Som privatperson känns detta förstås lite trist. Men som yrkesman så är detta nog enda vägen mot minskade olyckor, bränder mm.
Frågan är hur detta påverkar illegal användning av raketer dock. Som beskrivs i artikeln, förekommer redan dag illegal import och försäljning av raketer.
Att istället skjuta av nödraketer, är ju redan förbjudet - men det sker ju ändå, dessvärre. Frågan är om förbud mot försäljning av "riktiga" nyårsraketer istället leder till en ökad användning av nöd...raketer?
För många år sedan kläckte jag en idé som fick viss spridning i media. Nödraketer har ett bäst-före-datum. Ingen blir ju gladare än jag, ifall raketen inte behövde användas under sin garanterade livslängd. Det som dessvärre många gånger sker, efter att datumet gått ut, är att en del tänker "jag kan ju lika gärna skjuta av raketen, den är ju redan betald, och jag måste ju köpa en ny i alla fall".
Problemet är att många inte vet vad man skall göra med en uttjänt raket. Den klassas ju som farligt avfall och måst tas omhand i särskild ordning. Om man istället införde ett slags pantsystem, skulle allmänheten få ett ekonomiskt incitament att återlämna raketen, samtidigt som man köper en ny
En annan sak jag funderat över genom åren, är om inte nödraketens roll som första och enda nödsignal har spelat ut sin roll. De allra flesta har ju idag andra medel att larma med. Nödraketen har däremot en alldeles utmärkt funktion, när det gäller att lokalisera en nödställd, som redan larma på annat sätt - t ex via mobiltelefon eller VHF. Fler än jag tänker säkert så, men detta rättfärdigar inte missbruk av denna nödsignal.
Så länge en nödraket är en nödsignal - och så kommer det att vara till IMO ändrar på den saken internationellt - så är all annan användning att betrakta som ett lagbrott; Missbruk av alarmanordning eller Falsklarm. På JRCC kan man aldrig utan vidare bortse från ett larm om "röda raketer", eftersom just detta larm skulle kunna vara ett faktiskt nödläge. Så en nödraket är en nödsignal tills dess att motsatsen kan bevisas. Det är det dilemma som JRCC ställs inför varje Nyårsafton.
Tänk också på att någon i teorin skulle kunna använda raketen som ett sätt att larma vid en nödsituation på land. Så bara för att man kan fastställa att raketen skjutits upp från landbacken, så är det inte säkert att larmet direkt kan avfärdas som missbruk och okynne.
Sjöräddningstjänsten har ju faktiskt annat att lägga tid och resurser på - än att ta emot, bedöma och många gånger även agera på falska nödraketer.
Mina tidigare inlägg i frågan: