RSS 2.0

Idag har jag satt ytterligare 7 pluggboxar.

   

De tre första bilderna är Acklejor, som jag satt två boxar vardera av. Den sista är Praktriddarsporre, som jag satt en box av (jag har redan en del sådana i trädgården).

Sedan tidigare har jag 3 boxar.

20611, Akleja, 'McKana Giants, Bl.', Aquilegia caerulea 

Den första är min favorit, Pastellackleja - 2 boxar. Den andra är en komplettering av Trädgårdsriddarsporre "Pacific" - en box.

På uteplatsen i Nybro står sedan julhelgen 4 boxar som jag täckt med snö. Jag börjar alltmer tvivla på att det går vägen - det har ju varit svinkallt! Jag får nog gardera mej med 4 boxar här hemma också!

   

 
Den första är Rudbeckia 'Paradiso'. Den andra är Ackleja Vulgaris. 

Direktlänkar       Inlägget: Permalink   Kategorin:   Kommentera inlägget! 
Kommentarer  I bloggen:  0   Trackbacks:  Trackback 
Om Bloggen:   Hemsida:
Tjänster Bloggportalen  Twingly  Bloglovin  iGoogle  FeedBurner  Nyligen 


  
- Stökig start på nya året, det måste väl vara den vanligaste rubriken idag. Om julen är familjens högtid, tenderar nyår att vara den helg då vi går ut och slår klackarna i taket. Jag tror faktiskt det är något vi behöver, att få släppa våra hämningar och med förhoppning se fram emot det nya året. Men, som med så mycket annat, går många av oss till överdrift. Det sägs vara typiskt svenskt att på detta sätt släppa ut allt vi samlat på oss, vid t ex nyår och midsommar. I det läget har många svårt att visa eftertanke och omdöme.

Natten har resulterat i ett antal fall av mordbrand, misshandel, skadegörelse och andra allvarliga brott.  Samtidigt har det även inträffat olyckor - många av dem orsakade av vårdslös hantering av fyrverkeripjäser.

Igår skrev jag om nödraketer och även om behovet av att handskas försiktigt med all pyroteknik:

Icke desto mindre är en nödraket alltid en nödraket - 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan, 365 dagar om året - dvs alltid och även på Nyårsafton.

Nödraketer som fyrverkeri är alltså förbjudet, men idag hörs krav på att förbjuda även vanliga fyrverkerier, främst på grund av alla de olyckor som blir följden en sådan här kväll: Raketer som landar på balkonger och orsakar bränder och personer som förlorar syn/hörsel eller får hela fingrar bortsprängda. På ett sätt vore det den sista utvägen, för att få bukt med alla problem det för med sig - men det skulle bli en väldigt dyster och tråkig nyårsafton utan fyrverkerier. Smällare är sedan några år tillbaka förbjudna - dem saknar jag inte däremot. Men det är förstås bra att någon provocerar fram en debatt om det här, för det behövs verkligen.

Samtidigt varnar SMHI för nytt trafikkaos. Det gäller alltså att ta det försiktigt och visa gott omdöme.

Omdöme, eller snarare brist på omdöme, är kanske nyckelordet. I synnerhet unga människor utan livserfarenhet står för en stor del av de störningar som inträffar en sådan här kväll. Mot dåligt omdöme hjälper inga förbud - det krävs goda förebilder. Vi som varit med ett tag, måste gå före och visa vägen. Men många av oss gör ju inte det.

Personer som själv inte klarar av att se om något de gör är rätt/fel, säkert/osäkert - ser sig omkring och gör som "alla andra". "Om alla andra skjuter upp nödraketer på Nyårsafton, då kan jag också göra det". När vuxna visar dåligt omdöme, genom att skjuta upp fyrverkerier i salongsberusat tillstånd, på gården, i närhet till byggnader - då är det inte så konstigt att även unga gör det. Samma sak gäller förstås bruket av alkohol.

Gör ett experiment och ställ dig vid ett bevakat övergångsställe. Du kommer säkert att se flera personer som först står där och väntar på grön gubbe. Men så kommer det ett gäng som ignorerar den röda gubben och då går även de som först stått och väntat mot rött. Vi är förvisso sociala individer som anpassar vårt beteende till omgivningen.

Omdöme, hänsyn och respekt för andra - det är alltså nyckelorden. Det borde vara så att man får det med åren, men inte alltid. Men många unga växer idag upp under brist på normer och framförallt brist på vuxna förebilder som föregår med gott exempel. 
 
PS - information om isolyckor.
Även om det varit och fortfarande är rejält kallt, kan det finnas all anledning att iaktta stor försiktighet vid vistelse på is. Varje år inträffar det ett antal olyckor med varierande utgång, där personer gått igenom isar som inte håller.

Informationen nedan är citerad från Sjö- & Flygräddningscentralens webbdagbok, MRCC Online.


  2010-01-01 12:38 -> 2010-01-01 12:55     4. Stockholm
Larm via SOS-centralen om person som gått igenom isen på Lagnöviken, Ormingelandet.

  2009-12-31 13:40    12. Skagerrak
En person norr om Hjältön observerar att två personer gått genom isen. Sjöräddningscentralen engagerar Rsq Ilse Sanne från SSRS Käringön, KBV 483, Lifeguard 901 och polishelikopter 947. Personerna var väl utrustade och de lyckades ta sig upp på egen hand och fick komma in till observatörens granne för att värma sig. Enheterna larmas av och avtackas.Bloggar.se:   , , , , , , Intressant
Snökaos, iskyla och blixthalka Stökig inledning på nya året Minst tio brandoffer i december
Förbjud raketer SMHI varnar för snökaos Stökig start på nya året
Brand på gamla Bladins Hektiskt nyår för Malmö-Polisen Tät krutrök över Möllan
Stökigt på flera håll i Sverige Misshandel i Löddeköpinge 2 bilar i brand i Gullviksborg
Förbud mot fyrverkerier Brand i underjorden Skiola totalförstörd i brand
Stökig start på nya året Bråk vid Masthuggskyrkan GPs nyårsfyrverkeri
Pampigt slut på 00-talet Risk för snöbyar vid kusten Kulturskola i lågor
SMHI varnar för nytt snöfall Stökig start på nya året SMHI varnar för nytt snöfall
Kulturskola i Lerum totalförstörd    

 

Direktlänkar       Inlägget: Permalink   Kategorin:   Kommentera inlägget! 
Kommentarer  I bloggen:  0   Trackbacks:  Trackback 
Om Bloggen:   Hemsida:
Tjänster Bloggportalen  Twingly  Bloglovin  iGoogle  FeedBurner  Nyligen 


  

Min profilbild

Det här är en loggbok över min trädgård på Öland. Ibland har jag åsikter (mer eller mindre genomtänkta) om tingen omkring oss - mina högst personliga tankar (jag är ingen proffstyckare).


  Prenumerera med RSS