RSS 2.0

Det har blivit en hel del gjort på Öland, sedan min ledighet började i lördags. Första besöket i stugan resulterade också i ett besök på den lokala plantskolan, där jag inhandlade lite olika växter för utplantering på bakgården. Visst har jag mängder med förkultiverade plantor, men majoriteten av dessa kommer inte att bära frukt förrän tidigast nästa år. Det känns bra att kunna ha lite färgprakt redan i år.

I framkanten blev det lite olika vivor som sprider starka färger. Det blev även en del Borstnejlika som skall blomma redan i år. I mitten så satte jag en blandning av Riddarsporre, Aster och Rosenstav.

Nu blev det även dags att plantera ut en hel del av mina förkultiverade plantor. I bakkant satte jag ut alla mina Lupiner, mellan varje Solros, som jag satte ut för några veckor sedan. Framför Lupinerna satte jag mina Stockrosor.

Idag har jag satt ut "resten", dvs det som jag kan sätta ut. Alla dessa vackra Ackleja har jag satt ut i Staket, extra och Bakgård. Slingerväxter blev det runt varje kamera, samt vid norra och södra gaveln samt runt Körsbärsträdet. Det blev olika varianter av ettårig Luktärt, flerårig Luktärt samt blandade slingerväxter.

I förodlingen finns nu egentligen bara Riddarsporrar ("Belladonna", "Sky Lights" och Kinesisk Riddarsporre), som jag har planterat om i lite större lådor. Så får vi inte glömma mina Rudbeckior Echinacea X Hybrida 'Paradiso'. De är också omplanterade och börjar nu växa ordentligt. Jag har även lite Astrar och Blåklintsaster Stokesia Laevis.

Den främsta orsaken till att jag skolar om istället för att plantera ut direkt, är att de här plantorna inte kan planteras ut förrän det som växer på platsen har blommat över. Annars hade jag i år lovat mej själv att inte plantera ut alltför klena växter, men så blev det idag. Mina Ackleja var ganska spröda, men något sa mej att de inte kunde växa sig större i pluggboxarna. Att skola om flera hundra plantor kände jag inte för just nu. Får de växa i mina rabatter så är detta ju egentligen precis lika fin kontrollerad miljö som en blomkruka.

Istället för en massa pluggboxar har jag nu en massa "drivhus för fönsterbräda", som jag får kånka på. Pluggboxarna kan ju staplas på höjden men de nya lådorna får jag bära en och en. Fördelen med lådorna är att de klarar sig längre utan tillsyn, i och med att "strutarna" är större.

Sedan kan jag inte låta bli att skryta lite med alla mina Påskliljor vid staketet. Bilderna är ett par dagar gamla men jag tar nog nya under onsdagen, då osedvanligt varmt väder utlovas. Icke desto mindre har det under tisdagen noterats 20,9 härliga plusgrader kl 14:55.


Direktlänkar       Inlägget: Permalink   Kategorin:   Kommentera inlägget! 
Kommentarer  I bloggen:  1   Trackbacks:  Trackback 
Om Bloggen:   Hemsida:
Tjänster Bloggportalen  Twingly  Bloglovin  iGoogle  FeedBurner  Nyligen 


  
Idag har jag varit på Öland och arbetat lite i trädgården. Planerna för dagen var att sätta ut det lilla trädgårdsstaket som skall förhindra att mina Narcisser lägger sig ner över de andra blommorna - och då förhindrar att Liljorna tar sig upp. Jag hade även tänkt mej att bura in rutan av Hyacinter runt Kejsarkronorna, men det sistnämnda har jag bordlagt pga att jag ännu inte ser alla Hyacinter. Det kanske inte blir så många i år heller, och då klarar det sig utan staket.

Orsaken till att jag ville göra detta nu och inte om två veckor, är att jag anar att det då är tämligen överspelat - Narcisserna har då säkert vuxit sig så höga att det i praktiken blir omöjligt att arbeta i rabatten. Det sistnämnda fick jag idag erfara, när jag skulle böja undan den högsta Kejsarkronan, för att få staketet på plats - knak sa det. Nåväl, den kanske inte är helt av, och är den det så kommer den kanske tillbaka nästa år. Synd eftersom jag bara satte 4x3 Kejsarkronor.

Någon vänlig själ hade behagat sätta på vattnet, så då kunde jag vattna ordentligt. I prognosen ser jag en längre torkperiod framöver (inte helt ovanligt på Öland).

Lite bilder har jag också tagit. Dessa finns under dagens datum i Fotoalbumet.


 
Bloggar.se:   Trädgård, Granudden, Färjestaden, Öland

Direktlänkar       Inlägget: Permalink   Kategorin:   Kommentera inlägget! 
Kommentarer  I bloggen:  2   Trackbacks:  Trackback 
Om Bloggen:   Hemsida:
Tjänster Bloggportalen  Twingly  Bloglovin  iGoogle  FeedBurner  Nyligen 


  
Den senaste tidens värmebölja (dock inte enligt den strikt meteorologiska definitionen) har givit upphov till "vårkänslor", inte enbart hos författaren utan även hos hans växter. I synnerhet gäller detta mina Solrosor, som hade rusat iväg i sådan takt, att de började gå av. Efter "moget övervägande", som det brukar heta, har jag därför kommit fram till att fördelarna överväger nackdelarna. Sagt och gjort - nu är alltså 55 höga och 24 låga Solrosor utplanterade på bakgården. Jag har fotat detta, men den bilden har jag inte lagt upp i Fotoalbumet.

Nu var det inte fullt så enkelt. För att kunna göra detta, var jag tvungen att så mina fröer först. Sådden går till på så vis, att jag strör frö över marken och sedan fyller på med ett tunt lager jord. Det blir lite vanskligt om man måste strö jord på sina nysatta och sköra Solrosor.

Eftersom jag brukar så allt annat först, för att sedan så det som blir över (!) på bakgården, var jag alltså tvungen att så alla mina fröer. Det skedde under Skärtorsdagen. Orsaken är att det blev just då, var att det enligt väderprognosen skulle vara den enda dagen i påskhelgen med hyfsat väder. Hyfsat var det, men inte mer. Nåväl, temperaturen letade sig faktiskt upp till 15°.

Idag har det däremot varit soligt från morgon till kväll. Enligt prognosen skulle envisa dimmoln skymma solen och förhindra temperaturen att stiga till behagliga höjder. Meteorologi är sannerligen ingen exakt vetenskap. Idag blev toppnoteringen 14,9°.

Idag hade jag ett par funderingar, om jag skulle skola om mina Stockrosor. Då hade jag behövt köpa lite mera planteringsjord, vilket inte är så lätt på Långfredagen. Istället så har jag packat jorden en aning i pluggboxarna och fyllt på med lite jord ovanifrån. Det stora problemet med stockrosorna var att de mer eller mindre låg ner. Nu står de upp igen och då kanske jag kan låta dem vara så här, ända tills den dagen då de skall planteras ut.

De är redan så stora, att det skulle kunna ske i morgon rent av. Men pga vädret så vågar jag inte. Jag skall ju inte vara tillbaka på Öland förrän om två veckor. Jag har studerat långtidsprognosen och visst varierar det från dag till dag. Men det verkar inte vara något regn i sikte den närmaste veckan. Stekande sol och torka brukar inte vara så lyckat för nyplanterade växter. Förra året höll mina Narcisser på att vissna faktiskt. Jag undrade varför de en morgon helt enkelt låg ned på marken. Nåväl, vi börjar faktiskt vänja oss vid torra och varma vårar på Öland. Skönt men rent förödande för växtlivet. Vårt sommarvatten är inte påslaget ännu. Jag har två 10-liters dunkar som jag kan fylla med vatten och ta med mej, men det räcker inte långt.

Jag har också med mej 3 10-meters rullar med trädgårdsstaket. Jag tänkte i år "rama in" mina Hyacinter och Narcisser. Förra året så bredde de ut sig, så att mina vackra Liljor knappt tog sig upp. Men jag kan ju inte sätta upp dessa staket, förrän jag sett var alla lökväxter poppar upp. Nu ser jag en massa Narcisser och någon enstaka Hyacint - men inga Liljor. De sistnämnda lär nog låta vänta på sig ett tag. Orsaken att jag helst vill se liljorna, är att jag då inte riskerar att sticka sönder dem när jag trycker ner dessa ståltrådar i marken. Eller så är nu bästa tillfället, eftersom liljorna inte börjat växa ännu. Här måste jag också betänka att jag skall vara borta i två veckor. När jag kommer tillbaka nästa gång, kan skadan redan vara skedd. Och det är betydligt svårare att sätta upp staketet, om Hyacinter och Narcisser vuxit sig för höga.

Idag har jag, som du kanske förstår, inte varit på Öland. Men i morgon så behöver jag åka - i vart fall för att vattna. Vi får se om jag får ett ryck och sätter upp staketet också. Istället har jag ägnat dagen åt min förodling. Det mesta växer på bra och nu väntar jag med stor spänning på 3x Blandade slingerväxter, 3x Luktärt och 2x perenn Klint. Dessa sattes för ett par dagar sedan bara. Visst är det varmt och så, men en vecka lär det nog minst ta, innan något visar sig. 
Bloggar.se:   Trädgård, Blommor, Förkultivering, Väder, Värmebölja, Öland

 

Direktlänkar       Inlägget: Permalink   Kategorin:   Kommentera inlägget! 
Kommentarer  I bloggen:  0   Trackbacks:  Trackback 
Om Bloggen:   Hemsida:
Tjänster Bloggportalen  Twingly  Bloglovin  iGoogle  FeedBurner  Nyligen 


  
Vårens första besök i stugan renderade i en hel massa bilder på Krokusar. Dessa återfinns som vanligt i mitt fotoalbum. Här nedan följer ett urval - jag rekommenderar verkligen att klicka här för att se samtliga bilder!
 
Bloggar.se:   Krokus, Blommor, Bilder på blommor, trädgård, Granudden, Färjestaden, Öland

Direktlänkar       Inlägget: Permalink   Kategorin:   Kommentera inlägget! 
Kommentarer  I bloggen:  0   Trackbacks:  Trackback 
Om Bloggen:   Hemsida:
Tjänster Bloggportalen  Twingly  Bloglovin  iGoogle  FeedBurner  Nyligen 


  

Min profilbild

Det här är en loggbok över min trädgård på Öland. Ibland har jag åsikter (mer eller mindre genomtänkta) om tingen omkring oss - mina högst personliga tankar (jag är ingen proffstyckare).


  Prenumerera med RSS