalen  Twingly  Bloglovin  iGoogle  FeedBurner  Nyligen 


    
  Eftersom jag sannolikt kommer att fortsätta att skriva en hel del i ämnet, har jag nu skapat en ny kategori i bloggen för detta ändamål: Melodifestivalen . Samtidigt har jag flyttat över mina tidigare inlägg från kategorin Opinion.

  Nu kan du alltså på en och samma sida läsa alla mina inlägg om årets och förra årets Melodifestival.

  Lite olika sökningar bjuder jag också på (dessa finns även i min meny till vänster under rubriken Melodifestivalen)

  Melodifestivalen
  SiteSida
  SVT
  Melodifestivalen
  cpgp.blogg.se
  Melodifestivalen
  Aftonbladet
  Melodifestivalen
  Expressen
  Melodifestivalen
  DN
  Musik
  SvD
  Melodifestivalen
  Sydsvenskan
  Nöjen
  Knuff
  Melodifestival(en)
  Bloggar.se
  Melodifestival
  Melodifestivalen
  Melodifestivalen 2009
  Bloggtips
  Melodifestival 
  Melodifestivalen 
  Melodifestivalen 2009 
  Twingly
  Melodifestival
  Melodifestivalen
  Melodifestivalen
  Google
  Melodifestival(en)
  Bloggz
  Melodifestival
  Melodifestivalen
  Bloggsök
  Melodifestival 
  Melodifestivalen 
  Technorati
  Melodifestival(en)
  Nyhetsfilter
  Melodifestival(en)


  Bloggar.se: , , , , , ,

  Direktlänkar       Inlägget: Permalink   Kategorin:   Kommentera inlägget! 
  Kommentarer  I bloggen:  0   Trackbacks:  Trackback 
  Om Bloggen:   Hemsida:
  Tjänster Bloggportalen  Twingly  Bloglovin  iGoogle  FeedBurner  Nyligen 


    
  Jag förutspådde ingen stor dramatik och ingen hög kvalitet på gårdagens deltävling, men jag kunde inte har mera fel. Som brukligt är, tenderar man att fokusera på allt negativt - inte minst under ständig påverkan från kvällspressen.

  Medan kvällstidningarna mest skriver om tajta brallor, så väljer jag i vanlig ordning att fokusera på det musikaliska :-) Jag räknar in flera artiklar och till och med en omröstning!!? Inga skandaler i övrigt denna kväll, men möjligen en skräll (HEAT).

  Till skillnad från vissa krönikörer, är jag en stor fan av "schlagertekno". Att Måns skulle gå vidare, var för mej lika självklart som Alcazar's avancemang. Lika självklart var det, att Markoolio skulle förbli utan finalbiljett. Lili & Susie och Amy Diamond hade i mitt tycke likvärdiga bidrag - jag hade hellre sett en av dessa i finalen, än HEAT. Hårdrock har gått vägen i ESC en gång - det räcker tycker jag, och säkert stora delar av Europa också för den delen.

  Nu ser Andra Chansen ut at bli en riktig rysare!

  Petra Mede verkar har fått sin upprättelse - märkligt eftersom hon i mitt tycke var precis som förra veckan. Jag förstår inte vad man klagar på, hon är väl ok tycker jag!

  Jokrarnas vara eller inte vara kan diskuteras. Inte var Marie Serneholt något dåligt val - men Markoolio var det. Om man skall ha jokrar nästa år, menar jag att Björkman & co måste välja dem med omsorg.


  Läsaromröstningen i Aftonbladet
  ger just nu följande procentsiffror:

  1. Måns Zelmerlöw (30.2 %)
  2. H.E.A.T (25.8 %)
  3. Lili & Susie (18.8 %)
  4. Cookies n Beans (9.7 %)
  5. Amy Diamond (6.3 %)
  6. Markoolio (3.7 %)
  7. Jennifer Brown (3.0 %)
  8. Lasse Lindh (2.4 %)

  Mina tidigare inläg i kategorin Melodifestivalen :

  Bloggar.se: , , , , , Intressant

  Direktlänkar       Inlägget: Permalink   Kategorin:   Kommentera inlägget! 
  Kommentarer  I bloggen:  0   Trackbacks:  Trackback 
  Om Bloggen:   Hemsida:
  Tjänster Bloggportalen  Twingly  Bloglovin  iGoogle  FeedBurner  Nyligen 


    
  Jag har upptäckt en sak :-) Det är faktiskt stor skillnad mellan att lyssna till en minut ljudfil från SVTs hemsida - och att se och höra bidragen framföras i direktsänd TV, med 5.1-ljud och allt.

  • Lili och Susie - ja visst är det plast och låten är inte unik på något vis. Men ett sånt j-a ös blev det i TV. Men lätt plagiatvarning - låten låter pinsamt bekant på något sätt.
  • Jennifer Brown var en av mina favoriter, men i TV lyfte inte framträdandet. Ingen ståpäls här inte.
  • HEAT - hårdrock är inga favoriter i min smak, men visst låter det! Fast det låter lite som reklamlåten "How can you know so much?".
  • Markoolio - vissa saker förändras inte, oavsett ljuset. Lika uselt, tråkigt - rent ut sagt dåligt som jag förväntat mej.
  • Amy Diamond - jag skrev visserligen att låten var något bättre än förra årets. Den var mycket bättre! Riktigt bra faktiskt.
  • Cookies n Beans - ja som sagt, jag gillar inte country. Första takterna förefaller vara snodda från Empty Room? Hur många takter får man sno egentligen?
  • Måns Zelmerlöw - ja vad skall man säga? Inget annat än att det vore märkligt om han inte gick direkt till Globen. En låt i klass med Lili & Susie och Amy Diamond - men med hans stjärnstatus så måste det bara räcka hela vägen. Eller blir det ännu en i raden av favoriter på fall, vanligen i kvällspressen rubricerat som "fiasko"? Märkte ni förresten att det går att spela stråköverlägg på synt till låten på enbart svarta tangenter? Eller att den låter som en korsning mellan Boney M och E-Type?

  Vilka fem bidrag går vidare till andra omgången ikväll? Jag tippar på Lili och Susie, HEAT, Amy Diamond och Måns Zelmerlöw - men sedan blir det svårt!


  Så får vi veta vilka som går vidare:

  • Måns Zelmerlöw
  • Amy Diamond
  • Cookies n Beans
  • HEAT
  • Lili och Susie

  Ungefär som väntat alltså. Markoolio kom faktiskt 6:a. Men vem blir 5:a och missar semifinalspelet? Magkänslan säger Cookies n Beans. Inga heta känslor däremot från min sida ikväll - det här var förutbestämt att bli en avslagen kväll.

  En liten notering från mellanspelet - äntligen fick jag återse Björn Skifs Michelangelo, som jag alltid älskat men inte haft något annat än ett mycket suddigt minne av.

  I första duellen möts HEAT och Amy Diamond, torde vara 2:an och 3:an alltså. Ovisst så det förslår. Men det blev HEAT, det låg i luften kan man säga.

  I den andra duellen blir det Måns - mot Lili & Susie eller Cookies n Beans? Det blev L&S. Detta borde inte vara någon match för Mums-Mums, men blir det kvällens skräll? Nej det blev det förstås inte. Men denna deltävling har även skickat två mycket starka kandidater till Andra Chansen.

  Så kommer den Internationella Juryns nominering. Inte lär det bli Markoolio. Det blev - inte helt oväntat - Amy Diamond.

  Men snälla, snälla, snälla (!) - inte var HEAT så bra att de förtjänar att åka till Moskva?!


  Och - inga skandaler ikväll??? :-)

  Mina tidigare inlägg:
  - Vilka vinner ikväll?
  - Cirkusen rullar vidare
  - Helt rätt av SVT
  - Men, hur svårt kan det va'?
  - Rätt låtar vann!
  - Från Emilia till Alcazar
  - Folket mot experterna - vem vinner?
  - Nu börjas det igen...

  Bloggar.se: , , , , , Intressant

  Direktlänkar       Inlägget: Permalink   Kategorin:   Kommentera inlägget! 
  Kommentarer  I bloggen:  0   Trackbacks:  Trackback 
  Om Bloggen:   Hemsida:
  Tjänster Bloggportalen  Twingly  Bloglovin  iGoogle  FeedBurner  Nyligen 


    
  Frågan är inte lätt att besvara. Det är svårt att sia - i synnerhet om framtiden. Hur Europas folk röstar i ESC är i princip omöjligt att förutsäga. Det svenska folket brukar vara aningen mera förutsägbart, men en och annan sk skräll brukar varje år serveras oss som envist försöker lista ut hur det går.

  Det är en sak vad man tror och en helt annan vad man hoppas på. Om jag tvingas välja (denna deltävling känns faktiskt som det alltför bekanta valet mellan pest och kolera), så lägger jag min röst på Måns Zelmerlöw och Jennifer Brown. När man inte hittar låtar som håller yppersta kvalitet, måste man satsa på artister som gör det. I mitt förra inlägg har jag lyssnat och kommenterat alla bidragen.

  Måns lär gå vidare (i tidningarnas omröstningar får han just nu mer än 40% av rösterna!), annat vore ytterst märkligt. Kampen om den andra finalplatsen är mycket oviss. Jag befarar att Markoolio har tillräckligt många anhängare, som är villiga att slösa sin röst på honom, oavsett kvaliteten på hans bidrag. Men det kan lika gärna bli HEAT, vilket ändå vore mindre katastrofalt.

  Skall man däremot tro på experterna (?) så vinner Måns knappt men på andra plats kommer Cookies 'n beans medan tredjeplatsen delas mellan Amy Diamond, Lili och Susie samt HEAT

  Men, som jag skrev tidigare, detta luktar mer och mer ett mellanår för Melodifestivalen.


  Mina tidigare inlägg:
  - Cirkusen rullar vidare
  - Helt rätt av SVT
  - Men, hur svårt kan det va'?
  - Rätt låtar vann!
  - Från Emilia till Alcazar
  - Folket mot experterna - vem vinner?
  - Nu börjas det igen...

  Bloggar.se: , , , , , Intressant

  Direktlänkar       Inlägget: Permalink   Kategorin:   Kommentera inlägget! 
  Kommentarer  I bloggen:  0   Trackbacks:  Trackback 
  Om Bloggen:   Hemsida:
  Tjänster Bloggportalen  Twingly  Bloglovin  iGoogle  FeedBurner  Nyligen 


    
  Knölvial - Lathyrus tuberosus

  Klängande kulturväxt som odlades redan under 1600-1800-talet. Mörkröda, utsökt doftande ärtblommor. Får 3-5 cm långa rotknölar med en kastanjelik, fin smak, vilka skördas vår eller höst och äts kokta eller stekta. Bra dragväxt för bin. Förr odlad i slottsträdgårdar.

  Information 
  Årighet: Flerårig 
  Växtläge: Sol 
  Blomtid: Juli-September 
  Höjd: 75 cm 
  Odlingsanv.: 4B 
  Portionsmängd: 25 frö 
  Praktriddarsporre - Delphinium cultorum Belladonna 'Bellamosum'

  Något lägre, sirligt förgrenande blomspiror i djupt gentianablått.
  Information 
  Årighet: Flerårig 
  Växtläge: Sol/Halvskugga 
  Blomtid: Juli-September 
  Höjd: 110 cm 
  Zon från: 
  Zon till: 
  Odlingsanv.: 
  Portionsmängd: 50 frö
  Kinesisk Riddarsporre - Delphinium grandiflorum 'Dwarf Blue Butterfly'

  Rikt grenande plantor. Blåvioletta blomklasar första året vid tidig sådd.
  Information 
  Årighet: Flerårig 
  Växtläge: Sol/Halvskugga 
  Blomtid: Juli-September 
  Höjd: 40 cm 
  Zon från: 
  Zon till: 
  Odlingsanv.: 3 el 1 
  Portionsmängd: 75 frö 
  Azurriddarsporre - Delphinium tatsienense 'Sky Lights'

  Graciösa, grenande plantor. Sporrförsedda klasblommor i vitt och ljusblått till djupt gentianablått. Perenn som blommar villigt redan första året.
  Information 
  Årighet: Flerårig 
  Växtläge: Sol 
  Blomtid: Juli-September 
  Höjd: 60 cm 
  Zon från: 
  Zon till: 
  Odlingsanv.: 
  Portionsmängd: 35 frö

  Och mina Solhattar har nu tagits ut ur kylskåpet - där står nu istället Luktärten.
  Rudbeckia - Echinacea x hybrida 'Paradiso'

  Variabelt hybridkomplex i oväntade färgkombinationer. Blommorna från vitt, gult och rosa till neonröda nyanser. Även planthöjden varierar efterhand med lång oavbruten blomtid.
  Information 
  Årighet: Flerårig 
  Växtläge: Sol 
  Blomtid: Juli-Oktober 
  Höjd: 65-80 cm 
  Zon från: 
  Zon till: 
  Odlingsanv.: 4B 
  Portionsmängd: 25 frö


  Bloggar.se:   , , , , , , , ,

  Direktlänkar       Inlägget: Permalink   Kategorin:   Kommentera inlägget! 
  Kommentarer  I bloggen:  1   Trackbacks:  Trackback 
  Om Bloggen:   Hemsida:
  Tjänster Bloggportalen  Twingly  Bloglovin  iGoogle  FeedBurner  Nyligen 


    
  Knappt har dammet hunnit lägga sig från spektaklet i Göteborg, förrän samma historia rullas upp ännu en gång - nu i Skellefteå. Kvällstidningarna har förstått insett, att det inte går att sälja flera lösnummer med hjälp av klagovisan om röstningsförfarandet (duellerna). Istället riktar man denna gång sin bredsida mot den internationella expertjuryn.

  Ni som läste min blogg förra året vet, att jag inte är någon stor vän av jurys. Låt folket avgöra! Men i det här fallet har jag uppfattat det som att juryn egentligen inte kan påverka vem som Sverige skickar till Moskva. Den kan bara låta en enda låt, som hamnat under strecket, gå vidare till vår final i Globen.

  - Björkman styr juryn, påstås det. Ja det gör han och det är helt rätt, enligt min mening. Om man tillsätter en jury på det sätt som nu sker, måste man givetvis ha en målsättning och ett syfte med detta arrangemang. Jag har uppfattat juryns uppgift som att beakta Europas syn på de svenska bidragen. Juryn skall ge ett internationellt perspektiv på bidragen, och beakta det som vi röstande medborgare inte alltid inser - nämligen att det inte går att skicka bidrag som sjungs på bred svensk dialekt, eller artister som går hem i stugorna enbart pga att de är stora i Sverige.

  • Jennifer Brown - Never been here before
   Visst sjunger hon vackert och visst är det en mysig låt. Det är bara det att den inte har "det" som får den att utmärka sig.
  • Lili & Susie - Show me Heaven
   Taktfast discohit, som säkert kan gå långt. Problemet är att en sån här låt finns det många andra som kan göra - och mycket bättre dessutom.
  • Markoolio - Kärlekssång från mej
   Tyvärr kommer det här bidraget att få många röster. - Ett skämt, skanderas det i pressen. Den här låten är på sin höjd en medioker dansbandsballad. Visst har han tagit sånglektioner, men den här låten hade jag sjungit bättre! Låt oss anta att detta bidrag knappast är den Internationella Juryns favorit.
  • Amy Diamond - It's my Life
   Betydligt bättre än hennes låt förra året, men det räcker inte långt, även om det är sött och melodiskt.
  • HEAT - 1000 miles
   Årets hårdrockbidrag hittar säkert sin publik. Det finns dock inget som gör den här låten speciell, annat än att den är årets enda (?) bidrag i sin genre.
  • Lasse Lindh & Bandet - Jag skall slåss i dina kvarter
   Vad har Björkman & co sett i den här låten?? Det luktar utfyllnad lång väg.
  • Måns Zelmerlöw - Hope and Glory
   Måns har redan i diverse omröstningar blivit mångas favorit. Som jag skrev förra veckan, är det inte klarlagt hur många som verkligen lyssnar på låtarna innan de röstar i t ex Aftonbladet och Expressen. Skalar man bort det faktum att han är jättestor i Sverige, så är det här bara en låt i klass med Lili & Susie ovan.
  • Cookies n Beans - What if
   Jag gillar inte Country, punkt. En och annan ute i landet kanske gör det, men det räcker inte långt.

  Sammantaget blir denna deltävling en medioker tillställning, där - tyvärr - två av bidragen enligt reglerna måste kvalificera sig till finalen i Globen. När ingen låt utmärker sig, tenderar folket att rösta på de mest kända och populära artisterna. Den svåraste uppgiften får nog den Internationella Juryn, som enligt Björkmans riktlinjer skall försöka hitta ett bidrag som kan gå hem ute i Europa.

  Mina tidigare inlägg:
  - Helt rätt av SVT
  - Men, hur svårt kan det va'?
  - Rätt låtar vann!
  - Från Emilia till Alcazar
  - Folket mot experterna - vem vinner?
  - Nu börjas det igen...

  Bloggar.se: , , , , , Intressant

  Direktlänkar       Inlägget: Permalink   Kategorin:   Kommentera inlägget! 
  Kommentarer  I bloggen:  0   Trackbacks:  Trackback 
  Om Bloggen:   Hemsida:
  Tjänster Bloggportalen  Twingly  Bloglovin  iGoogle  FeedBurner  Nyligen 


    
  Det begriper väl varje normalbegåvad människa, att det inte gå att ändra på reglerna under pågående tävling. Oavsett vad man tycker om det här, så måste vi löpa linan ut i årets tävling. Vad vi sedan gör 2010 är en helt annan fråga.

  Som jag tidigare skrivit, har jag inget att invända mot de nya reglerna i sig. Och det faktum att det lär ha slagits röstningsrekord, borde väl i något avseende få kritikerna att inse att det här kanske inte var så krångligt i alla fall...

  Det enda och faktiskt stora felet SVT har gjort, är att man missat att informera om de nya reglerna.

  I övrigt - se vad jag tidigare skrivit om just det här.
  - Men, hur svårt kan det va'?
  - Rätt låtar vann!
  - Från Emilia till Alcazar
  - Folket mot experterna - vem vinner?
  - Nu börjas det igen...

  Eller vad andra skriver:
  - Spektaklet Melodifestival

  Direktlänkar       Inlägget: Permalink   Kategorin:   Kommentera inlägget! 
  Kommentarer  I bloggen:  1   Trackbacks:  Trackback 
  Om Bloggen:   Hemsida:
  Tjänster Bloggportalen  Twingly  Bloglovin  iGoogle  FeedBurner  Nyligen 


    
  När jag nu så här på söndagsförmiddagen hämtat mej från gårdagens schlagerbatalj, läser jag lite här och var att "tittarna rasar mot nya röstningssystemet". Kvällstidningarnas krönikörer sällar sig till skaran och riktar en bredsida mot SVT.

  Personligen har jag inga problem med förändringen. Visserligen är det inte något som jag hade efterfrågat, men för mej funkar det här lika bra som tidigare regler. Tillhör jag då minoriteten? Ja, säg det...

  Men en sak är jag ganska säker på - den här typen av läsaromröstningar som man baserar hela klagovisan på, de är nog inte speciellt rättvisande. Titta bara på hur fel de hade i fråga om vem som skulle gå vidare från Göteborg! Utgör de som läser de här webbtidningarna ett representativt urval av befolkningen? Är de som väljer att rösta på dessa webbsidor representativa? Retoriska frågor - och mitt svar är, att det inte tycks vara lika "trendigt" att aktivt försvara SVT som att klaga.

  Jag tror inte det ligger i människans natur att vara förändringsbenägen. När vi ställs inför en förändring, och våra cirklar rubbas, kan vi delas in i två huvudgrupper:
  1. De som sätter klackarna i backen och skriker ut sin ilska.
  2. De som gillar läget och inte kommenterar saken vidare.

  Min teori är att de som är emot förändringen är mera benägna att rösta än de som tiger och samtycker. Rent journalistiskt tror jag också att det är mera intressant att göra en story av protester, än av dem som tillhör den andra kategorin ovan. Med andra ord, de som klagar får större utrymme i media en de som försvarar etablissemanget.

  Så till rubriken, "hur svårt kan det va'?".

  1. Vi röstar som vanligt på det bidrag vi gillar mest.
  2. Efter att 3 bidrag åkt ut har vi en möjlighet att rösta igen, om vårt bidrag åkte ut och vi vill gynna vårt andrahandsval.
  3. I den duell där vår favorit förhoppningsvis deltar röstar vi en gång till.

  Jag ser många fördelar och egentligen bara en nackdel, i fråga om absolut rättvisa. Kom dock ihåg att detta inte är något annat än en tävling i musik, en lek - det är inte världens undergång om inte rätt bidrag går vidare!

  • Det finns många andra tävlingar som avgörs på liknade sätt, t ex VM i Hockey och Handboll. Dvs inte fullt lika rättvist men mera spännande.
  • Att spänningen inte gick hem i stugorna, beror snarare på att SVT inte lyckats förklara proceduren för tittarna.
  • Det är fortfarande bara två gånger som var och en behöver rösta.
  • Vi kan rösta på vårt andrahandsval, om vår favorit inte gick vidare till andra omgången. Tidigare hade vår röst annars varit bortkastad.
  • Vi kan rösta i den andra duellen, utan att det påverkar vår favorits möjlighet att gå vidare.

  Mina tidigare inlägg:
  - Rätt låtar vann!
  - Från Emilia till Alcazar
  - Folket mot experterna - vem vinner?
  - Nu börjas det igen...


  Och nedan kan ni som vanligt läsa vad som skrivits i tidningarna. Jag tycker mej se en trend: det är bara kvällstidningarna som skriver om skandal :-)

  Bloggar.se: , , , , , , , , , Intressant

  Direktlänkar       Inlägget: Permalink   Kategorin:   Kommentera inlägget! 
  Kommentarer  I bloggen:  1   Trackbacks:  Trackback 
  Om Bloggen:   Hemsida:
  Tjänster Bloggportalen  Twingly  Bloglovin  iGoogle  FeedBurner  Nyligen 


    
  ...vill jag bestämt hävda, i vart fall när det gäller Emilia och Alcazar som gick till Globen. Vad Caroline har i Andra Chansen att göra förstår jag däremot inte. Jag hade hellre sett Marie och Shirley där - fast man kan ju förstås inte få allt här i världen. Fast Caroline är ju en sådan artist som man antingen älskar eller ratar - några mellanting finns ju inte där.

  Men enligt Aftonbladets webbomröstning anser just nu vid 23-tiden 58,3% att fel låtar gick vidare. Hade de som röstat på nämnda nättidning fått bestämma hade resultatlistan sett en aning annorlunda ut. Kanske är det så att man alltid får olika resultat, beroende på hur röstningen går till (jfr amerikanska presidentval)?
  1. Alcazar (28.0 %)
  2. Caroline af Ugglas (15.8 %)
  3. Nina Söderquist (15.0 %)
  4. Marie Serneholt (14.5 %)
  5. Emilia (12.9 %)

  Nu är reglerna som de är - vilket självfallet skall respekteras. Hur man sedan utvärderar detta och ställer upp eventuellt nya regler för 2010, det är en helt annan fråga.

  Före tävlingen såg jag några omröstningar som gjorde gällande att Scotts och Shirley Clamp var stora favoriter, medan Emilia låg väldigt långt ner. Efter så här många års erfarenhet av detta spektakel borde man kanske lärt sig att inte lita alltför mycket på omröstningar och experttips. Sedan är det nog så, att de som röstar innan TV-sändningen i de flesta fall inte har lyssnat på bidragen, utan röstar enbart på popularitet.

  "Scotts populäritet är överskattad", läste jag - men kanske inte helt ändå. Ärligt talat förstår jag mej inte på dem som gillar dansmusik av det här slaget.

  Shirley Clamp lär ha varit förkyld, men det hade nog inte hjälpt - låten höll inte vad den lovade och visst har vi hört bättre bidrag från henne?

  Emilia har en bra låt, men den lyfte tyvärr inte som jag hade hoppats. Den var min stora favorit, efter att jag lyssnat på den sista minuten via SVTs webbplats. I verkligheten var den aningen blekare, men den är fortfarande charmig på sitt sätt.

  Alcazar borde väl i logikens namn ha samlat ihop till en seger vid det här laget - samma sak har tidigare sagts om andra artister som äntligen lyckats vinna efter otaliga andraplatser. Oavsett detta så är låten jättebra och framträdandet likaså.

  Så får vi bara hoppas att det finns andra bidrag i de resterande deltävlingarna som kan slå ut kvällens två nummer som gått till Andra Chansen. Caroline av Ugglas och Scotts hör inte hemma i Globen.

  Inte tyckte jag det var för krångligt med dueller - jag tycker snarare det är bra att SVT försöker förnya denna institution som Melodifestivalen blivit.

  Mina tidigare inlägg ikväll:
  - Från Emilia till Alcazar
  - Folket mot experterna - vem vinner?
  - Nu börjas det igen...

  Bloggar.se: , , , , , , , , , Intressant

  Direktlänkar       Inlägget: Permalink   Kategorin:   Kommentera inlägget! 
  Kommentarer  I bloggen:  1   Trackbacks:  Trackback 
  Om Bloggen:   Hemsida:
  Tjänster Bloggportalen  Twingly  Bloglovin  iGoogle  FeedBurner  Nyligen 


    
  På nätet läste jag att många tyckte Emilia var bäst men att framträdandet inte gör att låten lyfter. Jag måste dessvärre instämma. Alcazar däremot lyfter.

  Så åkte två av förhandsfavoriterna ut redan vid första gallringen, nämligen Marie Serneholt och Shirley Clamp - varav den sistnämnda kom sist. Jag måste erkänna att när det var en kvar så tänkte jag "Marie eller Shirley", men det blev Caroline istället.

  Scotts mot Alcazar. Två publikfavoriter mot varandra. Trenden säger att Alcazar får stryk och hamnar i Andra chansen. Logiken säger att Alcazar går direkt till Globen. Det blev Alcazar - rättvisa är skipad!

  Kvar är Nina, Emilia och Caroline. Magen säger Nina mot Emilia och att Emilia vinner. Vad jag fruktar är att det istället blir Caroline mot Nina. Nää - istället blev det Caroline mot Emilia. Det borde vara självklart. Det var det också - det blev Emilia.

  Alltså, mina två favoriter - Alcazar och inte minst Emilia - gick till Globlen. Sällan har man varit så nöjd. En mycket lycklig och märkbart tagen Emilia framförde vinnarlåten på nytt.

  Internationella Juryn ryckte ut och räddade - Caroline. Men vad händer då??? Ingen fattar någonting...

  Så återstår bara att försöka klura ut - vilka var 1:a och 4:a resp 2:a och 3:a?

  Var den någon mer än jag som tyckte att det var väldigt mycket spärrton ikväll?

  Mina tidigare inlägg ikväll:
  - Folket mot experterna - vem vinner?
  - Nu börjas det igen...

  Bloggar.se: , , , , , , , , Intressant

  Direktlänkar       Inlägget: Permalink   Kategorin:   Kommentera inlägget! 
  Kommentarer  I bloggen:  1   Trackbacks:  Trackback 
  Om Bloggen:   Hemsida:
  Tjänster Bloggportalen  Twingly  Bloglovin  iGoogle  FeedBurner  Nyligen 


    
  Infoga/Redigera HTML-kodAutomatiskt radbyte

  Kanske jag får rätt i alla fall. Jag har ju tidigare idag framhållit Emilia som den som har den starkaste låten i kvällens startfält. Nu läser jag vidare i Aftonbladet och ser att man citerar ett antal olika experter som tror precis samma sak.

  Emilia får 13 poäng medan publikfavoriten Scotts ligger nära botten på 7 poäng. Allt enligt Aftonbladets hopräkning. Även Sydsvenskan berömmer Emilia.

  I Expressen läser jag däremot att oddsen talar för Shirley Clamp. Anders Nunstedt tror att Emilia kommer 5:a.

  Nu vet jag bättre än att tro på experter - i slutändan är det folket som avgör. Då kan det gå precis hur som helst. Inte minst i ESC - men här i Sverige har vi en lightvariant av samma syndrom. Kollar man så här dags (19:30) av Aftonbladets webbomröstning så får man helt andra siffror.

  1. Scotts (29.3 %)
  2. Shirley Clamp (18.2 %)
  3. Alcazar (15.2 %)
  4. Marie Serneholt (12.6 %)
  5. Nina Söderquist (8.8 %)
  6. Caroline af Ugglas (8.5 %)
  7. Emilia (5.2 %)
  8. Jonathan Fagerlund (2.2 %)
  Bloggar.se: , , , , , , , Intressant

  Direktlänkar       Inlägget: Permalink   Kategorin:   Kommentera inlägget! 
  Kommentarer  I bloggen:  0   Trackbacks:  Trackback 
  Om Bloggen:   Hemsida:
  Tjänster Bloggportalen  Twingly  Bloglovin  iGoogle  FeedBurner  Nyligen 


    
  Mitt favoritämne att blogga om förra året drar nu igång på nytt. Faktiskt hade jag i förväg bestämt mej för att hålla en något lägre svansföring detta år, men efter att ha läst och tagit del av fakta, spekulationer, tyckande mm så känner jag ändå att det finns en hel del att säga.
  Men passa gärna på att kika runt lite på min sajt, när du nu äntligen har hittat hit! Jag har en trädgård vid min sommarstuga på Granudden i Färjestaden på Öland. Där har jag en väderstation som du kan läsa av live, 5 webbkameror och ett fotoalbum som visar bilder på blommor.
  En kollega till mej brukar säga att engelsmännen beter sig som att de och inga andra är bäst på sporten fotboll. Samma sak tycker jag råder när vi talar om Melodifestivalen i Sverige. Och visst håller vår uttagning hög klass. Det har så varit, sedan man införde deltävlingarna, vilket lett till att vår final i Globen enbart består av riktiga hits. I alla år har det ju varit så, att det i varje tävling funnits ett och annat bottennapp - så även i år.

  Men i europafinalen, ESC, så verkar man ute på kontinenten inte gilla oss här i Sverige. Vad kan det bero på? Kanske är man trött på att vi producerar hits på hits hela tiden, som alla låter ungefär på samma sätt? Eller så har ESC urartat och blivit en tävling i patriotism? Eller möjligen - skickar vi fel bidrag?

  Vilket osökt för mej in på förra årets "röstningsskandal". Juryn såg till att fel låt skickades till ESC. Kanske var det så även året innan - vår älskade lärare från Munkedal hade enligt mitt förmenande haft större chans än The Ark. Och Sanna Nielsen, ja ni som läser min blogg vet vad jag tycker!!

  I år har man en jury i varje deltävling, men den består av europeiska experter - något som möjligen bidrar till att vi skickar rätt låt till ESC. Dueller blir det också i varje deltävling, krångligt men spännande. Glöm inte att detta är TV-underhållning, dyr sådan dessutom - då gäller det att få valuta för pengarna!

  Så till årets första deltävling i Göteborg. Nytt för i år är att man kan lyssna på bidragen på SVTs hemsida. Det har jag gjort. Här är startlistan. Klippen drogs dock tillbaka 10 minuter före sändning - nu kan man endast lyssna på de som åkte ut.
  • Emilia: You're my world
   Min favorit i år. En melodisk låt med massor av sköna harmonier! Jag som är gammal ELO-fan gillar sånt här, men frågan är om svenska folket gör det.
  • Shirley Clamp: Med hjärtat fyllt av ljus
   En vacker ballad i hennes vanliga stil. Men om man nu skall jämföra med min favoritballad från förra året (Sanna Nielsen - Empty Room) så är den här låten och även framförandet något blekt.
  • Alcazar: Stay the night
   Kanske dags för Alcazar i år. De har verkligen varit värda framgång med sina tidigare hits, som alltid tycks landa under strecket. Den här låten kommer i mitt tycke inte riktigt upp i samma nivå, men som sagt - i år skall det kanske gå vägen.
  • Nina Söderquist: Tick Tock
   En alldeles för stökig och brutal låt som jag heller inte tror går hem i stugorna.
  • Jonathan Fagerlund: Welcome to my life
   Jonathan Fagerlunds låt ger mej inga känslor alls.
  • Marie Serneholt: Disconnect me
   Marie Serneholt kan bättre, eller rättare sagt - hon är värd en bättre låt. Möjligen kan hon gå till andra chansen.
  • Caroline af Ugglas: Snälla snälla
   Caroline af Ugglas gör sin musik, och jag tycker inte den passar in i det här sammanhanget.
  • Scotts: Jag tror på oss
   Låt mej säga en sak först - jag gillar inte dansbandsmusik. Scotts har genom Dansbandskampen skaffat sig en trogen publik - de får sannolikt röster i massor, men jag gillar inte stilen som sådan.

  Men jag lär inte få som jag vill. Jag läser av röstningen i Aftonbladet just nu kl 13:08.

  1. Scotts (30.2 %)
  2. Shirley Clamp (18.2 %)
  3. Alcazar (15.1 %)
  4. Marie Serneholt (12.2 %)
  5. Nina Söderquist (9.3 %)
  6. Caroline af Ugglas (7.9 %)
  7. Emilia (4.9 %)
  8. Jonathan Fagerlund (2.1 %)
  Bloggar.se: , , , , , , Intressant

  Direktlänkar       Inlägget: Permalink   Kategorin:   Kommentera inlägget! 
  Kommentarer  I bloggen:  1   Trackbacks:  Trackback 
  Om Bloggen:   Hemsida:
  Tjänster Bloggportalen  Twingly  Bloglovin  iGoogle  FeedBurner  Nyligen 


    
  Ja nu undrar du förstås om inte Peter totalt har drabbats av hybris, alla dessa frön, år efter år. Nää så farligt är det inte. Men visst har jag lite planer i år också!

  Som jag berättat om i ett tidigare inlägg så tänker jag sätta lite frön inomhus, med betoning på "lite". Jag har redan satt Rudbeckior, de står i kylskåpet just nu.

  Nedan följer en lista över det som jag tänker beställa eller redan har. En del fick jag i 50-årspresent faktiskt. Några arter saknas dock i listan, eftersom jag inte lyckades hitta webbsidor som hör till påsarna jag fick.

  Merparten av växterna nedan är sånt som jag tänker sätta på bakgården. Här har jag ändrat inriktningen från tidigare år. Det skall fortfarande vara vildvuxet, men mera perenner än ettåriga växter. På det sättet blir det lite mindre arbete varje år.

  Efter förra beställningen räknade jag in 6 pluggboxar:
  1. Lupiner (kallbänk utomhus)
  2. Blåklintsaster (kallbänk utomhus)
  3. Midsommaraster (kallbänk utomhus)
  4. Sky Lights (inomhus)
  5. Kinesisk Riddarsporre (inomhus eller?)
  6. Solhatt (utomhus när vädret tillåter - står nu i kylskåpet)

  Det här står jag fast vid, men nu blir det några till:

  1. Rosenvial & Knölvial
  2. Vanlig Luktärt
  3. Dvärgluktärt
  4. Praktriddarsporre
  5. Akleja (?)

  Resterande arter lämpar sig för direktsådd:

  • Sömntuta
  • Blåklint
  • Luktärt (delvis)
  • Akleja (delvis)
  • Kinesisk Riddarsporre (delvis)
  • Stockros
  • Borstnejlika
  • Förgätmigej
  • Lejonöra
  • Rosenskära
  • Atlasblomma
  Sömntuta - Eschscholzia californica

  Vackra klockblommor i skarpt lysande färger. Lättodlad rabatt-, kant- och stenpartiväxt. Flerfärgsblandning
  Sömntuta - Eschscholzia californica 'Red Cheif'

  Lysande scharlakansröda, skira klockblommor. En färgklick för rabatter, kanter och stenpartier.
  Tuvad Sömntuta - Eschscholzia caespitosa 'Sundew'

  Förtjusande, lågväxande art med citrongula blommor och findelat bladverk. Fin rabatt- och kantväxt.
  Gammaldags Blåklint - Centaurea cyanus

  Vildform. Gammaldags, traditionell blåklint för vildäng och kultursådd. Klarblå blomkorgar på grenade stjälkar. Åkerkanter och vägrenar.
  Väddklint - Centaurea scabiosa

  Ger klargul färg då hela växten används. Tålig, dekorativ art med väddlika, purpurfärgade blomkorgar och vackra, mycket djupt parflikade blad. Vägkanter, betesmarker och torr ängsmark. Även värdefull perenn prydnadsväxt.
  Strävklint - Centaurea dealbata

  Buskigt växtsätt med flikade blad. Vackert rosaröda, täta klintblommor. Förträfflig som snittblomma.
  Ettårig Klint - Centaurea cyanus 'Dwarf Pouce'

  Tätt dubbelblommande i fin färgblandning. Låg, stadig och vädertålig. Utmärkt bukettsort. Passar även för lådor och kanter.
  Rosenvial - Lathyrus latifolius

  Klängande. Vaxlika, röda, rosa och vita blommor i klasar. Kommer troget upp år efter år. Stödjes.
  Luktärt - Lathyrus odoratus 'Royal'

  Högväxt, storblommande, traditionell sort. Praktblandning.
  Dvärgluktärt - Lathyrus odoratus 'Bijou'

  Bildar runda, täta buskar med stora blommor. Behöver ej stödjas. Fin för kanter, rabatter och krukor. Praktblandning.
  Grönvial - Lathyrus chloranthus 'Lemonade'

  Unik, orientalisk sort med fint formade, gula blommor. Har ett kraftfullt växtsätt och ger mängder av blommor.

  Knölvial - Lathyrus tuberosus

  Klängande kulturväxt som odlades redan under 1600-1800-talet. Mörkröda, utsökt doftande ärtblommor. Får 3-5 cm långa rotknölar med en kastanjelik, fin smak, vilka skördas vår eller höst och äts kokta eller stekta. Bra dragväxt för bin. Förr odlad i slottsträdgårdar.

  Guldakleja - Aquilegia chrysantha 'Yellow Star'

  Ljust guldgula, långsporriga blommor med underbar doft. Sirligt, flergrenat växtsätt.

  Akleja - Aquilegia vulgaris

  Vildform. Karakteristiska blommor i blått, lila, rosa och vitt med sporrar. Ödegårdar, ängar, bryn och strandsnår.

  Pastellakleja - Aquilegia cultorum 'McKana Giant'

  AAS-Vinnare. Jätteblommande, långsporrig i flerfärgsblandning. Nostalgisk perenn för rabatt och buketter.
  Praktriddarsporre - Delphinium cultorum Belladonna 'Bellamosum'

  Något lägre, sirligt förgrenande blomspiror i djupt gentianablått.
  Kinesisk Riddarsporre - Delphinium grandiflorum 'Dwarf Blue Butterfly'

  Rikt grenande plantor. Blåvioletta blomklasar första året vid tidig sådd.
  Azurriddarsporre - Delphinium tatsienense 'Sky Lights'

  Graciösa, grenande plantor. Sporrförsedda klasblommor i vitt och ljusblått till djupt gentianablått. Perenn som blommar villigt redan första året.
  Flerårig Stockros - Alcea rosea ficifolia

  Sibirien. Anspråkslös. Mängder av stora, enkla, stilrena blommor i skarpa färger, även gul ingår.
  Gulros - Alcea rugosa

  Ovanlig, vacker art med solgula, enkla jätteblommor. Har ett buskigare växtsätt än andra stockrosor. Ses sällan numer.
  Borstnejlika - Dianthus barbatus

  Gammaldags, omtyckt rabattväxt. Doftande, dubbla blommor i många vackra färgvariationer.
  Honungsblomster
  Specialblandning av särskilt honungsrika blommor. Utmärkta dragväxter för fjärilar, bin och humlor.
   
   
  Regnbågslupin - Lupinus regalis 'Chandelier'

  Russel-hybrider. Lysande guldgula nyanser. Täta blomspiror och stadiga stjälkar.
  Regnbågslupin - Lupinus regalis 'The Chatelaine'

  Rosaröd med gul-vita segel. Täta blomspiror och stadiga stjälkar.
  Regnbågslupin - Lupinus regalis 'Gallery Blue'

  Violettblå med gula segel. Lågt växtsätt, täta blomspiror och stadiga stjälkar.
  Blåklintsaster - Stokesia laevis

  Städsegröna, lansettlika blad i sirliga rosetter. Mycket vackra, fransade, klintlika, lavendelblå blommor över bladverket. Både blommorna och senare de fina, gröna blomfodren används till snitt.
  Midsommaraster - Aster tongolensis 'Wartburgstern'

  Lavendelblå kragblommor med gul mitt. Buskigt växtsätt. Anspråkslös.
  Rudbeckia - Echinacea x hybrida 'Paradiso'

  Variabelt hybridkomplex i oväntade färgkombinationer. Blommorna från vitt, gult och rosa till neonröda nyanser. Även planthöjden varierar efterhand med lång oavbruten blomtid.
  Luktärt, Old Spiec  blandade färger
  Luktärt, Old Spiec blandade färger

  Här presenterar vi en luktärt som ger det lilla extra vad gäller doft och färgrikedom. Blommorna är inte fullt så stora, men förekommer rikligt i gammaldags blandning och den starka doften är förtrollande. För balkong och utomhus i soligt läge, bara den får stöd av något slag. Kan förodlas för tidigare blomning.

   
  Atlasblomma, bl färger
  Atlasblomma, bl färger

  Välkänd och rikblommande rabattväxt med lite speciellt utseende. Blommorna är dubbla och azalealiknande med något krusiga kronblad. Färgblandningen innehåller röda, rosa, orange och vita nyanser. Planthöjd omkring 40 cm.

   
  Lupin, Minarette
  Lupin, Minarette

  Lågväxande, flerårig lupin, en tacksam och tålmodig trädgårdsväxt. Dess låga höjd gör den särskilt lämplig för rabatter, plantan blir omkring 50 cm hög. Den är anspråkslös, och kan med tiden sprida sig vidare ut i trädgården. Blandningen innehåller blommor i många färger, jämförbara med regnbågslupinen.

   

  Direktlänkar       Inlägget: Permalink   Kategorin:   Kommentera inlägget! 
  Kommentarer  I bloggen:  0   Trackbacks:  Trackback 
  Om Bloggen:   Hemsida:
  Tjänster Bloggportalen  Twingly  Bloglovin  iGoogle  FeedBurner  Nyligen 


    

  Min profilbild

  Det här är en loggbok över min trädgård på Öland. Ibland har jag åsikter (mer eller mindre genomtänkta) om tingen omkring oss - mina högst personliga tankar (jag är ingen proffstyckare).


    Prenumerera med RSS