RSS 2.0

Varför skrattar vi åt något som vi sedan länge kan utantill? Är Grevinnan och Betjänten eller Dinner for one den ultimata festarsketchen? Eller var den bara ett "misstag" som sedermera blev tradition? Nej jag tror snarare att det roliga ligger just i själva upprepningen. Sedan har den förstås blivit kult, mycket på grund av att det finns en hel del historia kring hur den kom till - och framförallt hur den hamnade på SVT, som först inte ville visa den.

1963 gjordes den men visades i svensk TV först 1969 faktiskt. Att det dröjde så pass länge lär bero på att man på SVT var rädda att förarga nykterhetsrörelsen.

Sanningen tycks vara, att sketchen letades fram ur TV-arkivets innersta gömma, men där går åsikterna isär. Hur den hamnade i akrivet, dvs om den inköptes på sedvanlig väg eller rentav bandades ad-hoc av någon bandtekniker på SVT, vet ingen säkert. Men det som visas varje år tycks, av kvalitén att döma vara en "kopia av en kopia".

Läs gärna vidare under första länken i listan nedan, här finns mycket intressant information att ta del av! Själv har jag alltid undrat över detta, eftersom kvalitén varit så usel, att man kunde förmoda att originalet ratats och kastats, men att någon mer eller mindre räddat en dålig kopia från soptunnan. Nu var det kanske inte riktigt så, men helt fel hade jag inte i alla fall. Kolla på texten, den kommer från en urgammal textmaskin! Texten verkar inbakad i bandet, vilket satt fart mån min fantasi.

Sedan 1976 har den varit tradition i vårt land. Men visste ni att sketchen faktiskt skrevs redan på 1920-talet? Eller att det finns i två versioner, som är nästan lika? Tydligen är det bara i Sverige, Norge och Schweiz som man visar den Schweiziska versionen - övriga världen visar den tyska. Den visas på Nyårsafton i alla länder utom Norge, där den istället visas den 23 december, av någon outgrundlig anledning. Men av någon konstig anledning har den faktiskt aldrig visats i England...

Det har skrivits spaltmeter om denna TV-rulle. Nedanstående länkar har jag hittat genom en enkel Google-sökning. Den första länken här under är riktigt intressant - läs och förvånas!

- Vad är sanningen om Grevinnan och Betjänten?

- Så här festar du som en grevinna.
- Grevinnan och Betjänten (Wikipedia)
- Grevinnan och Betjänten (susning.nu)
- Grevinnan och Betjänten
- De forna nyåren och det som kommer
- Nyårsafton 2006-2007

Direktlänkar       Inlägget: Permalink   Kategorin:   Kommentera inlägget! 
Kommentarer  I bloggen:  0   Trackbacks:  Trackback 
Om Bloggen:   Hemsida:
Tjänster Bloggportalen  Twingly  Bloglovin  iGoogle  FeedBurner  Nyligen 


  
11 timmar kvar nu, fast i Nya Zeeland och Australien är det redan 2009. Årsskiftet, som egentligen är en icke-händelse, kan ändå bli en chans att dra ett streck och glömma året som gick - för att istället blicka framåt. 2008 vill jag faktiskt glömma så fort jag bara kan. Frågan är om 2009 blir så värst mycket bättre.

Fast det som är mest spännande med framtiden, tycker jag är alla de vetenskapliga framsteg som görs. Tänk om vi under 2009 får svar på några av de ständiga frågor som ställs: är vi ensamma i Universum, hur kom Universum till, hur fungerar allt tillsammans - i det stora och i det lilla? Är det strängteorin som gäller - vilket jag personligen inte tror på: den är alldeles för komplicerad för att vara den elegant enkla lösningen som beskriver hela skapelsen. Själv försöker jag bidra - kanske inte med mina egna tankar, men väl med mina datorer. Genom nätverket BOINC kan vem som helst låta sin dator utföra vetenskapliga beräkningar inom olika områden.

För oss som jobbar inom sektorn "blåljus" kan det dock bli en hel del att göra nu i natt. Fast Sjö- & Flygräddningen brukar mest få larm om nödraketer som skjutits upp i okynne, oförstånd eller vad man nu kan kalla det. Låt bli nödraketerna - de är en nödsignal som inte får missbrukas! Polis och Räddningstjänst rustar för en av årets jobbigaste nätter. Bara för att vi svenskar inte kan lära oss att festa med förstånd. Någon isolycka kanske det kan bli också.

Helt klart är att det kommer att hända en hel del 2009. Vår nygamla ledningscentral skall vara inflyttningsklar i mars, ny IT-miljö från februari - och så skall Sjöräddningscentralen och Flygräddningscentralen slås samman, nu när Flygräddningen tillhör Sjöfartsverket från årsskiftet. Och så skall RAKEL införas. Mycket att stå i - tur man har haft möjlighet att vila upp sig under ett par veckor - sedan gäller det att ta friska tag och jobba på, allt vad man orkar.

Mitt uppi allt detta får man ju även vara beredd på att något allvarligt kan inträffa på sjön eller i luften - då blir det jobba av även för mej; ett och annat intensivt dygn, där jag då brukar få som uppgift att serva pressen och allmänheten med information kring det som händer. Sådant går ju före allt annat som är planerat - det är bara att gräva ett stort hål i kalendern, ta på sig headsetet och sätta sig framför en dator och en telefon och jobba. Fast nu har vi ju bloggen och pressmeddelanden via nätet, så förhoppningsvis skall det inte behövas så mycket telefonsvarande längre - även om nyhetsmedia verkar föredra en peronlig kontakt: man vill gärna ha ett "pratminus".

Skall vi då döpa om MRCC Online till JRCC Online? För visst kan det finnas intresse att även läsa om aktuella Flygräddningsfall? Just nu blåser det ordentligt i norra Sverige - hoppas inget allvarligt inträffar där. Annars ser det ut att bli klart och fint väder för nyårsraketer i år.

Mitt upp i allt stök så skall jag passa på att fylla 50. Inget att fira tycker jag egentligen. Varför fira att man har passerat mitten och är på väg utför :-)

Tio år kvar till pensionen alltså, om inget hinner ändras under tiden - 60 års pensionsålder ter sig som en lyx i dessa tider. Jag börjar längta till den tiden då jag kan ägna mej åt trädgården , blommorna - och alla bestyr runt min sommarstuga - på heltid. Men om jag flyttar tillbaka till ostkusten, då kanske det inte längre finns något behov av att ha "radiostyrda tulpaner" - som en kollega döpte min webbkameraövervakade trädgård till. En egen väderstation kan väl vara bra att ha, även om man inte sitter och kollar vädret på avstånd?

Direktlänkar       Inlägget: Permalink   Kategorin:   Kommentera inlägget! 
Kommentarer  I bloggen:  1   Trackbacks:  Trackback 
Om Bloggen:   Hemsida:
Tjänster Bloggportalen  Twingly  Bloglovin  iGoogle  FeedBurner  Nyligen 


  
Varje år skadas alltför många människor vid hantering av nyårsraketer. Samtidigt klagar många på oväsen, och i viss mån kan jag förstå det. Flera dagar före Nyårsafton går man inte säker på sta'n utan att behöva bli helt vettskrämd av smällar. Nu är det tradition att skjuta raketer på Nyårsafton, och gör gärna det - men skjut med förstånd! Det handlar inte om att vara glädjedödare, inte på något vis i världen. Nyårsafton är festens tid och det gillar jag. Problemet i vårt land är när vi skall festa, är att vi ofta går till överdrift.

Det är väl inte många av oss som har kunskaper i pyroteknik, men vid tolvslaget och efter en hel kvälls festande så blir vi alla experter. Sprängämnen - för det handlar faktiskt om det - är farliga saker som man skall handskas försiktigt med. Tillsammans med alkohol utgör det en dödlig kombination. Och akta öronen - det är hemskt onödigt att få tinnitus resten av livet pga något så onödigt.

Det varnas för storm i delar av landet - just nu ser jag Klass 3-varning mellan Luleå och Haparanda, upp till 30 m/s i byarna. Då bör man tänka sig extra noga för, raketerna kan hamna på helt andra ställen än avsett.Man måste alltså tänka på att de inte är några  precisionsinstrument direkt - alltför många gånger får brandkåren rycka ut när raketer far in genom öppna balkongdörrar.

På Öland har jag annars mitt sommarparadis - där har jag även satt upp en väderstation och fem webbkameror. På natten är det mörkt (!) och då kan man istället kika i mitt fotoalbum.

Och låt bli nödraketerna! Jag förstår att det kan verka frestande, när bäst före-datumet passerats och de ändå tycks värdelösa. Ekonomiskt måhända, men nödraketen har alltid ett värde som nödsignal. Om man skjuter av nödraketer utan att vara i sjönöd, urholkar man nödsignalens trovärdighet - även om det sker på Nyårsafton. Alltså skall man akta sig noga för att hamna i sjönöd vid tolvslaget - och speciellt om man enbart har nödraketer att larma med..

Sjöräddningscentralen kan man dock aldrig resonera så - en nödraket är en nödraket även på Nyårsafton. Det kan bli onödiga utryckningar med orsak av detta missbruk av alarmanordning, som det faktiskt handlar om (straffbart enligt brottsbalken). Kolla gärna här på Sjöräddningscentralens blogg.

Det är som synes nedan glada dagar för tidningarnas rubriksättare! "Pangväder" drar man till med och nu väntar jag bara på "Kanonväder" :-)

Och på min hemmafront? Har just köpt Sanna Nielsens album (tänker även kolla in sändningen från Skansen)! Och mina datorer tuggar på i maklig takt, nu med BOINC som bisyssla (läs vidare om du blev nyfiken!).

Och låt bilen stå - det tänker jag göra!
 


Bloggar.se:   , , , , , , , ,

Direktlänkar       Inlägget: Permalink   Kategorin:   Kommentera inlägget! 
Kommentarer  I bloggen:  1   Trackbacks:  Trackback 
Om Bloggen:   Hemsida:
Tjänster Bloggportalen  Twingly  Bloglovin  iGoogle  FeedBurner  Nyligen 


  
Så här i juletid tyckte jag det kunde vara trevligt med lite blomster i köksfönstret. Jag skippade mellandagsrean men på ICA Kvantum i Nybro hittade jag några exemplar som jag inte kunde motstå.

Det blev fyra blomkrukor - 2 med en slags ros och 2 med orkidéer Nedan ser du resultatet. Alla bilderna finns som vanligt i mitt Fotoalbum.


Direktlänkar       Inlägget: Permalink   Kategorin:   Kommentera inlägget! 
Kommentarer  I bloggen:  0   Trackbacks:  Trackback 
Om Bloggen:   Hemsida:
Tjänster Bloggportalen  Twingly  Bloglovin  iGoogle  FeedBurner  Nyligen 


  
På min egen hemsida har jag en egen väderstation men även en sektion med länkar till olika sajter med väderprognoser. Här har jag lagt till Aftonbladets nya vädersajt. Den sidan kan jag verkligen rekommendera, eftersom den är både överskådlig och detaljerad.

Eller är man konservativ och håller tillgodo med SMHI, här finns även en sida med varningar.

När det nu börjar bli dags att summera väderåret 2008, kan jag konstatera att jag inte ser några tydliga trender. Nu har jag bara data sedan 2006, men några större avvikelser ser jag inte. Nåväl det är ju knappast någon statistik att hurra för, det krävs väl minst 10 gånger mera data för att kunna dra några slutsatser. Men jämfört med 2006 och 2007 har 2008 varit någon grad varmare i januari och februari och någon grad kallare i september, men i övrigt bara någon tiondels grad kallare. Sommaren 2008 var knappat något att skriva hem om.

En bra nyhet 2008 var dock att Sjöräddningscentralen lanserade bloggen MRCC Online, där man kan följa sjöräddningsfall i mer eller mindre realtid.

Samt att mina bägge servrar gör nytta i vetenskapens tjänst genom BOINC. Nu kan du även följa vad de uträttar i realtid.

- SMHI varnar för frosthalka i nyår
- Så funkar Aftonbladets nya vädersajt
- Disigt väder över Skåne
- Det extrema väderåret

 
Bloggar.se:   väder, väderstation, aftonbladet, klimat

Direktlänkar       Inlägget: Permalink   Kategorin:   Kommentera inlägget! 
Kommentarer  I bloggen:  1   Trackbacks:  Trackback 
Om Bloggen:   Hemsida:
Tjänster Bloggportalen  Twingly  Bloglovin  iGoogle  FeedBurner  Nyligen 


  
2½ vecka julledigt tyckte jag var välbehövligt och välkommet i år. Det är mycket som rör sig på jobbet och värre lär det bli i januari. Nu gäller det bara att kunna varva ner, så att det verkligen blir den vila jag behöver. Det brukar inte vara så lätt. MIn erfarenhet säger mej att en massa andra ovälkomna saker, som t ex förkylningar och andra bekymmer, gör att vilan inte blir optimal. Man får inte stanna för tvärt - på tal om det, här sitter jag och skriver långa blogginlägg!

Mina förhoppningar om en hundraprocentig julefrid grusades aningen under juldagen, då jag fick ägna mej åt att försöka få ordning på elsystemet i min bil. Jag drabbades av batteritorsk och fick anlita bärgare - tur man har assistansförsäkring. Nytt batteri blev det, men fortfarande finns misstanke om att något i bilen drar ström hela tiden - dvs det kan vara orsaken till att batteriet tömdes.

I alla fall borde det vara dags för en tur till affären, för att proviantera lite vardagsmat - behövs sannerligen efter all julmat. Det gäller att hålla vikten. Annars var min tanke att promenera till affären, men jag får väl offra det för att testa att bilen går bra - får jag igång den så bör jag köra en stund för att ladda upp batteriet igen.

Det varnas för halka. Jag åkte från Kalmar igår kväll med ett par minusgrader på mätaren - och inte var det halt.  Det är fortfarande minus. På Öland har jag min stuga och där ser jag i mina webbkameror att snön ligger, även om det bara är ett litet tunt ytskikt. Jag har även en väderstation, och där ser jag att temperaturen ligger under nollstrecket. I prognosen ser jag heller inga plusgrader, så snön lär ligga kvar.

Vill man se barmark, får man kolla i mitt fotoalbum. Jag tog några bilder före Jul, några blev riktigt vackra - fast nu handlar det mera om vyer än om blommor.

Så sitter jag här och kollar av nyhetsskörden. Julhelgen brukar bjuda på årets värsta nyhetstorka. Tidningarna plockar fram gammal skåpmat och matar oss med årskrönikor. Men man hittar ändå aktualiteter att slå mynt av - däribland vädervarningar av olika slag samt rapporter om bränder och andra olyckor. Till sjöss ser det dock ut att ha varit lugnt - inte så många fritidsbåtar ute så här års och vädret utgör inga risker för handelssjöfarten. Hursomhelst kan man följa utvecklingen på Sjöräddningscentralens blogg - MRCC Online. Men så matas vi även om krisen - deprimerande och tjatigt. Jag kämpar för att inte ständigt gå och tänka på mina tynande aktiefonder, och så blir man påmind hela tiden!

 

Direktlänkar       Inlägget: Permalink   Kategorin:   Kommentera inlägget! 
Kommentarer  I bloggen:  0   Trackbacks:  Trackback 
Om Bloggen:   Hemsida:
Tjänster Bloggportalen  Twingly  Bloglovin  iGoogle  FeedBurner  Nyligen 


  
Så blev det en vit Jul i alla fall. Jag sitter i Nybro och skriver dettta, här började snön falla redan på julaftons förmiddag.

På Öland har jag min stuga och där ser jag i mina webbkameror att snön ligger, även om det bara är ett litet tunt ytskikt. Jag har även en väderstation, och där ser jag att temperaturen ligger under nollstrecket. I prognosen ser jag heller inga plusgrader, så snön lär ligga kvar.

Vill man se barmark, får man kolla i mitt fotoalbum.

White Christmas är inte bara en julsång med Bing Crosby - i Robert Gustavssons tolkning är det en drink: Vodka och TippEx.

Till sist lite information om mina tre datorer som just nu utför vetenskapliga beräkningar genom BOINC. NVIDIA har uppfunnit CUDA, som är ett sätt att låta grafikkortets GPU fungera som co-processor. Jag har installerat det här, och det fungerar hyfsat. Nju är det inte så enkelt som det låter, det behövs fortfarande en CPU som förser GPUn med jobb. Men det ändå häftigt, eftersom min fyrkärneprocessordator på Öland nu kan utföra 5-6 olika jobb samtidigt. Till att börja med ett per CPU-kärna men sedan ytterligare ett jobb i GPUn och så ytterligare ett jobb i projektet FreeHAL (det sistnämnda verkar kunna samsas med de andra i samma CPU). CUDA-applikationen går dock inte 10 gånger snabbare som utlovat, vilket sannolikt beror på att alla CPUer är upptagna med egna beräkningar - vilket leder till att de inte hinner med att föda GPUn med jobb tillräckligt ofta. Fn är det enbart SETI at Home av mina fn 9 projekt som stödjer CUDA, men det ryktas om att även Einstein at Home är på G.

AQUA at Home är ett nytillskott, projektet forskar i quantum-datorer.

För övrig information och statistik hänvisar jag som vanligt till min egen BOINC-sida.

- MRCC Online - aktuella sjöräddningsfall
- Wighsnews
- Mycket halt tidigt på Juldagen
- Mycket halt tidigt på Juldagen
- Nu blir det kallare
- Mycket halt tidigt på Juldagen
 

Direktlänkar       Inlägget: Permalink   Kategorin:   Kommentera inlägget! 
Kommentarer  I bloggen:  0   Trackbacks:  Trackback 
Om Bloggen:   Hemsida:
Tjänster Bloggportalen  Twingly  Bloglovin  iGoogle  FeedBurner  Nyligen 


  
Empty Room skulle tagit Sanna från Bromölla ut i Europa och vunnit Eurovision. Men nu vann istället Charlotte från Hovmantorp, och hur det gick för henne i Belgrad vet vi alltför väl. Juryn vågade inte lita på att Sanna med sin oerhört starka låt skulle gått hela vägen. Svenska folket gjorde det. Vad jag tycker om detta har jag tidigare inte gjort någon större hemlighet av. Sanna gjorde ett stort intryck på hela svenska folket och jag är ganska säker på att det blivit samma sak med resten av Europa. Jag brukar säga att skall man slå allt kompisröstande så måste man ha en stark låt med ett lika starkt framträdande - det hade vi haft, men nu är det historia.

Som man skriver i Aftonbladet, det var magiskt. I min värld kan det inte ha varit mera äkta. Det är svårt att göra på beställning.  Det var 2008 det skulle ha hänt, och juryn satte stopp för det.

Egentligen skall jag inte tala om Carola i samma inlägg, men just nu känns det relevant. När Carola var med första gången och vann och fick åka till Eurovision så var hon ett fenomen som hyllades av alla. Jag var ute den kvällen och kom hem och fick se slutet av sändningen, där hon fick tolvor av alla. Det var magiskt på sitt sätt. Med tiden så ökade kraven och alla vet ju hur det blev sist. Framgångens baksida.

Kanske är det så vi i det här landet behandlar alla framgångsrika personer? Eller beror det på hur man hanterar framgången? Jag hoppas och tror att man kan undvika detta, genom att i alla lägen vara äkta och ge av sig själv. 

Men snälla Aftonbladet, plats 5 (med Perelli som 6:a)?

God Jul från ett snöigt Småland.

Direktlänkar       Inlägget: Permalink   Kategorin:   Kommentera inlägget! 
Kommentarer  I bloggen:  0   Trackbacks:  Trackback 
Om Bloggen:   Hemsida:
Tjänster Bloggportalen  Twingly  Bloglovin  iGoogle  FeedBurner  Nyligen 


  
Här följer en liten länksamling. 

Sjöräddning håller inte måttet
- Fler som drar samma slutsatser
- Helikoptrar - igen
- Bristfällig vård av nedkylda

- Helikopterutredningen lämnar sitt betänkande
- Brister gjorde att Finnbirch sjönk - sr.se
- Passagerare räddade från brinnande färja - Stockholm - Expressen
- Ny helikopter ska sköta sjöräddningen

Larmen till sjöss fungerar dåligt
- Öka samordningen

Bloggar.se:   , , , ,

Direktlänkar       Inlägget: Permalink   Kategorin:   Kommentera inlägget! 
Kommentarer  I bloggen:  0   Trackbacks:  Trackback 
Om Bloggen:   Hemsida:
Tjänster Bloggportalen  Twingly  Bloglovin  iGoogle  FeedBurner  Nyligen 


  
Ja fast jag är ju inte där - just nu sitter jag i köket hos min Mor i Nybro. Men den här sajten handlar ju mycket om min stuga på Granudden i Färjestaden på Öland. Där finns min väderstation, som förser min sajt med väder i realtid. Där finns också fem webbkameror och ett fotoalbum, som visar blommor i min trädgård. I stugan finns också en fjärrstyrd amatörradiostation, anropssignal SM7GXQ. Just nu har jag problem med envisa bredbandiga störningar i form av brum, men lite radio går att köra i alla fal.

Sedan är ju inte trädgården, och allt runtomkring den, det enda som jag intresserar mej för. Jag ser till att hålla min blogg uppdaterad på ett antal topplistor och index. Bara det är en skön konst.

jobbet har vi också en blogg, MRCC Online. Den har givetvis också ett RSS-flöde. Den bloggen är vårt sätt att svara upp till pressens krav på aktuell information om pågående och genomförda sjöräddningsinsatser. Jag är även skapat en nyhetssida, som med lite hjälp av FeedBurner förser mej med aktuella nyhetsartiklar och blogginlägg i ämnet.

Det senaste tillskottet är BOINC. Det är ett sätt att låta alla mina datorer göra lite nytta, när de bara står där och är beredda på att göra något. Det hela började för måna år sedan med SETI at Home, som är ett sätt för intresserade att donera datortid till sökandet efter utomjordiskt intelligent liv - i form av radiosignaler som förirrat sig till vårt solsystem. På Berkeley skapade man sedan ett mera generellt ramverk, som tillåter andra forskningsprojekt att göra samma sak. Nu kan man alltså vara med i flera projekt samtidigt. Det handlar mycket om sådant som kräver enorma mängder datorkraft, något som forskarna inte har obegränsat med tillgång till. Så nu är det bara att välja vad man vill göra.

I mina datorer har jag följande projekt gående(alla med suffixet "at Home"):
  • SETI (Search for Extra-terrestriall Intelligence)
  • Einstein (Söker efter snurrande neutronstjärnor)
  • QMC (Quantum Monte Carlo)
  • AI (Artificiell Intelligens)
  • LHC (CERN's Large Hadron Collider)
  • FreeHAL (parse and convert big open source semantic nets for use in FreeHAL)
  • Milky Way (modeling and determining the evolution of the Milkyway galaxy)
  • Cosmology (search for the model that best describes the Universe)

Jag har skapat en samlingssida med alla dessa projekt, samt länkar till all statistik som man kan önska sig och lite därtill.

Så är det då dags att avslutningsvis sända en varm julhälsning till er alla som delar mina intressen.

Bloggar.se: BOINC, SETI, LHC, FreeHAL, kosmologi, QMC, Einstein, Granudden, Färjestaden, Öland, Trädgård, Blommor, Foto, Väder, Väderstation, Amatörradio

Direktlänkar       Inlägget: Permalink   Kategorin:   Kommentera inlägget! 
Kommentarer  I bloggen:  1   Trackbacks:  Trackback 
Om Bloggen:   Hemsida:
Tjänster Bloggportalen  Twingly  Bloglovin  iGoogle  FeedBurner  Nyligen 


  
Idag har vi varit på Öland och tittat till stugan. I samband med detta har jag passat på att ta några nya foton till mitt Fotoalbum.

Här nedan kommer ett litet urval.


 
Bloggar.se:   Bilder, Trädgård, Granudden, Färjestaden, Öland, Foto, Fotoalbum

Direktlänkar       Inlägget: Permalink   Kategorin:   Kommentera inlägget! 
Kommentarer  I bloggen:  0   Trackbacks:  Trackback 
Om Bloggen:   Hemsida:
Tjänster Bloggportalen  Twingly  Bloglovin  iGoogle  FeedBurner  Nyligen 


  
Vid morgonfikat läser jag i bl a AB att det varit ett jordskalv i södra Sverige. Nuförtiden sover jag tungt på nätterna, så jag har inte märkt något. På Öland har jag en väderstation, men får kanske fundera på att komplettera med seismograf :-)

Nu är ju dessa 4,7 inget kraftfullt skalv i globalt perspektiv. Vi här i Norden har varit förskonade från förödelse. Men för oss räcker det för att skapa oro och undran. Samtidigt får man förstås hoppas att detta höjer krismedvetenheten hos oss och framförallt hos de som styr i samhället. Vår moderna infrastruktur är så sårbar, att det sannolikt inte krävs speciellt mycket för att vålla stora störningar. Nattens skalv har mest skakat om i vår lilla idyll.

Av erfarenhet vet jag, att händelser av det här slaget ofta inträffar när man minst anar det. Det kan gälla allt från olyckor till sjöss och flyghaverier till terroristattacker. Man måste alltid vara beredd.

Vid en snabb genomläsning av det som hittills rapporterats i media, har jag inte kunnat se några faktiska skador eller störningar.

För min egen del tänker jag sjö- & flygräddning. Fast 4,7 räcker knappast för att det skall bli någon tsunami :-) Hursomhelst, vid koll av MRCC Online finns inget att rapportera från natten.

 
Bloggar.se:   jordskalv, jordbävning, skåne, väderstation, seismograf, tsunami

Direktlänkar       Inlägget: Permalink   Kategorin:   Kommentera inlägget! 
Kommentarer  I bloggen:  0   Trackbacks:  Trackback 
Om Bloggen:   Hemsida:
Tjänster Bloggportalen  Twingly  Bloglovin  iGoogle  FeedBurner  Nyligen 


  
Jag läser i 'bladet, att man nu kan "läsa tankar". Tydligen använder man magnetkamera för att se bl a hur blodflödet ökar eller minskar i olika delar av hjärnan. Med den här metoden torde det vara svårt att läsa tankar på avstånd (etiska problem!).

Hjärnan är oerhört komplex! Vad man gör nu är att rent empiriskt låta försökspersonen titta på en bild och läsa av mätvärden och på det sättet bygga upp korrelationer. Därmed inte sagt att man faktiskt förstår vad hjärnan gör.

Ett försök att försöka greppa hur hjärnan faktiskt fungerar är projektet Artificial Intelligence System, som ingår i ramverket BOINC.

Upphovsmännen skriver, och jag citerar:
This distributed computing project is part of a larger project that is reverse engineering the brain in order to build a large scale artificial intelligence system. The first of its kind. Because we are a very small company that is tackling an enormous challenge, we are asking the public at large to get involved by donating computer time. In order to be able to support and accelerate its development we will also pursue an alternative path, through commercialization.

Detta är ett av de BOINC-projekt som jag själv deltar i. BOINC är faktiskt ganska häftigt. Man kan "donera" sin oanvända datortid till något man tror på.

Projektet i fråga kanske inte riktigt har tankeläsning som målsättning - det verkar snarare vara så att man vill kunna bygga en egen "hjärna". Då måste man förstå hur förebilden fungerar. Dagens datorer ligger hopplöst på efterkälken när det gäller att härma mänskligt betéende. Men jag tror däremt det är så, att man för att kunna tolka hjärnans funktion faktiskt först måste bygga en egen modell av hjärnan - då kan man överföra information från verkligheten till modellen - som då helt enkelt är kompatibla.

Bloggar.se:   , , ,

Direktlänkar       Inlägget: Permalink   Kategorin:   Kommentera inlägget! 
Kommentarer  I bloggen:  0   Trackbacks:  Trackback 
Om Bloggen:   Hemsida:
Tjänster Bloggportalen  Twingly  Bloglovin  iGoogle  FeedBurner  Nyligen 


  
Jag har snyggat till strukturen lite på min hemsida, där finns nu en särskild sida för BOINC:

http://cpgp.cjb.net/BOINC/index.htm

Här kan man också se att jag anslutit mig till ytterligare ett par projekt.

Bloggar.se:   , , , , , , , ,

Direktlänkar       Inlägget: Permalink   Kategorin:   Kommentera inlägget! 
Kommentarer  I bloggen:  0   Trackbacks:  Trackback 
Om Bloggen:   Hemsida:
Tjänster Bloggportalen  Twingly  Bloglovin  iGoogle  FeedBurner  Nyligen 


  
BOINC logoDet som i denna kontext åsyftas med BOINC är inte i första hand ett märkligt läte, även om jag misstänker att de som uppfann namnet kanske tyckte att det lät lite vitsigt. BOINC står för

Berkeley Open Infrastructure for Network Computing, dvs Open-source software for volunteer computing and grid computing.

Jag har i många år tidigare varit med i SETI at Home och sedan några år tillbaka även i Einstein at Home. När jag nu installerat BOINCs ramverk även i datorn i stugan, har jag lagt till ett nytt projekt: LHC at Home.

Det här är väldigt spännande, även om man personligen inte engagerar sig i detaljerna i vad de här projekten gör i form av beräkningar.

- SETI söker efter utomjordiskt liv och intelligens, i det här fallet i form av radiosignaler.
- Einstein-projektet försöker bevisa relativitetsteorin genom mätningar.
- LHC är CERNs nya partikelaccelerator.

Många av användarna blir däremot kalederbitare, och samlar statisktik i all oändlighet. Det blir till slut någon slags tävling, där man får poän i form av "credits". För att hålla reda på hur mycket jobb ens datorer utfört, installerar man diverse programvaror som producerar statistik. Detta höll jag på med tidigare, men nu nöjer jag mej med den statistik som faktiskt produceras av andra.

Däremot skulle det ju förstås vara intressant att veta om någon av de filer som mina datorer tuggat igenom har bidragit på något särskilt sätt till forskningen.

Programmen körs i bakgrunden, och helt utan att påverka det som datorn normalt används till. BOINC ersätter helt enkelt WIndows' idle-process. All CPU-tid som inte används av Windows, tilldelas istället BOINC-applikationerna. Det körs en applikation per virtuell CPU, dvs har du en flerkärneprocessor så körs en task per kärna!


Bloggar.se:   , , , , , , , ,

Direktlänkar       Inlägget: Permalink   Kategorin:   Kommentera inlägget! 
Kommentarer  I bloggen:  0   Trackbacks:  Trackback 
Om Bloggen:   Hemsida:
Tjänster Bloggportalen  Twingly  Bloglovin  iGoogle  FeedBurner  Nyligen 


  

Min profilbild

Det här är en loggbok över min trädgård på Öland. Ibland har jag åsikter (mer eller mindre genomtänkta) om tingen omkring oss - mina högst personliga tankar (jag är ingen proffstyckare).


  Prenumerera med RSS