RSS 2.0

Efter några dagars hackande, kan jag nu släppa första versionen av min nya väder-widget. För er som undrar - en widget gör det möjligt att visa väderinformation från min vädersida - på vilken annan webbplats som helst!

Just nu är det bara två olika bilder som kan visas: "main" som är huvudsidan och "summary" som är en lite mindre bild. Anger man ingen storlek så visas de i sin ursprungliga storlek, något som för huvudsidan kanske inte är så bra. Man kan då ange antingen höjd eller bredd, så får man en mindre "tumnagelbild".

Bilderna är klickbara, dvs klickar man på dem så öppnas ett nytt fönster med bilden i naturlig storlek.

Dessutom finns min live vädersida "Weather Display Live". Den är en Flash-grafik som laddas i olika storlekar. Ställer man storleken mindre än 300 i bredd, antas att man vill ha en klickbar tumnagelbild - hela ramen är då klickbar och öppnar då live-grafiken i ett eget fönster. Vid större storlekar är det bara rubriken längst ner till höger som är klickbar på samma sätt.

Jag har länge haft en liten vädertabell i kanten. Även den är nu omgjord så att den laddas med hjälp av min widget.

Man kan även infoga denna möjlighet som en länk med valfri text eller html, t ex i form av en knapp.

Hur gör man då? Två saker skall vara med. Ett script måste anropas och min rekommendation är att man lägger denna rad så långt ner i dokumentet som möjligt (den måste under alla omständigheter komma efter det ställe där bilden skall visas).

<script type="text/javascript" src="http://www.granudden.info/widget/widget.js"></script>

På den plats där man vill visa widgeten, skall man infoga en tag som heter <wx>. Den kan ha lite olika parametrar.

<wx img="summary"/>               //visar den lilla bilden i full storlek
<wx img="main"/>                  //visar huvudbilden i full storlek
<wx img="live"/>                  //visar livebilden i full storlek
<wx img="table"/>                 //visar tabellen i full storlek
<wx img="main" width="250"/>      //visar krympt version av huvudbilden
<wx img="live" width="250"/>      //visar krympt version av livebilden
<wx img="table" size="mini"/>     //visar tabellen i miniformat
<wx img="main" mode="link" text="Väder"/>  //visar en klickbar länk
<wx img="main" mode="link" html="<button>Väder</button>"/>   //knapp
<wx img="live" mode="link" html="<button>Live</button>"/>    //knapp
<wx img="table" mode="link" html="<button>Tabell</button>"/> //knapp


Glömde säga, att alla bilder och grafik uppdateras i realtid, både som inbäddat objekt och som eget fönster. Bilderna uppdateras från väderstationen en gång per minut, medan live-grafiken uppdateras varannan sekund!

Nu kan jag inte infoga detta i ett blogginlägg, så jag skall istället lägga in ett par exempel i bloggens vänsterkant.

Direktlänkar       Inlägget: Permalink   Kategorin:   Kommentera inlägget! 
Kommentarer  I bloggen:  1   Trackbacks:  Trackback 
Om Bloggen:   Hemsida:
Tjänster Bloggportalen  Twingly  Bloglovin  iGoogle  FeedBurner  Nyligen 


  
Idag har jag skrivit till Mörbylånga Kommun och lämnat synpunkter på Planprogram för Färjestaden 1:153, m fl.

Det rör sig inte om några långtgående krav eller synpunkter, men från mitt perspektiv känns det bra att dels visa att jag är intresserad, dels för att ge en balanserad bild av läget.

De sex fritidshusen uppfördes redan 1948 - det var några familjer från Nybro som byggde stugorna, några t o m av rivningsvirke (!). Vårt hus lär vara en del av gamla kallbadhuset i Nybro. Vårt hus har gått i arv i släkten sedan dess, och jag övertog huset från min far.

Vi "bor" 6 familjer i ett område, utan några fasta tomtgränser. Kommunen har rubricerat detta som "kolonistugor" - något som i andra fall har innebörden av små hus för förvaring av trädgårdsredskap och liknande. Nu skall den beteckningen tydligen inte tolkas bokstavligt - det är bara kommunens sätt att uttrycka att stugorna är små, primitiva och att det finns trädgårdsinslag. Vi äger heller inte våra tomter. Sommarvatten och utedass är också en del av miljön - lite lätt "retro", men mysigt och avkopplande.

Vi har verkligen ett kanonläge, alldeles ovanpå badstranden. Lika mycket som vi har glädje av detta, har jag som ambition att badgäster och andra skall kunna ha glädje av min blomsterprakt.

När jag ändå har ordet, kan jag inte låta bli att skriva några meningar om själva badplatsen. Under ett antal år har kommunens engagemang avtagit, något som kulminerade i att man bestämde sig för att arrendera ut driften av badplatsen. Jag skall nedan försöka beskriva lite problem, som ju borde vara ganska lätta att komma till rätta med. Det känns aldrig bra att "klaga" - men jag skall försöka vara konstruktiv.

Det gamla omklädningsrummet gick inte länge att använda, det var helt fallfärdigt. Det har nu rivits.

När jag började vara här, på 1970-talet, fanns det en lång och fin badbrygga med två nedgångar - en för barn och en för vuxna (lite längre ut). I höstas "glömde" man ta in badbryggan, som blev mer eller mindre förstörd av isen. Årets version av bryggan är den kortaste hittills. Med tanke på hur långgrunt det är, behövs ju en rejäl och framförallt lång brygga.

Sedan ett antal år tillbaka har man slutat underhålla träd och buskar på området. Senaste gången björkarna klipptes fick jag göra det själv. Nu växer de och blir bara större och större - snart ser vi inte vattnet längre. Det är ändå bra att de finns - de utgör skydd mot väder och vind.

Tyvärr har man inte till fullo röjt bort gräs och vass i anslutning till vattenbrynet.

Toaletterna har inte alltid varit öppna, även när badplatsen har haft besökare.

Parkeringen är stor, men utnyttjas ineffektivt - vilket leder till att alla som vill parkera inte får plats. Lite mera struktur här skulle göra susen.

Jag välkomnar att man vill satsa på Granudden. I programförslaget talar man även om "evenemang" - något som jag faktiskt skulle välkomna. De enda tillställningar som förekommer i dagsläget, är diverse spontana ungdomsfester utan tillsyn. Lite mera organisation och struktur kommer att göra gott. Varför inte en restaurang (som fanns på 70-talet)?

Badplatsen har stor utvecklingspotential. Jag hoppas att kommunens fina ambitioner inte bara blir tomma ord - utan omsätts i handling. Samtidigt kan man ju ha viss förståelse för, att den plan man nu tagit fram gäller en väldigt stor del av Färjestaden. Granudden är säkert inte prio 1 i det sammanhanget.

 

Bloggar.se:   Mörbylånga kommun, Färjestaden, Granudden, Planprogram, Programförslag, Badplats
Intressant Byggförbud kritiseras av stugägare
  Färjestaden har väntat på planen
  Hamnen öppen i planprogram
  Talluddens camping kan bli hotell och bostäder
  Nya vyer i centrala Färjestaden
  Färjestaden får fler hus
  Färjesaden växer snabbare än beräknat
  Upp till kommunen att agera
  Hej då, Färjestaden
  Så kan Färjestaden bli bättre

Direktlänkar       Inlägget: Permalink   Kategorin:   Kommentera inlägget! 
Kommentarer  I bloggen:  0   Trackbacks:  Trackback 
Om Bloggen:   Hemsida:
Tjänster Bloggportalen  Twingly  Bloglovin  iGoogle  FeedBurner  Nyligen 


  
Under hela torsdagsdygnet ser det ut att vankas regnväder samt blåst - busväder med andra ord. Tänkte att jag passar på att ta en hel del bilder på mina blommor, eftersom jag inte vet hur de kommer att se ut efteråt.

 

Aktuellt väder i FärjestadenSom vanligt går det bra att följa vädret i realtid via min väderstation! Klicka på bilden här till vänster så kommer du dit.

 

Regnmätaren är nu rensad från skräp och dessutom försedd med ett filter, så den borde visa rätt regnmängd och -intensitet nu.

 

Vid kraftiga och framförallt hastiga väderförsämringar, sk "överfallsväder" är det dessvärre inte helt ovanligt att det inträffar en del fritidsbåtsolyckor till sjöss. Nu är ju det här busvädret aviserat sedan flera dagar tillbaka, dvs det torde inte vara någon nyhet för de som någon gång om dagen tagit del av en nyhetssändning eller väderprognos. Men det brukar ändå uppstå en del incidenter -dessa kan du följa via Sjöfartsverkets webbsida http://www.sjofartsverket.se/jrcconline .

 

 

Bilderna nedan är hämtade från mitt fotoalbum under dagens datum. Där finns om möjligt ännu fler bilder! Bilderna finns även på Facebook i två olika album #7 och #8.

 

Det som är allra vackrast just nu är mina Liljor.

De syns nu t o m utifrån. Även mina Stockrosor och Riddarsporrar på bakgården syns utifrån!

 

De Liljor som nu senast har slagit ut är gula och jättehöga och blommorna är jättestora. De kommer i två varianter, antingen helt gula eller Tangoliljor med mörkbruna prickar i mitten.

 

 

Men övriga Liljor tål dock även de att beskådas!

 

 

På bakgården har jag en 5½ meter lång plantering med bl a Stockrosor och Riddarsporrar. Även vid min uteplats finns denna enormt vackra kombinationer av Stockrosor i alla möjliga färger och djupt blå Riddarsporrar.

 


 

Nytt för i år är Dahlior. Dessa har jag placerat ut på södra gaveln, samt den nya rabatten i "Vinkeln".

 

 

Runt mina webbkameror har jag satt i första hand Riddarsporrar. Men under Kamera 5 har jag Borstnejlikor och Gullnattljus.

 

 

Bloggar.se:   , , , , ,

Jan-Erik träffades av blixten Åska & hagel - men nu lättar det
Strömlöst efter åska Så skyddar du dej mot åskan
Sommarens bästa bilder Träffad av blixten - mitt under travet
Väderkaos i norra Sverige Bilar fast i vattenmassorna
Kall luft in över Sverige Mycket regn i Götaland
Efter regnet kommer - regn Nu varnar SMHI - och varför
Åskdrama i Kramfors Sundsvall piskat av regn

Direktlänkar       Inlägget: Permalink   Kategorin:   Kommentera inlägget! 
Kommentarer  I bloggen:  0   Trackbacks:  Trackback 
Om Bloggen:   Hemsida:
Tjänster Bloggportalen  Twingly  Bloglovin  iGoogle  FeedBurner  Nyligen 


  
Gårdagens värmerekord blev inte långlivat. Idag har vi återigen noterat årets varmaste temperatur på Granudden i Färjestaden på Öland.26,2° kl 15:57 . 2,2 mm regn har vi också hunnit med idag. Regnmätaren var tyvärr täppt, så regnet har i mina grafer spridits ut över flera timmar :-).

Aktuellt väder i Färjestaden
 

Bloggar.se:   väder, öland, värme, rekord, värmerekord, färjestaden

Direktlänkar       Inlägget: Permalink   Kategorin:   Kommentera inlägget! 
Kommentarer  I bloggen:  0   Trackbacks:  Trackback 
Om Bloggen:   Hemsida:
Tjänster Bloggportalen  Twingly  Bloglovin  iGoogle  FeedBurner  Nyligen 


  
Så spräckte vi värmerekordet för året - 25,2 grader Celsius uppmätte jag kl 17:28 . Så här är vädret just nu! Eller kolla min live-app.

Passar på att skicka med lite blombilder från mitt fotoalbum under dagens datum. Eller varför inte kolla in mitt nya album på Facebook.Aktuellt väder i Färjestaden

 
Bloggar.se:   väder, öland, värme, rekord, värmerekord, färjestaden

Direktlänkar       Inlägget: Permalink   Kategorin:   Kommentera inlägget! 
Kommentarer  I bloggen:  0   Trackbacks:  Trackback 
Om Bloggen:   Hemsida:
Tjänster Bloggportalen  Twingly  Bloglovin  iGoogle  FeedBurner  Nyligen 


  
Aftobladet har idag en artikel om åska, med tillhörande grafik som på ett bra sätt förkarar varför åskan uppstår. Men varför måste det heta "superåska"?

Det finns lite olika sajter, för att hålla koll på blixt och dunder.
- Åskradar.se
- Blixtar.se
- EWP.se

Eftersom jag har en egen webbsajt med väderstation, har jag många gånger funderat på det här med att sätta upp en egen åsktracker. Det stupar på att jag även har en radiostation, som kommer att störa mottagningen.

Däremot har jag starka funderingar på att sätta upp en väder-cam. Jag har redan 5st kameror som visar blommor i rabatterna, så steget är inte långt till att sätta upp en sjätte kamera, som visar himlen istället. Måste bara hitta ett sätt att skydda den mot väder och vind.

I år har jag klarat mej hyfsat, inte alls mycket regn och i stort sett ingen åska (Färjestaden på Öland).


 

Bloggar.se:   väder, öland, åska

- Nya varningar för åska i Skåne
- Risk för fortsatt oväder
- SMHI varna för kraftig åska
- Nu kan Skåne få danska extremregnet

Direktlänkar       Inlägget: Permalink   Kategorin:   Kommentera inlägget! 
Kommentarer  I bloggen:  0   Trackbacks:  Trackback 
Om Bloggen:   Hemsida:
Tjänster Bloggportalen  Twingly  Bloglovin  iGoogle  FeedBurner  Nyligen 


  

Min profilbild

Det här är en loggbok över min trädgård på Öland. Ibland har jag åsikter (mer eller mindre genomtänkta) om tingen omkring oss - mina högst personliga tankar (jag är ingen proffstyckare).


  Prenumerera med RSS