RSS 2.0

Det har vuxit på bra den senaste veckan. Jag gick aningen vilse i min kalender - det är inte förrän påskveckan jag skall åka till Öland. Sedan förra uppdateringen, har jag skolat om Luktärt och Solrosor. Dessutom har jag satt tre lådor med Lupiner.

Riddarsporrar

Dessa Riddarsporrar växer bra. I synnerhet gäller detta mina Kinesiska Riddarsporrar. Det är en lågväxande sort med underbart vackra blå blommor. Den tvåfärgade 'Sky Lights' växer nästan lika bra, medan Praktriddarsporren verkar vara aningen svårflörtad.

Stockrosor

Mina Stockrosor växer på bra, med undantag av sorten 'Happy Lights', som verkligen är svårflörtad. Mina kompletteringar tar sig bra och nu har jag dessutom flyttat upp lådorna till fönsterbrädan - de här fröna behöver mycket värme för att gro. Mina Gulrosor har redan börjat gro.

Ackleja

Förra veckan var jag aningen orolig för dessa, men nu har det verkligen börjat hända saker. Efter en vecka i kylskåpet och drygt en vecka ute i värmen, har dessa två lådor börjat ta sig fint. Det gäller både den vanliga Acklejan och 'McKana Giants'. Den tredje lådan, däremot, låter vänta på sig.

Linaria

Det har grott i nästan alla hål. Dessa groddar är verkligen sköra, men jag hoppa mycket på den här växten. Det lär behövas en omskolning så småningom, när plantorna har blivit lite mera hanterbara. Just nu är de alltför ömtåliga, för att jag skall våga mej på att hantera dem på det sättet. Det är bara att ha tålamod.

Echinacea X Hybrida 'Paradiso'

Mina Rudbeckior växer på bra. T o m de som jag kompletterade har börjat gro. Jag har plantor i nästan alla hål. Snart är det dags för omskolning - de här plantorna kan inte sättas ut, förrän Kejsarkronorna blommat färdigt. Jag satte ut liknande plantor förra året, men det verkar inte som att de tar sig så bra. Jag tror jag skall satsa på att låta dem bli kraftiga, innan jag sätter ut dem.

Knölvial

Mina Luktärter blev alldeles för långa, så jag bestämde mej för att skola om dem. Jag har dessutom klippt ner dem en aning. Nu kan dessa plantor växa på i lugn och ro. Jag vågar väl mej inte på att sätta ut dem förrän tidigast om 3-4 veckor. Även om denna Luktärt är perenn, så brukar den här sortens blommor inte gilla frost.

Midsommaraster

Så värst många blommor kommer det inte att bli och de växer verkligen sakta. Men det skall nog räcka till några enstaka exemplar, som jag tänker sätta vid Björken och/eller Altanen. De här måste säkert omskolas en gång, eftersom de ser verkligen klena ut. Men det här blir bra - Astrar som kommer redan till Midsommar!

Solrosor

Jag fick ju två påsar med frön till Solrosor i 50-årspresent! Jag satte dessa i en låda och det började gro direkt. Nu var jag tvungen att skola om, redan efter en vecka. Så nu har jag två lådor (2x30) av en sort som 1½-3 meter hög (?) och en låda med en något lägre sort. Men de växer 1-2 cm per dag och de måste nog ut om ett par veckor.


 
Bloggar.se: förkultivering, frö, växter, blommor, trädgård

Mina tidigare inlägg i ämnet:

Direktlänkar       Inlägget: Permalink   Kategorin:   Kommentera inlägget! 
Kommentarer  I bloggen:  0   Trackbacks:  Trackback 
Om Bloggen:   Hemsida:
Tjänster Bloggportalen  Twingly  Bloglovin  iGoogle  FeedBurner  Nyligen 


  

Här kommer en liten uppdatering från min förodling. Nu är det bara en vecka till, innan jag skall ta med mej alltsammans till Nybro. Där finns även de efterlängtade locken, som jag missade att ta med mej hem. Förhoppningsvis blir det under påskveckan lagom temperatur, så att de kan stå ute så mycket som möjligt. Det kan även bli dags att omskola några sorter, som redan vuxit sig stora. Jag har andra pluggboxar med större hål, som jag tänker använda. Blomjord har jag i bilen. Nu skall jag bara åka till Jula och köpa trädgårdsstaket för mina rabatter (behöver "rama in" mina Hyacinter").

Riddarsporrar

 • Den kinesiska riddarsporren växer fint, och snart kan jag skola om den i lite bättre jord och större utrymme. Den här sorten skall jag även direktså - jag har gott om påsar och den gror lätt.
 • "Sky Lights" har tagit sig förhållandevis bra, men jag har kompletterat i de tomma hålen. Jag har dessutom en påse kvar.
 • Praktriddarsporre brukar ju vilja gro relativt lätt, men det här året har det inte gått så bra. Jag har kompletterat och har nu slut på frön.

Stockrosor

 • Alcea Ficifolia har tagit sig relativt bra, ungefär halva boxen gror. Jag har inga flera frön.
 • "Giant Single Mixed" har också tagit sig i ungefär hälften av hålen. Jag har idag kompletterat med min sista påse i de tomma hålen.
 • "Happy Lights" har bara tagit sig i ett av hålen. Jag kompletterade häromdagen med mina sista två påsar.
 • Idag har jag satt två rader med 30 frön Gulros i en låda, tillsammans med Solrosor i två höjder.

Ackleja

Jag tog boxarna ur kylskåpet i fredags. Det är förstås alldeles för tidigt att hoppas på, att något skulle börja gro redan.


 
 • Pastellackleja - Aquilegia cultorum 'McKana Giant'.
 • Guldakleja - Aquilegia chrysantha 'Yellow Star' ,
 • "Vanlig Ackleja" - Aquilegia vulgaris,
  Jo men här har det faktiskt börjat komma några enstaka skott!
 • "Origami Mixed"
 • "Blue Star"

Klematis

Den kom ur kylskåpet i fredags, men inget har förstås grott ännu.

Höstflox

Den har heller inte haft så många dagar på sig, sedan den kom ur kylskåpet.

Linaria

Den har faktiskt redan börjat gro. Dock är groddarna mycket små och sköra.

Echinacea X Hybrida "Paradiso"

Den växer på bra och jag kompletterade ju förra veckan i de tomma hålen - där har det dock ännu inte kommit något.

Knölvial

Ja som du ser har den börjat växa alldeles för högt och snabbt. Den behöver snart skolas om eller planteras ut.

Stokesia Laevis

Den börjar ta sig riktigt bra, men den växer sakta.

Midsommaraster

Några enstaka groddar ser jag men Astrar brukar vara svåra att odla. Dessutom har jag erfarit, att de många gånger vill ha det varmt. Men det passar ju bra, nu när eftermiddagssolen ligger på.
 

Direktlänkar       Inlägget: Permalink   Kategorin:   Kommentera inlägget! 
Kommentarer  I bloggen:  0   Trackbacks:  Trackback 
Om Bloggen:   Hemsida:
Tjänster Bloggportalen  Twingly  Bloglovin  iGoogle  FeedBurner  Nyligen 


  
Det har varit några intensiva veckor - Melodifestivalen hamnar alltid i fokus. Det är visserligen en tävling, som många tar på blodigt allvar - men samtidigt ett spel som är mest på låtsas. De flesta har åsikter, personligen har jag det också, men samtidigt måste man ta allt som sägs och skrivs med en "nypa salt". Man måste dock alltid kunna stå för och leva med det man skrivit - det får därför bli en väl avvägd mix mellan seriös kritik och lätt skämtsam ironi.

Häromdagen sa jag till någon: "Vad vore Melodifestivalen utan Aftonbladet?". Han kontrade med att säga: "Vad vore Aftonbladet utan Melodifestivalen?". Melodifestivalen och kvällstidningarna tycks leva i någon slags symbios.

Ibland kan det bli riktigt otäckt. Förra årets häxjakt på Carola, fick i år sin motsvarighet i fråga om Caroline af Ugglas. Nästan allt sån't här beror på, att många inte ser skillnad på sak och person. Man kan säga och skriva hur kritiska ord man vill om låtarna, framträdandena - så länge det sker med respekt. Personangrepp, däremot, skall man inte syssla med. Då har man gått över gränsen.

Molly fick igår smaka på det tuffa livet som artist: först kom hon sist i Melodifestivalen, sedan blev hon skadad på efterfesten och fick föras till sjukhus med glassplitter i ansiktet. Krya på dej, Molly! Du var värd ett bättre öde - och en något bättre låt. Det är inte lätt att axla allt det här som 16-åring, men jag tycker du hanterade det mycket bra!

Sverige har röstat och vinnaren är utsedd. Jag skrev igår att juryn och folket var överens om Mollys sistaplacering. Nu ser jag att hon (i fråga om tittarröster) faktiskt kom på plats nr8. Rösterna fördelades i ett par olika "block".

 1. Malena och Caroline (18%), mellan vilka det endast skiljde ca 4000 röster.
 2. EMD, Alcazar, Måns, HEAT, SDF - som alla låg mellan 8%-13%
 3. Molly, Agnes, Emilia, Sofia - mellan 1%-3% av folkets röster.

Nu får vi vänta ungefär ett par månader, innan vi får veta hur det går för det bidrag, som vi har utsett till att representera Konungariket Sverige. Personligen har jag inga stora förhoppningar den här gången - men man kan aldrig veta på förhand hur det går i ESC.

Nu kan det istället vara trevligt att få återinträda i verkligheten och ägna sig åt andra saker - mina blommor t ex (jag har mängder av pluggboxar som just nu åtnjuter solskenet i mitt köksfönster). Ett stort projekt på jobbet har pågått under samma period som Melodifestivalen, men nu står vår fina ledningscentral färdig.

Inom kort skall jag njuta av lite välförtjänt ledighet - både ifrån jobb och alltför intensivt bloggande. Det blir istället en hel del fysiskt arbete - häckar som måste klippas, staket sättas upp osv - om du missat detta tidigare, så har jag en sommarstuga på Öland. På min sajt finns min väderstation, webbkameror, trädgård, blommor och fotoalbum.

Däremot lovar jag dig, kära läsare, att jag skall hålla bloggen uppdaterad med avséende på mina framsteg på blomfronten.


Mina tidigare inlägg om Melodifestivalen hittar du här:

Malena firade – med hångel Malena firade – med hångel
Riskerar missa semifinalen – har föreställning i Wien samma dag
”Jag svimmar snart!” – Malena om sin blackout Så jämnt var det
Molly Sandén skadad av glassplitter Tittarna svek
"Det blir Jäger med Måns!" Af Ugglas: "Tack, snälla, snälla, snälla..."
Tittarna svek förhandsfavoriten Petra Medes magnifika succé
Vilken tävling, vilket osannolikt raffel La Voix vann tidernas Schlagerfestival
Malena Ernman vann Melodifestivalen 2009 Fick låga poäng
Såpoperan fortsätter i Moskva Så firar en sopran
Vad tycker du? 3705 rösters marginal
"Därför har de snuskiga komikerna tagit över" Folket valde Malena
En artist med pondus Måns: Har mig själv att skylla
Amster om finalen Att dumförklara Europa, ursäktar inte usla låtar
Snygg-Eriks hemliga romans på efterfesten  

Direktlänkar       Inlägget: Permalink   Kategorin:   Kommentera inlägget! 
Kommentarer  I bloggen:  2   Trackbacks:  Trackback 
Om Bloggen:   Hemsida:
Tjänster Bloggportalen  Twingly  Bloglovin  iGoogle  FeedBurner  Nyligen 


  
En kväll som denna går det alltid att hitta någon, som inte är helt nöjd. Här har du en. Påståenden av vissa slag gör sig bra som "pratminus", andra inte. Allra mest poppis blir man om man "rasar" mot något. Förra året blev jag uppmärksammad, när jag skrek ut "Skrota juryn" (ni vet den som petade bort Sanna Nielsen från sin rättmätiga seger).

- Rätt/Fel låt vann! (stryk det som ej önskas!), ropar någon - och blir genast citerad i Kvällspressen.

- Caroline var bäst, finns det de som tycker. Jo så är det säkert. Det finns säkert de som tycker precis tvärtom också.

- Malena Ernman vinner hela europafinalen. Jag har tidigare här i bloggen sagt: Min kollega/granne, tillika fotbollsexpert, brukar säga att man i England alltid beter sig som om man vore bäst i världen på Fotboll. Man blir närmast förvånad, när man inte går vidare från gruppspelet i VM - eller inte ens kvalificerar sig överhuvudtaget. På samma sätt förhåller vi oss svenskar till Melodifestivalen. Nej jag tror inte att Malena vinner.

- Det gick inte att rösta. Det tror jag inte på. Vad jag däremot kan tänka mej, är att man någon enstaka gång får spärrton. Det har har jag själv råkat ut för under den här omgången. Det är bara att lägga på och försöka igen. Förr eller senare kommer man fram. I värsta fall - rent statistiskt borde det vara lika för alla, dvs det har knappast påverkat utgången. Med tanke på hur många som ringer samtidigt, är det snarare ett rent under att inte hela telenätet brakar samman.

Jag sticker ut hakan, och säger:
- Molly Sandén var värd ett bättre öde än sistaplatsen. Nu får vi se om någon hakar på :-)

- Det måste vila en förbannelse över Alcazar. Skall de aldrig lyckas vinna?

Jag säger också:
- Det kunde ha varit värre. Vi kunde skickat en låt som överhuvudtaget inte passar in i sammanhanget. Vi kunde ha skickat i och för sig jättebra låtar, som de aktuella artisterna inte gör rättvisa. Vi kunde ha skickat överskattade tonårsidoler.

Malena Ernman är långt i från min favorit, men en sak är klar: - Sjunga kan hon!


Mina tidigare inlägg om Melodifestivalen hittar du här:
Tittarna svek favoriten– men Caroline af Ugglas var bäst
”Det gick inte att rösta”... men jag kan få äta EMDs cylinderhattar
SegerkyssenOperadivan till Moskva
Malena Ernman vannSeger för operan
Malena Ernman är utan tvekan en av världens bästa sångare Årets...
Tävlingen kändes öppnare än på länge
DN:s kulturchef Maria Schottenius: DN:s Mattias Dahlström:
En artist med pondusFolket valde Malena
Malena krossade alltNöjesbladets Tobbe Ek bloggar live från finalen i Globen
Han står för finalens överraskning Markus Larsson: ”Ska vi skicka något till Moskva är det hon”
Jag har mej själv att skyllaRösten bar till seger för mezzosopranen

Direktlänkar       Inlägget: Permalink   Kategorin:   Kommentera inlägget! 
Kommentarer  I bloggen:  0   Trackbacks:  Trackback 
Om Bloggen:   Hemsida:
Tjänster Bloggportalen  Twingly  Bloglovin  iGoogle  FeedBurner  Nyligen 


  
Röstningen är det jag älskar mest i den här tävlingen, både i den svenska finalen och i ESC. Denna klassiska poängutdelning, som är så otroligt spännande - och en ritual som ni, snälla SVT, inte får ändra på!

Måns leder stort och Molly ligger sist, efter alla juryrösterna. SDF och Alcazar ligger också bra till - kanske dags att taktikrösta lite. Fast jag har redan lagt en röst på Alcazar, jag hoppas på dem - nu när Molly dessvärre är ute ur bilden. För det får man väl ändå säga. Ett mirakel räcker inte. Så ville stjärnorna ikväll...

Caroline af Ugglas ligger en bit efter, så även en av de andra favoriterna - Malena Ernman. Så kan det gå. Det finns bara en sak man kan säga om förhandstips - nämligen att de sällan eller aldrig stämmer. Men folkets röst återstår.

Juryns röster spretar åt alla håll - olika tolvor varje gång, men inga poäng till Molly :-( Så dålig är inte Molly! Tänk vilka låtar som faktiskt kom före (just nu är det alla).

Så kom folkets röster och vände upp-och-ner på hela resultatlistan, när man började dela ut de lägsta rösterna till de högst placerade låtarna. Det gick ett sus genom publiken efter varje  poäng. Så fick Snälla, snälla näst högsta. Då frågar alla sig - vem får 12x12. Hela Sverige håller andan. Det blev Malena Ernman!

En sak kan man fråga sig, nu när vi har facit:

- De här jurygrupperna som sitter ute i landet. När man ser på hur de röstat -  vilka är de, hur utses dessa personer som har nästan 50% av rösterna - och vilka kriterier går de efter? Jag menar, alla ifrågasätter den internationella juryn - men den har inte mer att säga till om än ett enda SVT-distrikt.

Det enda positiva man kan säga, är att folkets röst avgjorde den här gången. Juryn ville ha Måns. Folkets röst vann. Saken är klar.

Juryn och folket var dock överens om en sak - nämligen Mollys sistaplats. Stackars henne. Hon var värd ett bättre öde. Något säger mej dock, att hon lär få flera chanser. Sträck på dej Molly, och tänk inte mer på det här. Behåll glädjen och fortsätt på din väg, så kommer även du att lyckas. Framtiden är din.

Nåväl, nu har vi i alla fall röstat fram en person som kan sjunga. Det kunde ha varit värre...

Mina tidigare inlägg om Melodifestivalen hittar du här:

SegertårarnaSuperjämnt i omröstningen
Tittarna: Rätt låt vannHär driver Shirley Clamp med fiaskot
Så säger oddsen om finalenUgglas och Ernman slåss om segern i kväll
Malena favorit hos artisterna Malena Ernman: ”Jag håller på att svimma!”
Här driver de med RysslandFyra av tio positiva till Malena Ernmans vinst i Melodifestivalen
Malena framför vinnarlåtenMalena Ernman vinner Melodifestivalen 2009
SvD - Harry AmsterMalena Ernman vann Melodifestivalen
Agnes: Ikväll gäller detTittarna svek förhandsfavoriten
Malena till MoskvaSjung med i La voix – operadivan lär dig texten!
Fullfjädrade sångfåglarPå plats i Globen: Mona Sahlin sjunger sin schlagerfavorit
SVT drabbat av röstkaosMalena Ernman vinner även i europafinalen – det tror sex av tio tittare
Vill göra opera cooltEtt l ogiskt resultat, på sätt och vis
 Tävlingen kändes öppnare än på länge

Direktlänkar       Inlägget: Permalink   Kategorin:   Kommentera inlägget! 
Kommentarer  I bloggen:  2   Trackbacks:  Trackback 
Om Bloggen:   Hemsida:
Tjänster Bloggportalen  Twingly  Bloglovin  iGoogle  FeedBurner  Nyligen 


  
Så var finalen igång - pampigt värre.
 1. Måns Zelmerlöw - Hope & Glory
  Mums-mums infriade alla förhoppningar. Bra framträdande. Bäst hittills :-)
 2. Caroline af Ugglas - Snälla, snälla
  Jag har bara så svårt att kommentera den här låten. Jag gillar varken låt eller framträdandet. Spelar ingen roll i vilken form artisten är för dagen. Hon får inte vinna bara - det finns massor av låtar som är bättre. Snälla, snälla - rösta inte på den här låten.
 3. Agnes - Love Love Love
  Rösten höll - men det räcker inte. Hon räcker helt enkelt inte till för att göra den här låten. Synd på en så bra låt.
 4. H.E.A.T - 1000 Miles
  Nej ingen hårdrock för mej i år.
 5. Emilia - You're My World
  Min favorit i första deltävlingen. Då var scenframträdandet hennes svaghet - något hon tycks ha jobbat med sedan dess. Mycket mera utstrålning och glädje denna gång, men något fattas fortfarande.
 6. Alcazar - Stay The Night
  Stort jubel, som vanligt, när gruppen framträder. Så har det varit varje gång de har varit med i tävlingen, men nu är det inte publiken i Globen som avgör - tyvärr. För Alcazar har varit värda att vinna tidigare. Skall det lyckas den här gången? Ös från början till slut. Vad står mellan dem och segern?
 7. Sarah Dawn Finer - Moving On
  Bra framträdande, men låten är verkligen svårsjungen. Jag har hört bättre ballader.
 8. E.M.D. - Baby Goodbye
  Här kommer finalens mest överskattade grupp. Dessvärre kommer de att få massor av röster, oavsett hur de sjunger.
 9. Sofia - Alla
  Hon fick sista biljetten till finalen. Inte kommer hon först...
 10. Molly Sandén - Så vill stjärnorna
  Här kommer min favorit, skall nerverna hålla? Men hon utstrålar en sån äkta glädje! Hon sätter låten! Jag får rysningar och gåshud, varje gång. Hon borde vinna, men verkar chanslös. Hon är värd att vinna. Hon står där, ensam på scen - och sätter varje ton! Och på något sätt känner jag, att hon kan ännu bättre - här är det snarare låten som är den svaga länken.
 11. Malena Ernman - La voix
  En av favoriterna, men vad gör den här låten så speciell - har jag alltid undrat?

Nu gäller det. Svenska folket röstar och avgör vem som vinner. Fast ikväll finns det 11 jurygrupper ute i landet PLUS den internationella juryn. Svenska folkets röst är bara 50%. Vi vet ju hur det gick förra gången det begav sig. Hade folket fått avgöra, hade Sanna Nielsen vunnit. Då utropade jag "Skrota juryn" - vi får se om jag detta år får skälla på Svenska Folket i stället?

Men så skall den Internationella Juryn avge sin röst först. Så får vi se vilken effekt det får. "It's time for Sweden"! Molly får bara 2 poäng, SDF fick tolvan och Alcazar blev utan. Suck...

Mina tidigare inlägg om Melodifestivalen hittar du här:

I år slipper vi skämskudden...De slåss om segern i kväll
Ge din kommentar på Sarah Dawn Finers balladLika som bär
Crash nya tajtbralla Vi gillar också att köra golfbil
Stöldgods EMD – 2000-talets GES?
Ugglas och Ernman slåss om segern i kvällKalsonggrek kan stoppa Måns
H.E.A.T värmde upp med whisky Segertippade Caroline af Ugglas om hatet på nätet
Här är tidningarnas betyg på artisterna Vill förlora i finalen – nu ifrågasätts hårdrockarna av konkurrenterna
Minut för minutDN betygsätter alla låtarna
Tips från JurynEMD - riktiga myggbett
Svd Harry AmsterIkväll gäller det
Schlaget är igång 
  

Direktlänkar       Inlägget: Permalink   Kategorin:   Kommentera inlägget! 
Kommentarer  I bloggen:  0   Trackbacks:  Trackback 
Om Bloggen:   Hemsida:
Tjänster Bloggportalen  Twingly  Bloglovin  iGoogle  FeedBurner  Nyligen 


  
Så är det då åter dags för det säkraste vårtecknet av dem alla. En av mina kloka kollegor brukar nämligen säga, att "våren inträffar samtidigt med den svenska uttagningen till Melodifestivalen". I år infaller alltså våren lördagen den 14/3! En sanning med viss modifikation, eftersom våren officiellt redan infunnit sig på Öland - det har jag skrivit om tidigare.

Yttrandet fälldes dessutom långt innan något ljushuvud på SVT kom på idén att göra den svenska uttagningen till en lång dokusåpa, med fyra utslagningstävlingar, ett uppsamlingsheat - för att sedan samla de 10 (numera 11) bästa bidragen till en stor final i Globen. Jag hör till dem som tycker att detta är bra - vi får ett bra sätt att sålla bort alla stolpskott, som tidigare fanns i uttagningstävlingen. Genom åren har även en och annan favorit, t ex Carola, sållats bort - men det hör till spelet.

Detta år infördes en annan och mycket omtvistad nyhet: samtliga deltävlingar avgörs genom dueller. Även här ställer jag mig på SVTs sida och säger att detta är bra - hur svårt kan det va'?

Så till årets finalister. I år har jag skrivit massor av inlägg i detta ämne. Jag har redan tidigare tippat vilka som skulle gå till final - jag är inte helt nöjd måste jag säga. Däremot är nog de flesta överens om, att det är ett starkt startfält - vilket det i princip varit varje år, sedan den nya ordningen infördes. Låtarna listas i den ordning de framträder. Under varje titel har jag skrivit några egna kommentarer.
 1. Måns Zelmerlöw - Hope & Glory (Min tredjefavorit)
  Flickornas favorit Mums-Mums framför en låt, som är bra men inte hans bästa. Vi har hört bättre.
 2. Caroline af Ugglas - Snälla, snälla (Jag skäms över att vara Svensk!)
  Den här låten får mej att se fullständigt illrött. I demokratins namn så, låt gå för att den gick till finalen - någon slags motvikt behövs säkert till alla pophits. Men när jag tar del av läsaromröstningar och allehanda spekulationer inför finalen, har jag förstått att många håller den här låten som favorit. Va? Ja, du hörde rätt. Utan att överdriva, vill jag säga att det vore "katastrof" om den här låten vann. Det skulle däremot inte förvåna mej...
 3. Agnes - Love Love Love (Min fjärdefavorit)
  En mycket bra låt, som artisten dessvärre inte gör rättvisa. Det krävs en stark röst och en artist med attityd. Charlotte P. lär ha avböjt. Vad man än tycker om henne, så är jag böjd att hålla med om att det kanske hade varit bättre. I deltävlingen var hon aningen blek pga röstproblem - något det ryktas att hon har även nu. I så fall är hon chanslös.
 4. H.E.A.T - 1000 Miles
  Hårdrock har inte i festivalen att göra - har jag sagt många gånger (så vann Lordi!). Men jag ger mej inte. Att låten på¨miner om reklamen för vitvaror, gör inte saken bättre. Bort, bort, bort...
 5. Emilia - You're My World
  Första veckan gillade jag den här låten, den är bra. Men artisten gör den inte rättvisa. Den passar henne inte, helt enkelt.
 6. Alcazar - Stay The Night (Min andrafavorit)
  En riktigt bra låt och bra framträdande. Får jag inte som jag vill, så får den här låten gärna vinna. Min andrahandsfavorit!
 7. Sarah Dawn Finer - Moving On
  En ballad som tidigare inte fått pälsen att stå. Den växer dock vid varje lyssning. Håller bara hennes röst, så kan det bli något. Den här låten funkar inte med en artist som går på halvfart.
 8. E.M.D. - Baby Goodbye
  Jag kan inte förstå vad som är så bra med den här gruppen. Ytterligare en flickfavorit, som kommit längre än vad artisternas kvalitet står sig. Låten är väl helt ok, men den har inget att hämta i Moskva.
 9. Sofia - Alla
  Internationella juryns val. Vi kanske kan få en och annan poäng av Grekland, den är en helt ok poplåt - men inget som väcker några känslor hos mej.
 10. Molly Sandén - Så vill stjärnorna (Min absoluta favorit!)
  Min absoluta favorit, som dock lär vara fullständigt chanslös - om man får tro förhandstipsen. Men jag vidhåller att den här låten, som är en ok och vacker ballad, framförd av en ung liten tjej med en förvånansvärt stark och vacker röst - vore en alldeles utmärkt låt att skicka till Moskva. Att framträdandet är äkta och snudd på "naket", gör att detta liknar det bidraget jag hissade förra året - även om man (ännu) inte kan jämföra henne med Sanna Nielsen. Dock har låten rullat i min skalle hela veckan. Bra låtar har en viss förmåga att fastna i någon slags loop i mitt inre öra.
 11. Malena Ernman - La voix
  Visst är den här låten annorlunda i sitt slag. Tidigare jämförde jag med Loa Falkmans Symfoni, vilket jag fick äta upp (han kom sist). Om svenska folket nu absolut måste rösta fram något som avviker - välj då hellre denna framför melodi nr två!!

Omröstningen på Aftonbladet ger (i skrivande stund) följande, smått skrämmande, resultat:

 1. Caroline af Ugglas (17.9 %)
 2. Malena Ernman (17.3 %)
 3. Måns Zelmerlöw (13.6 %)
 4. H.E.A.T (11.4 %)
 5. E.M.D. (11.0 %)
 6. Alcazar (10.4 %)
 7. Sarah Dawn Finer (8.4 %)
 8. Agnes (4.2 %)
 9. Molly Sandén (2.6 %)
 10. Emilia (1.9 %)
 11. Sofia (1.3 %)

Artisternas många röstproblem och sjukdomar kan dock komma att kullkasta allt vad experttips och omröstningar heter. Spänningen stiger. Man får dock hoppas, att svenska folket röstar fram ett bidrag som vi kan vara stolta över - lägg bort allt vad proteströster heter. Jag säger istället: Snälla snälla - ni som söker efter ett forum att vädra era protester i - Gör det på gatan, skriv i era bloggar, dela ut flygblad, starta studiecirklar - gör vad ni vill, men rösta inte fram melodi nr 2 till att representera Sverige. Däremot tar jag med kraft avstånd mot den påstådda "hatkampanjen" mot Caroline af Ugglas. Jag tycker helt enkelt att låten inte är bra.

Om man nu istället frågar "vilket bidrag tror du lyckas bäst i ESC" blir svaret lite annorlunda:

 1. Malena Ernman (21.5 %)
 2. Alcazar (17.5 %)
 3. Caroline af Ugglas (12.3 %)
 4. EMD (12.0 %)
 5. Måns Zelmerlöw (11.3 %)
 6. Sarah Dawn Finer (7.9 %)
 7. Heat (7.7 %)
 8. Agnes (3.2 %)
 9. Sofia (2.9 %)
 10. Molly Sandén (2.4 %)
 11. Emilia (1.2 %)

Man kan bara hoppas att svenska folket tar sitt förnuft till fånga. Och får jag inte min vilja igenom - det ser inte så bra ut för Molly, måste jag erkänna - då sätter jag en peng på Alcazar. Som jag skrivit tidigare - de har faktiskt samlat ihop till en vinst (även om deras tidigare bidrag var något bättre).

Mina tidigare inlägg om Melodifestivalen hittar du här:

Jag har ingen kontroll över min röstSofias spritkupp mot Molly
Segertippade Caroline af Ugglas om hatet på nätet Ett klassiskt schlagerkonstverk
Malena favorit hos artisterna Läxas upp av SVT
Tobbe Ek rapporterar direkt från Globen Så säger oddsen om kvällens schlagerdrama
Följ det hemliga repetNu ifrågasätts hårdrockarna av konkurrenterna
”Vi vill att folk ska kunna skilja oss från dansarna” ”Det här med pingvinerna var bara löjligt”
Artisterna bedömer varandra Nya flickfavoriterna gillar uppmärksamheten
Hårdrockarna vill inte till MoskvaHär är startordningen i finalen av Melodifestivalen 2009
Petra Mede faller i gråt – mitt under intervjun”Nacken tänjdes ut”
Där rök Måns Zelmerlöws chanser” Alcazars svettiga fest
Malena Ernmans låt jämförs med känd opera Men EMD:s stora skräck är inte magsjuka
”Det finns folk som säger det”af Ugglas är kvar i topp på omröstning
Emilia bjuder mer på sej självDanny i EMD är snyggast
Så påverkar SVT tittarnaPubliken väljer Alcazar
Öppnar melodifesten i Globen. Minut-för-minut-rapportering.
Så funkar röstningen.Från Zelmerlöw till Ernman.
Tips från juryn. Konkurrensen.
Schlager som politik.Följ schlagerbloggen.
Hitta ditt guldkorn i schlagerjungelnOch de här möts i Moskva...
Full schlagercirkus i forna Sovjet Schlagern har glömt sina rosor
Snälla, åk utSå går det i Globen
Nakenchock och VasaloppMot Moskva
Läs allt om Melodifestivalen HEAT i spritskandal
  

Direktlänkar       Inlägget: Permalink   Kategorin:   Kommentera inlägget! 
Kommentarer  I bloggen:  0   Trackbacks:  Trackback 
Om Bloggen:   Hemsida:
Tjänster Bloggportalen  Twingly  Bloglovin  iGoogle  FeedBurner  Nyligen 


  
Det här inlägget kommer att handla om min förodling. Visst var det så, att jag tidigare skrev att "i år skall det inte bli så många pluggboxar"? Nu räknar jag in totalt 16 och det är säkert inte slut med det :-) Här ser du i alla fall 11 av mina 16 boxar, "strategiskt" placerade i mitt köksfönster. Ovanför hänger två blomlampor från Clas Ohlson. Bilderna är som vanligt hämtade från mitt Fotoalbum. Alla bilder i detta inlägg hittar du under dagens datum. Du kan förstås också klicka på varje bild och se den i lite större format. I albumet kan man dessutom klicka en gång till och se bilden i full upplösning.

Två av boxarna, som stått sedan början av denna månad, ville inte ta sig. Det handlar om Ackleja och på odlingsanvisningarna som hör till de nya sorterna som jag satt, står det att de skall ha en kylperiod först. Därför har jag tagit dessa två boxar och kompletterat lite - och så åkte de in i kylskåpet för minst en vecka. Utan lock! Ja, nu är det så att alla mina lock av någon märklig anledning finns kvar hos Mor - de står på hennes köksgolv. Jag åker inte 32 min för att hämta lock till pluggboxar, och att köpa nya är uteslutet. Nåväl, det lär inte dunsta speciellt mycket i kylskåpet.

Echinacea x hybrida "Paradiso" heter den här vackra blomman, som jag hoppas väldigt mycket på. Det är en Solhatt eller Rudbeckia om man så vill. Det här är en flerfärgsblandning som jag fått tag i från Impecta. När jag läste odlingsanvisningen så blev jag smått förskräckt - den gror oregelbundet och det kan ta 1-5 månader innan något visar sig. Dessutom bör man helst sätta den utomhus med början i januari, dvs låta den genomlida naturens hela påverkan från vinter till vår. Det går nästa lika bra att efterlikna detta med hjälp av sitt eget kylskåp. Jag hade ingenstans, där jag kunde ställa den utomhus, så det fick bli kylskåpet. Så fort jag fått ut den ur skåpet för ett par veckor sedan, började den gro. 38 av 49 tog sig. Idag har jag kompletterat i de andra hålen - fast de får ju ingen temperaturskiftning, varför det är lite tveksamt om de kommer att ta sig. Nåväl, 38 plantor är inte illa - de skall sättas vid staketet i samma "rutor" som mina Kejsarkronor sitter.

Delphinium grandiflorum 'Dwarf Blue Butterfly' - Kinesisk Riddarsporre är otroligt vacker. Den ger massor av djupblå blommor hela sommaren. Den är dessutom väldigt lättodlad, vilket inte skadar direkt. Jag har valt att förodla, men man bör även kunna så den direkt på växtplatsen. Här har det kommit upp i samtliga 49 hål. Dessa blå blommor skall jag främst ha under mina Liljor vid staketet. Men jag skall även så frön i de andra rabatterna vid staketet samt på bakgården. Dessutom skall jag komplettera lite i rundlarna.

Praktriddarsporre heter den på svenska. Det latinska namnet är ståtligt: Delphinium cultorum Belladonna 'Bellamosum'. Det här är, som du kanske förstår, också en Riddarsporre, som även den växer som en liten buske - till skillnad från Trädgårdsriddarsporrarna som har höga spiror. Det har inte kommit upp så många än - jag får nog ge dem en chans, i varje fall ett par veckor till. Men jag har flera frön, så jag kan komplettera senare. De brukar faktiskt inte vara så svåra, så det löser sig nog. Jag tänker mej ha dessa blommor under Liljorna samt i Staket, extra. Dessa blåa blommor blir väldigt vackra ihop med mina röda Studentnejlikor.

Delphinium Tatsienense 'Sky Lights', eller Azurriddarsporre som den heter på svenska, är en medelhög variant på buskig Riddarsporre. Det intressanta med den här sorten, är att den blommar med två olika färger. En "sedvanligt" himmelsblå och den andra mycket ljust blå - nästan som små molntussar. Nu skall jag ärligt erkänna, att jag ibland blandar och förväxlar den med den kinesiska riddarsporren. De är väldigt lika.


Stokesia Laevis, eller Blåklintsaster, är en ganska märklig blomma, som jag har tänkt prova i år. Nu har det ännu inte hunnit komma upp så värst många, men jag har gott om tid. Den lämpar sig väldigt väl för att växa vilt. Den kanske passar utanför mitt staket, t ex - men även på Bakgården, där jag i år skall satsa mera på Perenner. Jag skall väl inte gå så långt som att kalla denna för en "raritet", eftersom den enligt uppgift skall växa vilt på Öland. Men det är i alla fall kul att ha några exemplar av "Stokes Aster" i min trädgård!

En annan sorts blommor som jag torskat på är Stockrosor. Höga stänglar med blommor iStockros 'Happy lights mixed' väldigt vackra och skiftande färger. Personligen föredrar jag de enkelblommiga, som i många fall dessutom har fingerformade blad, som inte i lika hög utsträckning drabbas av lössangrepp. Stockrosor av vanligen blad, "stora som dasslock" - ett himmelrike för bladlöss och andra skadekryp. Stockrosen är per definition tvåårig, men den enkla sorten kan stimuleras att bli flerårig, genom att man knipsar av stänglarna direkt efter blomningen. Eller så kan man låta den bilda frön som självsår sig. Jag har Stockrosor på flera ställen i trädgården och tänker i år även sätta en rad i bakkant i den långa rabatten på baksidan. I år har jag satt tre olika sorter.

Ackleja är en annan växt som jag tycker om. Den passar dessutom väldigt bra ihop med Riddarsporrar, den har t o m egna sporrar! Förra året hade jag Pastellackleja i min rabatt "Staket Extra", där jag i år tänker komplettera med lite nya sorter. Dessutom tror jag att Ackleja passar väldigt bra in på bakgården. Jag driver upp några boxar nu, men tänker även direktså - det lär gå att göra, även om det bästa är att sätta dem på hösten. De vill gärna ha en temperaturväxling, så jag har satt mina boxar i kylskåpet, där de kommer att stå minst en vecka, innan jag tar ut dem.
 
 • Pastellackleja - Aquilegia cultorum 'McKana Giant'.
 • Guldakleja - Aquilegia chrysantha 'Yellow Star' ,
 • "Vanlig Ackleja" - Aquilegia vulgaris,
 • "Origami Mixed"
 • "Blue Star"
Akleja 'Origami Mixed' Akleja 'Blue star'


Clematis species mixedI år vill jag även få lite flera sorter av Klematis att sätta i min spaljé på husets södra gavel. Det här är en blandning av olika sorter och dessa vill också gärna ha en temperaturskiftning - kylskåpet blir det alltså även för denna pluggbox! Näväl, jag har redan ett par-tre olika Klematis, men de har inte blivit vad jag hoppades på. Vi får se hur det här experimentet lyckas. Min pluggbox med Knölvial, flerårig Luktärt, har jag däremot tagit ut ur kylen nu. I övrigt tänker jag mej att så lite frön av olika slag under den spaljén, det finns ju väldigt många vackra ettåriga slingerväxter att välja mellan.


Linaria Aeruginea ‘Neon lights’Linaria Aeruginea ‘Neon lights’ är en annan nykomling, som jag tänker prova. En liten söt perenn,Höstflox ‘Century Hybrids’ som kan börja blomma redan första året "vid tidig sådd". Bakgården och Skaket, extra är den tänkt för.

Jag avslutar det hela med en blandning av Höstflox. Jag har sådana redan, men det här är ett par färger, som jag helt enkelt inte kan motstå. Även denna box hamnade i kylskåpet, eftersom den egentligen skall sås på hösten (behöver temperaturväxling för att gro).


 
Bloggar.se: förkultivering, frö, växter, blommor, trädgård

Mina tidigare inlägg i ämnet:

 

Direktlänkar       Inlägget: Permalink   Kategorin:   Kommentera inlägget! 
Kommentarer  I bloggen:  0   Trackbacks:  Trackback 
Om Bloggen:   Hemsida:
Tjänster Bloggportalen  Twingly  Bloglovin  iGoogle  FeedBurner  Nyligen 


  
Nu är det officiellt. Idag den 8/3 är den sjunde dagen i rad med dygnsmedeltemperatur över +-0°C. Allt enligt min väderstation på Granudden i Färjestaden på Öland.

Denna länk visar en sida med månadens data. I skrivande stund saknas 8/3, men den kommer så snart dygnet är fullbordat. Om inget oförutsett inträffar så blir det även idag över noll i medel.

I så fall anses våren, enligt SMHIs definition, ha kommit till Färjestaden redan den 2/3.

Nu väntar vi bara på lite vårblommor. De första Snödropparna har redan visat sig. Nu borde det snart komma Vintergäck, Krokus och Vintergäcksiris.


Håll utkik i mina webbkameror
!

Mycket mer än så här har jag inte att bjuda på från Öland idag. Jag har ännu inte varit där i år, faktiskt. Alltså inga färska foton att visa upp. Men kolla gärna in mitt Fotoalbum från tidigare år, våren: 2006 2006 2006   2007 2007 2007   2008 2008. Jag infogar inga bilder här, men klicka på årtalen så kommer du direkt till bilderna!!
 

En lila tulpan i snövädret Vårens livskraft
Våren börjar nu Äntligen kan våren komma
Blommooor Längtar efter våren
Om du trodde att våren kanske skulle börja kika fram.... Vår
Vår på gång! Vårtecken
Nu är våren på väg Våren på G
Det luktar vår Vår i sikte!
Vart tog våren vägen? Våren är inte här
Våren tjuvstartade på trädgårdsmässa Våren är här - på riktigt
Våren här i nästa vecka Det blir en härlig vår
Våren närmar sig Äntligen - våren på gång!
Våren äntligen här – joggingskorna på! Våren i Paris
Våren inleds med trädgårdsföredrag Våren är här
Bloggar.se:   vår, våren, vårens ankomst, vårblommor, vårlökar, snödroppar, krokus, vintergäck, Intressant 

Direktlänkar       Inlägget: Permalink   Kategorin:   Kommentera inlägget! 
Kommentarer  I bloggen:  1   Trackbacks:  Trackback 
Om Bloggen:   Hemsida:
Tjänster Bloggportalen  Twingly  Bloglovin  iGoogle  FeedBurner  Nyligen 


  
I vänsterkanten av bloggen ser du en sk "blidget" (Blog Widget), där jag puffar för Sjöräddningscentralens blogg, MRCC Online. Den finns i tre olika varianter: 0 1 2. Observera att innehållet i MRCC Online produceras av Sjöfartsverket, Sjöräddningscentralen Göteborg.

Den som önskar följa min egen blogg Cape Pine Garden Project, kan lägga upp denna blidget på sin sida.

För att ytterligare "promota" min egen blogg, har jag även gått med i något som kallas Widget Box Network. Längre ner i vänsterkanten kan du öppna en liten kontrollpanel med samma namn. Andra kan därigenom hitta mej och skaffa min "blidget". 

Jag har även en sida på min sajt http://www.granudden.info där jag visar en Widget Panel.
 
 

Direktlänkar       Inlägget: Permalink   Kategorin:   Kommentera inlägget! 
Kommentarer  I bloggen:  0   Trackbacks:  Trackback 
Om Bloggen:   Hemsida:
Tjänster Bloggportalen  Twingly  Bloglovin  iGoogle  FeedBurner  Nyligen 


  
- Aldrig har så många skrivit så mycket om så lite till ingen nytta, eller något liknande, sa en kollega häromdagen. Han syftar självfallet på allt detta bloggande. Visst är det kul att skriva om det som ligger en varmt om hjärtat. Men visst vore det ännu roligare om det var någon som faktiskt läste det man lagt så mycket tid på att formulera.

Vad skall man då göra? Ja först måste man förstås se till att man skriver om något Intressant som folk vill läsa. Annars kan man glömma "ära och berömmelse".

Steg två måste väl vara att se till att folk där ute får veta, att just jag sitter här och skriver en massa tänkvärda saker. Alltså måste man "marknadsföra" sin blogg. Ett bra sätt är att kommentera nyhetsartiklar på någon av Sveriges webbtidningar. I många fall får man en länk tillbaka som "tack". Det gäller bara att hålla sig till ämnet - jag ser en del länkningar till inlägg som inte alls handlar om det som de påstås kommentera.

För att tillbakalänkningen skall fungera, måste man dock vara registrerad på en eller flera bloggsökmotorer, t ex . De här tjänsterna bygger också index över vilka blogginlägg som länkar till vad. Däremot börjar jag bli skeptisk mot alla dessa topplistor som finns - vem läser dessa och väljer bloggar där? Och för att hamna högt där, måste man ju redan ha en massa besökare, så något slags "Moment 22" blir det där. Men om du kikar i vänstermarginalen på denna sida, ser du att jag är med i en hel del listor - vi får se hur det går :-)

Bloggindexeringen gör också att de andra bloggare som jag länkar till får veta det. Har de dessutom en sk Widget på sin sida, så dyker mitt inlägg kanske upp där - någon borde väl ändå falla för frestelsen och klicka sig vidare till min blogg.

Om jag nu lyckats får folk att klicka sig vidare till min blogg, då gäller det förstås att få dem att komma tillbaka. Majoriteten av alla bloggbesök är återkommande. Man väljer en eller flera favoritbloggar som man återkommer till i stort sett varje dag.

Summan av ovanstående blir väl att, visst går det att få mera läsare till sin blogg. Men det är väldigt svårt, för att inte säga nästan omöjligt, att konkurrera med alla kändisbloggare. Själv ser jag knappt 50 besökare varje dag, med en del toppar - som inträffar då jag kommenterat något intressant ämne.

Sedan kan man förstås ge sig in i debatten, men då får man att göra! Om man nu mot all förmodan lyckas väcka uppmärksamhet, så lär man får en massa kommentarer - som man förstås måste bemöta för att hålla intresset uppe. Att ha en blogg som ligger i toppen tar alltså en hel del tid i anspråk.

Jag bloggar mest för att det är kul och för att dokumentera det jag gör i min trädgård och inom mina hobbies i övrigt. Mycket av min drivkraft ligger i att lära mej om Internet och Bloggosfären - därför bloggar jag om min sajt också.

Sedan kan man förstås hitta ett och annat kul ämne, där man kan sticka ut näsan och röra om lite, typ Melodifestivalen. Mina tidigare inlägg om Melodifestivalen hittar du här. Melodifestivalen är kul. Jag menar, det är ju inget som i grunden är gravallvarligt, och kommentarerna behöver heller inte vara det. Det är ett spel, en lek - men ändå en tävling, som ibland får lite väl stora proportioner. Jag är normalt ganska snäll av mej, men i de här sammanhangen tillåter jag mej att vara både ironisk, sarkastisk och ibland väldigt kritisk - fortfarande dock med glimten i ögat!

Genom att byta länkar med andra, kan man få kompisar där ute i den sk Bloggosfären - folk som delar mina intressen! Så, jag skickar en hälsning till er som jag hittat därute.

Jag bloggar även om vädret i största allmänhet, och i synnerhet vid min sommarstuga - där jag har en egen väderstation.

Jag lägger mycket tid vid min trädgård på Öland. Därför blir det många blogginlägg som handlar just om blommor och mina eventuella framsteg inom det området. Jag tar en hel massa foton i min trädgård. Dessa lägger jag upp i mitt eget Fotoalbum, men jag brukar marknadsföra mina bilder genom att skriva blogginlägg med miniatyrbilder. Här ser du ett exempel!

På sajten finns även fem styck webbkameror, som alla visar blommor (inte så värst mycket blommor just nu bara!).

Något som jag är väldigt intresserad av är Universum, Rymden, Kosmos eller vad du vill kalla den plats där vi lever. Finns det liv på andra planeter? Finns det alternativa verkligheter? Går det att resa i tiden? Frågorna är många och hissnande. Jag drar mitt strå till stacken, genom att vara med BOINC och SETI at Home.

Man kan också blogga om sådant som hör till jobbet, men där får man akta sig lite - det gäller att inte tangera gränsen, där läsare inte kan hålla isär mej som privatperson och som yrkesman. Jag jobbar med Sjöräddning, som IT-samordnare och presstalesman vid Sjö- & Flygräddningscentralen i Göteborg. Det händer väl då och då, att jag skriver om Sjöräddning, men jag är noga med att inte tillföra något som jag bara kan veta iom att jag jobbar där jag jobbar. Och jag håller mej enbart till obestridliga fakta. Skulle jag bli alltför kontroversiell privat, så finns ju risken att jag inte längre har någon trovärdighet kvar, när jag skall uttala mej å tjänstens vägnar i ett skarpt läge. Och vi har faktiskt en "blogg" på jobbet, den kallas MRCC Online - den gör jag däremot gärna reklam för!

Nej, jag brukar gång på gång försöka att framhålla, att man inte skall ta det jag skriver i min blogg på så värst blodigt allvar. Visst måste man alltid stå för det man säger, och visst måste man alltid vara saklig och rättvis och visa respekt emot vad man kommenterar, men det är ju bara en blogg. Och jag är bara en 50-årig man som fördriver tiden, genom att skriva direkt ur hjärtat - för dem som nu vill och orkar läsa :-)

Övergivna skor skapade kaos på färja

Världens bästa blogg Bloggvärldsbloggen
Mymlan flyttar in Älskade dumburk Piri
Håll koll på bloggvärlden Saker som inspirerar Tjuvlyssnat
bloggat om svenska bloggare Always keepin' it real Weird science
Här hittar ni Dumburken Vilken härlig andra chans! 365saker
I berömda bloggares skugga Resultatet: Andra Chansen Snälla snälla.
Följ NASAs Kepler Space Telescope på Twitter Känner vi oss ensamma? Contact...
Kepler-teleskopet söker efter jordlika planeter Göra jord - är gjord Livboj
Finns det intelligent liv i universum? Fredagsfoto - fordon mayday, mayday
Är vi ensamma i universum? Snart kan vi få veta Äntligen Skärgårdsis ! Blommor och schlager
Nasateleskop spanar efter nya jordar Dimma är också kul!!! En lördag igen ....
Dramatik då hund gav sig ut på svanjakt Nu är våren på gång Weather widget?
Längtan efter en svunnen trädgård... Fototriss - Färgkontraster oline af Ugglas: skräll
Humminbird 955c fiskteve (plotter) Dagens väder 2009-03-08 11:37 Tjejernas kväll!
Antarktis inte alls varmare än väntat En gnistrande vinterdag Kepler Launch
Casio Protrek PRX-2000T - En väderstation för armen Forskning i rymd och vatten snaaart är det vår
Hör mer om jakten på nya jordar I rosendalen finner jag ro Rätt låt vann!
Melodifestivalen - Andra Chansen Humminbird 955c lyxplotter Mymlan tar över
Cyklonen "Hamish" driver tusentals på flykt Kan ha påverkat folk negativt Stjärnorna festade i natt
1 000 turister evakueras från populära Fraser Island Cykon hotar Australien Andra chansen

Tre svenska seglare räddade

Andra chansen avgjord Klara för Globen

Man avliden i skoterolycka på Möja

Dog vid isolycka

Trackback
Bloggar.se: blogg, blogglistor, topplistor, bloggande, Intressant

Direktlänkar       Inlägget: Permalink   Kategorin:   Kommentera inlägget! 
Kommentarer  I bloggen:  3   Trackbacks:  Trackback 
Om Bloggen:   Hemsida:
Tjänster Bloggportalen  Twingly  Bloglovin  iGoogle  FeedBurner  Nyligen 


  
Två saker kommer jag att minnas från årets Andra Chansen i Norrköping.

Ett
: Räkna aldrig ut en artist, även om hon är sjuk. SDF kom tillbaka och framförde sitt bidrag två gånger, felfritt. En låt som kräver en stark röst, dessutom. Det var kvällens prestation. En synnerligen värdig finalist.

Två: Jag har svårt att förstå, hur svenska folket kan rösta fram Caroline af Ugglas. I förra inlägget skrev jag att hon, i demokratins namn, gärna får gå till final. Men när jag nu får höra, att hon plötsligt blivit storfavorit i finalen - då börjar jag undra vad som håller på att hända.

Man måste komma ihåg en sak - det här är en tävling i musik, där vi som varit med några år tror oss veta vad som går hem i stugorna. Jag må framstå som gammalmodig och konservativ, men jag menar att Melodifestivalen och ESC är ett forum för sk "bred" musik, vanligen benämnd populärmusik eller pop. Förr hette det Schlager, men det begreppet känns förlegat idag. Hur en så pass "smal" låt som "Snälla, snälla" helt oförhappandes kan bli "bred" och framstå som favorit - det kan man säkert forska i och så småningom skriva en avhandling om. Man kan ha många teorier. Just nu känns det som proteströster. Vad fick en icke försumbar fraktion av svenska folket att i ett riksdagsval rösta på en skivbolagsdirektör från Skara?

I Sverige har vi sedan några år tillbaka haft en uttagning, som enligt min mening har hållit högre klass än hela europafinalen, ESC. Det är inte utan att jag känner en viss stolthet, över hur pass bra låtar vi kan producera här i Sverige. Hur vi, gång på gång, kan envisas med att skicka fel bidrag - det förstår jag inte. Vi skickade en duo som sjöng om "svalor som häckar", när vi kunde skickat ABBA (hette inte så då). Vi skickade The Ark, som vi trodde var stora ute i Europa. Vi skickade Charlotte Perelli, när vi kunde skickat - Sanna Nielsen. Listan kan göras längre än så. Lär av historien.

Demokrati - javisst. Jag brukar säga att "det är inte kriminellt att vara dum" (tänk vilka konsekvenser det skulle få :-). Självfallet ska alla som röstar göra detta efter sin egen övertygelse. Samtidigt har jag all rätt att säga vad jag tycker om de val ni gör. Det jag skriver här, gör jag utefter mitt tycke och smak - det finns säkert en och annan där ute som har åsikter om det. Debatt är bra.

När man bloggar och skriver kritik inom området Melodifestival, kan det lätt börja luta åt personförföljelse. Jag minns förra årets skriverier om Carolas vara eller inte vara. Så länge man håller sig till att uttrycka sina åsikter om låten och dess framförande, vilket självfallet skall ske med all tillbörlig respekt, så har man all rätt i världen att uttrycka gillande, ogillande eller t o m avsky inför ett bidrag. Börjar man istället tala om att artisten xx är en dålig människa eller liknande, då har man gått över gränsen.

Med all respekt för det som Caroline af Ugglas tillför inom sitt gebit - det handlar inte om huruvida hon är en bra artist eller ej; Det handlar om att skicka ett konkurrenskraftigt bidrag till ESC, någon som kan representera Sverige, någon vi alla kan vara stolta över. Om vi skulle skicka "Snälla, snälla" att representera Sverige i ESC, känner jag inte samma stolthet. Jag säger istället: Snälla snälla - ni som söker efter ett forum att vädra era protester i - Gör det på gatan, skriv i era bloggar, dela ut flygblad, starta studiecirklar - gör vad ni vill, men rösta inte fram detta bidrag till att representera Sverige.

Mina tidigare inlägg om Melodifestivalen hittar du här
:

Caroline af Ugglas ska fira med att vara tyst Storfavorit inför finalen”Vi är inte besvikna”
Tittarna reagerar starkt på Caroline af Ugglas framgång i andra chansen Sarah Dawn Finers bh-kuppTjejernas superkväll
”Bästa Melodifestivallåten på en herrans massa år”. Andra chansen - så gick det. Alla finalister klara
Så sjuk var Sarah på scenUppskjutning fredag natt.Schlagerbloggen
Sarah Dawn Finer pustade ut efter segern Det blev tjejernas kvällHej konsument!
"Ska aldrig vara med i ett barnprogram igen"”Jag är chockad” Tre segerkyssar
af Ugglas, Dawn Finer – och Sofia Berntson!”af Ugglas kvällens skräll”Sofias glädjevrål
Jag är så chockad så jag vet inte vad jag ska säga”  

Direktlänkar       Inlägget: Permalink   Kategorin:   Kommentera inlägget! 
Kommentarer  I bloggen:  1   Trackbacks:  Trackback 
Om Bloggen:   Hemsida:
Tjänster Bloggportalen  Twingly  Bloglovin  iGoogle  FeedBurner  Nyligen 


  
Duell #1

Scotts mot SDF. SDF höll, kanske med undantag av den allra sista tonen. Om det finns någon form av kosmisk rättvisa i detta universum, borde kvalitet gå före dussinmusik. Så blev det också. Dansmusiken är förpassad till stadshotellen.

Duell #2

L&S mot BWO. Det blir hårt. I mitt alternativa Universum sjunger BWO L&S' låt, vilket gör det mycket enklare. Jag lägger ändå min röst på L&S, men är inte lika säker på att det är vad majoriteten av Svenska folket gör. Jag har tidigare sagt att ballader inte är BWOs starka sida. Men den här låten växer för varje gång man lyssnar. Men nu blev det trots allt L&S, som alltså får möta SDF.

Duell #3

Amy Diamond möter Star Pilots. Amy har en jättebra låt, som jag tror mycket på. Dessutom så impar piloterna inte på mej, allra helst som de inte är det i verkligheten. Men, jag tyckte faktiskt att Amy sjöng lite falskt i de låga partierna. Det kan bli på det berömda håret. Det blev piloterna. Därmed är det mer eller mindre klart att de går till finalen - se nedan.

Duell #4

Jag tänker inte rösta. Inget av dessa två bidrag har något i Melodifestivalen att göra. Oavsett vem som segrar i Duell #4, så har de enligt vad jag tror ingen chans mot Piloterna. Men det här är ändå en liten skrällvarning. Ja, Snälla-Snälla blev Skrälla-Skrälla!

Semifinal #1

Sarah Dawn Finer möter Lili & Susie . Jag har tippat L&S, men jag är inte lika säker längre. SDF lät riktigt bra i första duellen faktiskt. Och det var det tydligen fler än jag som tyckte - för hon vann!

Semifinal #2

Star Pilots mot Caroline af Ugglas borde vara ett enkelt val - jag vet i alla fall vad jag (inte) skall rösta på. Men som sagt, en liten skrällvarning ändå! Jo så blev det - Skrälla, Skrälla... Hon är i vart fall hopplöst chanslös i finalen, eller?

Internationella Juryn

Sofia mot Amy --> Finalplats #11 går till Sofia. Jovars, en låt med grekisk text går kanske hem i något land där nere.

Finalen

Aftonbladet har lagt ut en omröstning inför finalen. Visserligen har inte så många hunnit rösta, men så här ser det ut, just nu:

 1. Caroline af Ugglas (18.2 %)
 2. Alcazar (13.5 %)
 3. EMD (12.5 %)
 4. Måns Zelmerlöw (12.3 %)
 5. Sarah Dawn Finer (10.7 %)
 6. Malena Ernman (10.6 %)
 7. HEAT (10.1 %)
 8. Agnes (4.7 %)
 9. Molly Sandén (3.1 %)
 10. Emilia (2.2 %)
 11. Sofia (2.2 %)

Motsvarande omröstningar hittar du här: SvD Expressen

Tittarna ropar redan "skandal". Personligen tycker jag att hon (af Ugglas) gärna kan gå till final (eftersom SVT saknar reklam, behöver jag en paus att gå ut i köket och hämta mera godis och dricka!). Men om hon vinner där (vilket omröstningen ovan just nu pekar mot) - då kommer även jag att ställa mej i det ledet.

Just nu känns det som att vissa bidrag får "proteströster" - dvs folk som gillar att gå emot strömmen. Ni vet när Televerket fanns, så dök det upp ett andra mobilnät (Comvik). Det fanns en liten och trogen skara som använde detta nätet, inte för att det på något sätt var bättre (för det var det inte) - utan bara för att det inte var Televerkets (jfr folk som använder Mac osv).


Mina tidigare inlägg om Melodifestivalen hittar du här
:

Följ Melodifestivalen – och tyck till – med Frida Sjödin Många tittare rasar mot låtenAndra gången gillt
Sarah och af Ugglas till final Den där tjatiga låtenMinns du chockerna?
Dawn Finer och Ugglas till finalSarah Dawn Finers bh-kuppTittarna: Skandal
Drev med Internationella jurynVelvet i nordiskt namnbråkSnälla åk ut! 
SDF och af Ugglas till finalTre biljetter till GlobenStar Pilots mot af Ugglas! 
Sarah Dawn Finer och Caroline af Ugglas till GlobenAf Ugglas vann fjärde duellen! Schlagerbloggen
Sarah Dawn, Sofia och af Ugglas till finalen!Sarah Dawn mot Lili & Susie Vi ses i globen
Antligen är Movin' on vidareBWO utslagna i Andra chansenKvinnokvällen
af Ugglas och Finer till finalProgramledaren fyller år idag 
De gick vidare till final i Globenaf Ugglas ska fira med att vara tyst 

Direktlänkar       Inlägget: Permalink   Kategorin:   Kommentera inlägget! 
Kommentarer  I bloggen:  1   Trackbacks:  Trackback 
Om Bloggen:   Hemsida:
Tjänster Bloggportalen  Twingly  Bloglovin  iGoogle  FeedBurner  Nyligen 


  
I min egen alternativa verklighet (!) gick nedanstående bidrag till Final respektive Andra Chansen. "Som vanligt presenteras finalisterna utan inbördes ordning".

Finalister

Andra chansen

Rent filosofiskt, om det finns flera (rentav oändligt många) alternativa verkligheter, är den vi (du som läser det här och jag) delar den som är mest verklig? Svaret är självfallet Nej, men det är den enda verkligheten vi känner till. Hurvida det finns andra planeter som Jorden, där det rentav kan finnas liv - det är en helt annan fråga! (92 % av Aftonbladets läsare tror på det) En alternativ verklighet finns här och nu, fast i en annan dimension, liksom ...

Jag har i alla fall lyckats pricka 5 av 8 finalister genom direktkvalificering (markerade med fetstil). Ytterligare två av mina favoriter gick till Andra chansen. En, nämligen Velvet, blev enligt mitt tycke utslagen alldeles för tidigt. Däremot har vi i finalen redan fått opera och hårdrock :-(

I Andra chansen tror Aftonbladets läsare på Star Pilots och SDF. Experterna tycks faktiskt tro samma sak. Som jag skrev i mitt förra inlägg, hoppas jag på Lili & Susie och Amy Diamond. Vi får se hur det går!

Om jag nu skall försöka sammanfatta. Av de numera 11 (!) finalisterna, finns det ett par låtar som utmärker sig riktigt ordentligt.

 1. Molly Sanden - Så vill stjärnorna
  En riktigt gripande och stark ballad, sjungen av en mycket ung tjej med mycket stark röst. Min favorit. Och jag tycker hon skall sjunga den på svenska!!
 2. Agnes - Love, love, love
  En taktfast discolåt för oss som var med på 70- & 80-talet. Men hur hade den låtit i Perellis version?
 3. Alcazar - Stay the night
  Alcazar har egentligen "jobbat ihop" till en seger. Skall det lyckas denna gången?

Mina tidigare inlägg om Melodifestivalen hittar du här:

Därför gör Idol-artisterna succéSaknar du Carola? SDF hetsas av SVT
”Sarah Dawn Finer lämnade repet i förtid”"Jag mådde så jävla dåligt"De går till final
 Här hånas schlager- profilenFiaskovarning för BWOIngen mellanakt
Så gick det i tävlingens delfinalerSDF tvingas vila röstenKrya på dej!
Hälften som röstar kommer inte framL&S mötte Kolmårdens vargarArtisterna rasar
Till slut fanns det bara två vinnareBWO: Vi vill inte vinnaFinalfältet spikas
Rödgröna ledare på MelodifestivalenAndra gången gilltMelodifestivalsajten
Diamond populär i NorrköpingAgnes årets bästa bidragSDF missar genrepet
Sista chansen för BWOAllt om MelodifestivalenRödgröna ledare
BWO tror inte på segerRöstproblem för favoritenMedes sexskämt

Direktlänkar       Inlägget: Permalink   Kategorin:   Kommentera inlägget! 
Kommentarer  I bloggen:  0   Trackbacks:  Trackback 
Om Bloggen:   Hemsida:
Tjänster Bloggportalen  Twingly  Bloglovin  iGoogle  FeedBurner  Nyligen 


  
Låt oss börja med att slå fast en sak: oavsett röstningssystem, uppnår man ingen absolut rättvisa. Utslagningssystemet har förstås sin charm, men ger de potentiella röstarna båda möjligheter och huvudbry. I mina ögon överväger möjligheterna. Om jag inte får igenom mina favoriter från fösta omgången, kan jag ändå rösta på "näst bäst".

Övre halvan är lite av "dödens grupp". Alla utom Scotts är i sig ok för Globen. Mycket svårtippat, det kan gå hur som helst.

Undre halvan har i ena duellen två låtar, som enligt min mening inte har här att göra. Eftersom de möts i första omgången, och därmed möter vinnaren i den andra duellen (som däremot är mycket svårtippad), är de totalt chanslösa.

Det skulle faktiskt varit intressant att veta, hur SVT pusslat ihop vem som möter vem. Är det förutbestämt med hänsyn till tidigare placeringar, "riggat" eller rentav lottat?

Omgång 1

Duell 1

 • Scotts - Jag tror på oss
  Överskattade Scotts borde inte ha en chans. Men, eftersom SDF antingen inte framträder alls eller har svag röst ikväll, kan vad som helst hända.
 • Sarah Dawn Finer - Movin' on
  Låten är sådär. Utan en populär artist, som dessutom kan sjunga riktigt bra, hade den här låten inte gått speciellt långt. Frågan hur den klarar sig med en röst som inte är 100% eller rentav med en stand-in.

Peters röst: SDF
Peters tips: Scotts

Duell 2

 • Lili & Susie - Show me Heaven
  Låten är riktigt bra. Artisterna var också det, en gång i tiden.
 • BWO - You're not alone
  Gruppen är bra och har många fans. Låten är sådär. Hade BWO framfört Lili & Susies låt, ja då hade saken varit klar. BWO är som bäst i upp-tempo.

Peters röst: Lili & Susie
Peters tips: BWO

Duell 3

 • Amy Diamond - It's my life
  Låten är riktigt bra, men artisten måste tyvärr stå på tillväxt ett år eller två, för att göra den rättvisa.
 • Star Pilots - Higher
  Låten är bra, men framförs av hittills helt okända artister. Dessutom plagiatvarning!

Peters röst: Amy Diamond
Peters tips: Amy Diamond

Duell 4

Peter röst: Ingen!
Peters tips: R&tTS f .RF - jag tror inte på grupper med långa namn :-)

Omgång 2

Duell 1

 • Scotts vs BWO = BWO
 • SDF vs Lili & Susie = Lili & Susie
 • Scotts vs Lili & Susie = Lili & Susie
 • SDF vs BWO = BWO

Duell 2

 • Amy Diamond vs R&tTS f .RF = Amy Diamond
 • Star Pilots vs R&tTS f .RF = Star Pilots
 • Amy Diamond vs Caroline af Ugglas = Amy Diamond
 • Star Pilots vs Caroline af Ugglas = Star Pilots

Finalister

Peters röst: Lili & Susie + Amy Diamond
Peters tips: BWO + Amy Diamond

Men så här ser det just nu ut i Aftonbladets omröstning:

 1. Sarah Dawn Finer (20.4 %)
 2. Lili & Susie (15.2 %)
 3. Star Pilots (15.2 %)
 4. BWO (13.5 %)
 5. Caroline af Ugglas (11.9 %)
 6. Scotts (8.8 %)
 7. Amy Diamond (8.4 %)
 8. Rigo & the topaz sound feat. Red fox (6.6 %)

Mina tidigare inlägg om Melodifestivalen hittar du här.

Bloggar.se: , , , , , , , , Intressant

Direktlänkar       Inlägget: Permalink   Kategorin:   Kommentera inlägget! 
Kommentarer  I bloggen:  1   Trackbacks:  Trackback 
Om Bloggen:   Hemsida:
Tjänster Bloggportalen  Twingly  Bloglovin  iGoogle  FeedBurner  Nyligen 


  
Ibland är det svårt att få rätt perspektiv på saker och ting. Kanske man inte skall låta sig inspireras alltför mycket av olika tidningsrubriker?

Jag såg ett inslag om den nya rymdfarkosten Kepler, vars uppgift är att söka efter jordlika planeter. Synd bara att det här inslaget inte gick lite mera på djupet. Hur bär den sig åt? Är detta en interferometer kanske? Detta är i mitt tycke ändå den intressantaste nyheten denna dag. Kanske får vi svaret på den eviga frågan - är vi ensamma? Och om vi har sällskap, kommer vi någonsin att kunna kommunicera med våra grannar i rymden?

Jag upplåter sedan ett antal år tillbaka min outnyttjade datortid till projekt som SETI at home m fl inom ramverket BOINC.

I väntan på mera konkreta resultat får man hålla tillgodo med lite SciFi på TV. Såg just sista avsnittet av Stargate Atlantis.

Något man ägnar betydligt mera utrymme åt, är att avgörandet i Melodifestivalen börjar närma sig. Härnäst är det dags för Andra Chansen. SDF ställer in genrepet pga sjukdom. Iom duellsystemet uppnås ingen total kosmisk rättvisa, men höjer onekligen spänningen.

SDF borde slå Scotts i den första duellen, förutsatt att rösten håller. Lili & Susie och BWO gör upp om vem som blir motståndare. Mitt tips är Lili & Susie som går vidare, oavsett vilket motståndet blir.

Star Pilots mot Amy Diamond är riktigt svårtippat, men jag satsar en slant på Amy. Hon lär gå vidare, oavsett om motståndet är Caroline af Ugglas eller Rigo & The topaz sound (jag tänker inte rösta i den sista duellen).

Men är det inte lite väl magstarkt att hugga i med att "Favoriterna offras"? Nåväl, enligt statistiken har de som går vidare från andra chansen inte speciellt stora chanser i finalen. Där väntar favoriter som Agnes och Molly.

Allt har med rubriksättning att göra. Jag läser vidare "Helvetesvintern är över". Det handlar om kräksjukan. Men nu skall det bli mildväder hela helgen tydligen. Ja det verkar som att minusgraderna börjar lysa med sin frånvaro, även om medeltemperaturen ligger flera grader under förra årets. Jag har en egen väderstation sedan 2006 och håller koll på vädret vid min sommarstuga på Öland.

Jag tog ledigt under fredagen. Sedan andra halvan av januari har all min tid gått åt till vår ombyggnad på jobbet. På måndag kan vi förhoppningsvis flytta in i en nyrenoverad ledningscentral för Sjö- & Flygräddning. Eventuellt kommer jag ta lite bilder och lägga ut på jobbets blogg MRCC Online.

Här hemma så var det nära att jag fick lov att offra helgen på att åka till Öland och starta om nätverket, eftersom jag tappade kontakten med stugan. Men det visade sig vara fel på station och nu rullar allt som det skall igen. Iofs hade jag behövt ta bilder på mina Snödroppar. Men vi kan hoppas på en gradvis (!) ökning av temperaturen och avsaknad av bakslag, typ förra året. Jag har ju härifrån ingen möjlighet att skydda mina växter mot minusgrader. Förra året tog en hel del Tulpaner stryk, men jag har satt nya i höstas. Här kan du se vad jag beställde.

Mina frön som jag satt under de senaste veckorna börjar ta sig fint. Snart blir det dags att ta flera bilder och lägga ut. Och jag väntar på lite leveranser, och det blir nog att sätta ytterligare ett par pluggboxar.

Så då kan man verkligen fråga sig - vad är viktigast? 

Direktlänkar       Inlägget: Permalink   Kategorin:   Kommentera inlägget! 
Kommentarer  I bloggen:  0   Trackbacks:  Trackback 
Om Bloggen:   Hemsida:
Tjänster Bloggportalen  Twingly  Bloglovin  iGoogle  FeedBurner  Nyligen 


  
Min blogg finns nu listad på BloggWalk.se http://www.blogwalk.se/ .

Direktlänkar       Inlägget: Permalink   Kategorin:   Kommentera inlägget! 
Kommentarer  I bloggen:  0   Trackbacks:  Trackback 
Om Bloggen:   Hemsida:
Tjänster Bloggportalen  Twingly  Bloglovin  iGoogle  FeedBurner  Nyligen 


  
Efter en snabb insats från Telia, fungerar mitt bredband i stugan återigen. Du kan nu komma åt sajten http://www.granudden.info .


 

Här finns

Jag har även registrerat bloggen på RSS-portalen. Nu återstår bara att se om min automat-ping fungerar.

Direktlänkar       Inlägget: Permalink   Kategorin:   Kommentera inlägget! 
Kommentarer  I bloggen:  0   Trackbacks:  Trackback 
Om Bloggen:   Hemsida:
Tjänster Bloggportalen  Twingly  Bloglovin  iGoogle  FeedBurner  Nyligen 


  
Just nu, fredag 2009-03-06, är min webbserver för sajten http://www.granudden.info oåtkomlig pga ett nätverksfel hos Telia. Tekniker är på plats och felet beräknas vara åtgärdat senast kl 20:00.

Tack vare denna information från Telia, slipper jag resa 2x36 mil till stugan för egna tekniska åtgärder. Men nu får vi bara hoppas på att nätet vaknar av sig självt. Har jag dessutom fått en ny ip-adress, behöver cjb.net uppdaters, men det skall ske automatiskt.

Direktlänkar       Inlägget: Permalink   Kategorin:   Kommentera inlägget! 
Kommentarer  I bloggen:  0   Trackbacks:  Trackback 
Om Bloggen:   Hemsida:
Tjänster Bloggportalen  Twingly  Bloglovin  iGoogle  FeedBurner  Nyligen 


  
Idag har jag tagit bilder på förodlingen och gjort lite kompletterande beställningar.Bilderna ovan är, från vänster till höger, återfinns i mitt Fotoalbum under dagens datum.

 • Azurriddarsporre - Delphinium tatsienense 'Sky Lights'
 • Kinesisk Riddarsporre - Delphinium grandiflorum 'Dwarf Blue Butterfly'
 • Okänd 50-årspresent
 • Rudbeckia - Echinacea x hybrida 'Paradiso'

Övriga sorter, som ännu inte grott, har jag inte tagit några bilder på.

Jag har gjort en kompletterande beställning hos Impecta. Nedanstående sorter har jag redan satt i mina pluggboxar, men i ett par fall gick det åt flera frön än vad jag räknat med. Jag behöver komplettering, dels för att fylla i de hål där det inte gror, dels för bakgården.

 • Aquilegia chrysantha 'Yellow Star'
 • Aquilegia cultorum 'McKana Giant'
 • Aquilegia vulgaris
 • Delphinium tatsienense 'Sky Lights'
 • Delphinium grandiflorum 'Dwarf Blue Butterfly'
 • Delphinium cultorum Belladonna 'Bellamosum'
 • Echinacea x hybrida 'Paradiso'

Jag har även beställt lite olika sorter från Lilla Fiskaregatans Trädgårdsbutik i Lund. Det rör sig mest om sommarblommor, såväl ettåriga som perenner, som jag tänker sätta direkt i rabatten "Bakgården".


 • Blandning, Blomster-, Äng
 • Blandning, Blomster-, Slingerv
 • Blandning, Sommarbloms-, bl fä
 • MIXED ANNUALS
 • Rosenskära, Vega Mixture
 • Mix-Blomsterängblandning
 • Mix-Slingerväxter, mix
 • Mix-Rabattblommor, låga
 • Mix-Sommarblommmor medelhöga
 • Mix-Snittblommor, höga
 • Dianthus-Trädgårdsnejlika, mix
 • Hollyhock Giant Single Mixed

Slutligen har jag beställt några enstaka sorter från Jennys Frön & sånt. Hon har en del ganska speciella sorter som man inte gärna kan vara utan :-)


Akleja 'Origami Mixed'
Akleja 'Blue star' Clematis species mixed Stockros 'Happy lights mixed' Höstflox ‘Century Hybrids’ Linaria Aeruginea ‘Neon lights’

 • Akleja 'Origami Mixed'
 • Akleja 'Blue star'
 • Clematis species mixed
 • Stockros 'Happy lights mixed'
 • Höstflox ‘Century Hybrids’
 • Linaria Aeruginea ‘Neon lights’
Bloggar.se: förkultivering, frö, växter, blommor, trädgård


Mina tidigare inlägg i ämnet:

Direktlänkar       Inlägget: Permalink   Kategorin:   Kommentera inlägget! 
Kommentarer  I bloggen:  0   Trackbacks:  Trackback 
Om Bloggen:   Hemsida:
Tjänster Bloggportalen  Twingly  Bloglovin  iGoogle  FeedBurner  Nyligen 


  

Min profilbild

Det här är en loggbok över min trädgård på Öland. Ibland har jag åsikter (mer eller mindre genomtänkta) om tingen omkring oss - mina högst personliga tankar (jag är ingen proffstyckare).


  Prenumerera med RSS