RSS 2.0

Nyårsraketer är vackra och spektakulära. Det är något som har sin plats på årets sista dag. I vissa delar av landet har man börjat begränsa rätten att skjuta raketer. Det handlar i de flesta fall om att visa hänsyn och respekt.

Det finns också alltid en säkerhetsaspekt med pyroteknik - det är "sprängämnen" vi handskas med och man kan inte nog understryka vikten av att tänka sig för. Något som ibland blir en sanning med viss modifikation, sådär vid tolvslaget under alkoholens påverkan. Inte nog med att man kan spränga bort fingrar, man kan få ögonskador och även hörselskador.

Varje år inträffar det även olyckor där raketer far in genom fönsterrutor, där uppskjutaren inte beaktat närheten till byggnader.

Raketer är inte billiga, dvs det spenderas varje år miljontals kronor på fyrverkeripjäser. Många faller för frestelsen att använda raketer man redan köpt in och betalat, nämligen båtens nödraketer - de måste ju ändå bytas ut efter viss tid. Vid första tanken kan det låta som en god idé - men det är det sannerligen inte. Raketen är en nödsignal, precis på samma sätt som att ringa 112, tuta SOS, ropa Mayday osv. I Brottsbalken finns detta reglerat som Missbruk av alarmanordning eller Falskt larm, med andra ord: Det är olagligt att på detta sätt förorsaka onödig utryckning från Sjöräddningen.

- Men det är ju ändå Nyårsaften, säger du då. Icke desto mindre är en nödraket alltid en nödraket - 24 timmar om dygnet, 7 dagar i veckan, 365 dagar om året - dvs alltid och även på Nyårsafton. Det vore oförsvarbart att inte ta varje nödsignal på allvar - man vet ju inte vad som är falskt eller skarpt.

Samtidigt får okynnesuppskjutningar inte leda till att allmänheten slutar att ringa 112 och rapporterar att man sett en nödraket. Det är hela tanken med denna typ av nödsignal, att andra ser den och slår larm. Alltså, ser du en intensivt röd ljuspunkt hänga på himlen och dala sakta nedåt - ring då 112 och be att få tala med Sjöräddningscentralen i Göteborg. Där kommer man sedan att bedöma larmet - kommer man fram till att man inte utom rimligt tvivel kan avfärda indikationen, då larmas enheter till platsen. Du som ringer och berättar om en raket kan aldrig bli anklagad för falsklarm.

Ett annat fenomen är sk "UFO-ballonger" som lyser betydligt längre än nödraketer och driver iväg med vinden.

På Sjöräddningscentralens webbdagbok MRCC Online kan man läsa om alla larm som kommer in där. Nu är 2008 dessvärre bortgallrat, men det lär säkert bli nya fall i är. Det har redan varit ett i Göteborg dagen före Nyårsafton.


 
Bloggar.se:   , , , , , , Intressant
Nödraket uppskjuten i Visby hamn Nödraketer till nyår Konstiga ljus på himlen
Stefan Hagbergs Blogg: Nödraketen! Nyårsflyg Klara Ström - Tanums kommun
Nödraketer observerade från Tjockö UFO-ballonger Sökandet vid Vinga avslutat
Tillåtet med fyrverkerier- men var försiktig Raketförbud Nödraketer vid Vinga - DN.se
Stort räddningspådrag vid Vinga efter nödraketer December 2007 Nödraketer på Nyår - Sidan 2
Uppskickade nödraketer förorsakade stort larm Nödraketer Bli av med nödraketer och bloss
Fyrverkerier och raketer med krutmotor Skärgårdsbryggan Bus med nödraket allvarligt brott
Fem frågor och svar om nödraketer Nerikes allehanda Jul och Nyår - resedagboken
Stefan Hagbergs blogg: Nödraketen GPs nyårsfyrverkeri Poliser beskjutna med raketer
Bara töntar skjuter nödraketer på nyår Nödraketer på Nyår Livsfarlig raket på Nyår
Vem fan drar av nödraketer vid Nyår? Ariel IV Jorden runt Säkerhetstips för fyrverkeri
Ta det nu försiktigt med raketerna! Laddat för farlig fest Vill förbjuda men ändå inte
Skärpta regler för säkrare smällande Brott & olyckor 29/12 Nyårsraket sköts in i lägenhet
Polisen besöker fyrverkeriförsäljare Skjut säkert på nyårsafton Min hand är borta
"Ta det lugnt med fyrverkerier i kväll" Snart nytt decennium Nu vill Robin varna andra
Oklart rättsläge om fyrverkeriförbudet Förbudet redan trotsat Gott skottfritt nytt år
Olovliga nödraketer blir dyra Tänk på hundarna Litet hopp om tyst natt
Nödraket över Alnön var ingenting Snart smäller det! Missbruk av nödraketer
Så mycket kostar nyårsfirandet Vill förbjuda fyrverkerier  

Direktlänkar       Inlägget: Permalink   Kategorin:   Kommentera inlägget! 
Kommentarer  I bloggen:  0   Trackbacks:  Trackback 
Om Bloggen:   Hemsida:
Tjänster Bloggportalen  Twingly  Bloglovin  iGoogle  FeedBurner  Nyligen 


  




- Jorden blir allt varmare. Idag känns det inte så. Den sibiriska kylan är över oss och det är, rent ut sagt, svinkallt.

 

Aktuellt väder i Färjestaden

Skall man se planetens vädersystem som en jättelik slumpgenerator? Eller finns det inget som är slump? I kaosteorin kan vingslagen från en fjäril på ena sidan jordklotet utlösa en orkan på andra sidan. Just nu har vi det kallt, medan man någon annanstans på Jorden kan finna en plats, där motsvarande värmebölja råder.

Att klimatet varierar, kortsiktigt men även på mycket lång sikt - det är väl inget nytt. Istider kommer och går. Faktum är att Jorden bara har vårt nuvarande klimat under "korta" perioder mellan de förhärskande istiderna. Att vi går mot en ny istid är alltså ett faktum - frågan är bara när. Solen har olika cykler av varierande aktivitet, vilket förstås påverkar temperaturen på Jorden. Rent astronomiskt förändras vår planets omloppsbana och axellutning, vilket också ger upphov till naturliga förändringar av klimatet - med olika tidsintervall.

När man skall försöka dra några slutsatser om vart vi är på väg, måste man alltså beakta att alla dessa faktorer samverkar - eller i många fall även motverkar - varandra. Vissa förändringar kan ta ut varandras verkningar, medan andras förstärks. Exakt hur detta hänger samman har man säkert inte 100% koll på ännu. Det behövs stora mängder statistiska data, samt en modell, där man kan göra beräkningar.

När man jämför vår planet med andra planeter, slås man av hur ogästvänligt klimatet ute i rymden egentligen är. Att just vårat klot har fått ett klimat som understödjer liv är egentligen ganska osannolikt. Vad som är än mera osannolikt är, att Jorden har haft en relativt sett lång period av gynnsamma betingelser - just detta är ju förutsättningen för att evolutionen har skapat intelligent liv. Våra grannar i rymden har kanske haft korta perioder var hyfsade betingelser, men kosmiska händelser har ställt till det. Stora delar av en planets atmosfär har "blåsts bort" av Solen t ex. Vi har vårt magnetfält plus Ozonskiktet som skyddar oss mot rymdens påverkan.

Man skulle då lätt kunna dra den slutsatsen, att vår planet har något slags inbyggt skydd som gör oss osårbara mot allt ont. På kort sikt är det förstås så - det meteorologiska systemet har visserligen svängningar, men det är i stort sett självreglerande: en slags "termostat" helt enkelt. Men på längre sikt finns inga garantier, speciellt inte om vi själva rubbar den naturliga balansen. Men personligen tror jag att det lilla vi kan  ställa till med bleknar i jämförelse med de stora yttre faktorer som påverkar oss.

Därmed inte sagt att vi skall slarva med vår planet. Låt regnskogen vara, det är den som käkar i sig koldioxid och producerar det syre som vi skall andas. Kärnkraften är relativt sett det "renaste" energialternativet just nu.

En annan liten känsla jag har, som jag givetvis inte har något vetenskapligt belägg för, är att polarisarna nu smälter och tillför mera vatten i systemet - kanske bara är ett förstadium inför den stora inlandsisen. Först frigör vi en massa vatten som sedan regnar ner på resten av Jorden - så småningom regnar det inte så mycket utan snörar och sen fryser alltsammans = inlandsis.

Med andra ord - vi vet inte så mycket! Vad vi däremot vet, är sådant som påverkar oss på kort sikt, t ex att det just nu är barmark men svinkallt - inget som blommorna i marken gillar precis. Kylan leder till halka på vägarna, med olyckor som följd. Sjöar och hav fryser till is, som är i vägen för sjöfarten - med behov av isbrytare som följd. Folk ger sig ut på förrädiska isar för att fiska eller åka skridskor, dessvärre med många isolyckor som följd. Förbrukning av el och andra energiformer för uppvärmning ökar, vilket leder till ökade kostnader och höjda priser på el.

Så här på årets sista dag kan det också vara på sin plats att säga några ord om raketer. Fyrverkerier är jättevackert, men kan också vara störande och rent ut sagt opassande i vissa situationer. I Skåne har man tydligen förbud. Ett förbud som alltid gäller, men som det inte skrivs så mycket om, är förbudet mot att skicka upp röda nödraketer, om man inte är i sjönöd förstås. Det orsakar onödiga utryckningar.


 

Kraftig brand i södra Dalarna Skövde: Man i 30-årsåldern saknas Chockkyla drar in över Sverige
Klä dig rätt – i kylan ”Först när det är under 43 är det kallt” Nytt bensinpris varannan dag
Kylan fortsätter Man befaras död efter villabrand Sverige köper fransk kärnkraft
Raketförbud Skärpta regler för säkrare smällande Oklart rättsläge för förbudet mot fyrverkerier
Svensk raketrädsla nyhet i Danmark Skjut säkert på nyårsafton Nu stängs Ignalina
Skarpa skiften i bensinpriset GPs nyårsfyrverkeri Sökandet vid Vinga avslutat
Kall och klar Nyårsafton Halka och snö igen Bensinpriset fortsätter stiga
Bensinpris ändrades rekordofta Bensinpriset ändrat varannan dag Risk för någon kraftig snöby vid kusten
Intressant

Direktlänkar       Inlägget: Permalink   Kategorin:   Kommentera inlägget! 
Kommentarer  I bloggen:  0   Trackbacks:  Trackback 
Om Bloggen:   Hemsida:
Tjänster Bloggportalen  Twingly  Bloglovin  iGoogle  FeedBurner  Nyligen 


  




"SMHI varnar för trafiksvårigheter", hör jag på Ekot. Jag sitter i TV-soffan i Nybro och här har det regnat hela dagen. Samtidigt smälter snön bort - både här och på Öland, där jag följer utvecklingen med stor spänning, tack vare mina webbkameror. På Öland har det hittills idag kommit 16.6 mm regn/snösmältning, enligt min väderstation där. Dagen före Julafton var min bil insnöad så jag fick skotta mej ut. Det är tvära kast.

Alla skyller på klimatförändringarna, men det här är ju bara vanligt vinterväder.

"Regn i söder som troligtvis övergår i snöfall", avslutar man prognosen med. Nu hoppas jag innerligt, att det inte kommer mera snö på Öland - utan istället att det regnar och töar. Jag vill hemskt gärna åka till stugan och rensa i trädgården, och är det barmark på Annandagen så åker jag dit.

Samtidigt har jag under ett långt inslag hört om alla trafikolyckor - väldigt tråkig läsning. Radio, TV och alla tidningar går ut med SMHIs varningar, men det tycks inte hjälpa. Eller, det hade väl inträffat ännu flera olyckor om man inte varnat. Måste man alltid räkna med olyckor? Vi skapar mer och mer säkerhet kring sjöfart, luftfart och vägar - men olyckor kommer kanske alltid att inträffa.

Det känns lite overkligt när man talar om "snöoväder" och trafiksvårigheter, när det töar för fullt här. Ja ja, det kanske kommer snö här också. Då får jag kanske skotta mej ut i morgon också.

Sjöräddningen har det lugnt i alla fall. Sjö- & Flygräddningscentralen, som blir JRCC efter årsskiftet, finns på nätet med Blogg, Twitter och Facebook
 

 

Offer för halkan Man klipptes loss SMHI varnar för nytt snöoväder
Olycka stängde Öresundsbron Först regn - sedan snö Kylan stannar - blixthalka väntar
Trafiken och vädret tog Jul Bilist körde i diket Plogbil krockade med personbil
Singelolycka på gamla E22an Mer snö på Annandagen Blåtsnön fick tältet att rasa
Trafikolycka utanför Torsås Webbkameror på Öland Trafikolycka utanför Vassmolösa
Man omkom i singelolycka Flera svåra olyckor Flera trafikolyckor i snöovädrets spår
Julfirandet insnöat i USA Katastrofläge i USA Nytt snöoväder drar in över Göteborg
SMHI varnar för snöoväder SMHI varnar för snöfall Flera krockar med personskador

 

Direktlänkar       Inlägget: Permalink   Kategorin:   Kommentera inlägget! 
Kommentarer  I bloggen:  0   Trackbacks:  Trackback 
Om Bloggen:   Hemsida:
Tjänster Bloggportalen  Twingly  Bloglovin  iGoogle  FeedBurner  Nyligen 


  




Har just avnjutit julens första skinkskivor till frukost. Julstämningen börjar infinna sig. Snön ligger vit utanför fönstret här i Nybro, men termometern här visar +1.0° C. Utanför står även mina nysatta pluggboxar. Skönt iaf att vi slipper den stränga kylan. Igår kom det stora mängder snö och plogbilen hade byggt en halvmeterhög vall runt min SAAB (jag tänker inte byta till kines-Volvo i alla fall).

På Öland, vid min sommarstuga på Granudden i Färjestaden, är det just nu +2.1° C. Jag vet inte om snön hinner smälta bort innan nästa nederbörd faller - men det kanske blir regn? Jag vill ju kunna "städa" i trädgården, så att allting är klappat och klart för vårlökarna.

Annars ser det just nu lugnt ut på väderfronten - men man talar ju på TV om "oväder" om ett par dagar, "intensivt lågtryck" osv. Inget av det syns på SMHI ännu, men det kanske kommer lagom till att folk skall åka hem från julfirandet. Vi får hoppas att det blir en lugn julhelg olycksfronten. Denna förhoppning har jag även för Sjöräddningen, men vet av erfarenhet att det brukar inträffa isolyckor i mellandagarna. Sjö- & Flygräddningscentralen, som blir JRCC efter årsskiftet, finns på nätet med Blogg, Twitter och Facebook.

Nu blir det att ägna sig åt jultraditionen, Kalle Anka vinner över Anna Anka. Lite sill & nubbe blir det mitt på dagen och lite småvarmt. Annars är jag ingen stor vän av julbordet. Och av princip äter jag bara julbord en gång per år, nämligen på Julafton.

Tur iaf jag har med mej den bärbara datorn - svår internet-abstinens är inte att leka med! Med en volymbegränsning på 3 GB per månad så blir det i alla fall måttligt med surf, men det räcker för att kunna läsa lite nyheter, blogga och lyssna på kortvåg.

Aktuellt väder i Färjestaden

Direktlänkar       Inlägget: Permalink   Kategorin:   Kommentera inlägget! 
Kommentarer  I bloggen:  2   Trackbacks:  Trackback 
Om Bloggen:   Hemsida:
Tjänster Bloggportalen  Twingly  Bloglovin  iGoogle  FeedBurner  Nyligen 


  




Så här års snöar det. Snön skapar då och då olägenheter och problem för oss människor. Många tycker fördelarna med snön uppväger nackdelarna. Det skrivs spaltmeter efter spaltmeter om "snökaos" och "snöstorm". Kaos är mig veterligen ett näst intill oförutsägbart tillstånd av slumpmässighet. För att det skall vara storm, måste vindstyrkan uppgå till minst 25 m/s. Detta sagt med all respekt för er som varit insnöade i Skåne.

Det som däremot är sorgligt, är att vi människor aldrig tycks lära oss att anpassa oss till snö och halka. Julen är årets stora trafikhelg och i samband med snö och halka uppstår olyckor och i många fall tragedier. Därför finns det all anledning att uppmana till försiktighet. SMHI har utfärdat klass I varning för snöfall. Visst skall man kunna varna för svårigheter och uppmana till försiktighet, men man måste vara saklig och nyanserad - annars tappar man i trovärdighet.

Nu när isarna börjar lägga sig, kan det vara frestande att ge sig ut på dem. Här finns också en fara. Man ger sig i många fall ut på isar som inte håller, med olyckor som följd. Än så länge har det dock inte inträffat några sjöräddningsfall. Sjöräddningens insatser går att följa, både på Blogg, Twitter och Facebook.

Det har varit rejält kallt och snön har fallit nästan varje dag - jag talar nu om min sommarstuga på Granudden i Färjestaden på Öland. Jag var där för ett par dagar sedan och hade egentligen tänkt mej lite trädgårdsarbete, men det gick förstås inte. Nu kollar jag in väderprognosen (Klart, VackertVäder). Där spår man visserligen att temperaturen under några av de närmaste dagarna skall börja närma sig nollan, men det ser väl inte ut att kunna innebära att snön smälter undan.

Aktuellt väder i Färjestaden

Bilden ovan är hämtad från min hemsida, där jag har en egen väderstation.

Men vad jag kan gör nu, är att sätta ut mina 4 nysatta pluggboxar, med Rudbeckior och Akleja.

Två döda i snökaoset 60-årig man frontalkrockade – 41-årig man voltade med sin bil
Snökaos världen runt Så klarar du dig i trafiken
Mer snö på ingång mot länet Vädret under jul och nyårshelgen
10 centimeter nysnö på väg hit Bildspecial
Snöbilder från övriga världen Varning för trafikkaos
Man omkom i krock med lastbil Det blir mer snö i veckan
Risk för trafikproblem i södra Sverige Väderkanalen
Nytt oväder in över Skåne Så undviker du olyckor i jultrafiken
Risk för halka på vägarna Mer snöfall över landet
Nu drar ovädret in över Sverige Dubbat eller dubbfritt?
Flera fordon i krock på Sallerupsvägen Nu snöar det igen

Direktlänkar       Inlägget: Permalink   Kategorin:   Kommentera inlägget! 
Kommentarer  I bloggen:  0   Trackbacks:  Trackback 
Om Bloggen:   Hemsida:
Tjänster Bloggportalen  Twingly  Bloglovin  iGoogle  FeedBurner  Nyligen 


  




För någon vecka sedan beställde jag någa påsar med frö från Impecta.

Idag har jag satt frön till
- Echinacea x hybrida 'Paradiso'
- Akleja  Aquilegia Vulgaris

  


Fröna skall sättas utomhus.


Resterande fröer skall jag sätta inomhus hemma.

- Pastellakleja 'McKana Giants'
- Azurriddarsporre 'Sky Lights'

- Kinesisk Riddarsporre

- Trädgårdsriddarporre 'Pacific'



20611, Akleja, 'McKana Giants, Bl.', Aquilegia caerulea    



När jag satt och sökte information på nätet, så hittade jag på odla.nu tre andra sorters Akleja som jag inte kunde motstå:

- Akleja 'Biedermeier mix'

- Akleja 'Gardeners Store'

- Akleja 'Nora Barlow mix'


Direktlänkar       Inlägget: Permalink   Kategorin:   Kommentera inlägget! 
Kommentarer  I bloggen:  0   Trackbacks:  Trackback 
Om Bloggen:   Hemsida:
Tjänster Bloggportalen  Twingly  Bloglovin  iGoogle  FeedBurner  Nyligen 


  




Lagom till julledigheten slog vintern till på Öland. Jag hade ju tänkt mej en massa trädgårdsarbete, men nu går det inte. Jag får vara tidig på våren och rensa rabatterna direkt efter att snön smält bort men innan krokusarna kommer. Det blir en intressant utmaning! Idag kunde jag inte ens ställa om kamerorna, eftersom skruvarna hade frusit fast.


Radiokontrollen hade ju slutat att fungera. Mina misstankar om att det var kylan som var orsaken blev bekräftade. Efter att jag slagit på värmen i stugan så snackar datorn med radion igen. Frågan är bara om det är radion som blir kall eller datainterfacet. Jag sätter en slant på att det är radion, för jag får samma fel om jag stänger av radion en stund.

Rejält kallt är det också. Jag hade ju tänkt sätta frön men jag tror jag väntar tills det är strax under nollan i alla fall. Jag vill inte att mina frön skall dö av köldchock.

Aktuellt väder i Färjestaden

Direktlänkar       Inlägget: Permalink   Kategorin:   Kommentera inlägget! 
Kommentarer  I bloggen:  0   Trackbacks:  Trackback 
Om Bloggen:   Hemsida:
Tjänster Bloggportalen  Twingly  Bloglovin  iGoogle  FeedBurner  Nyligen 


  




Nedanstående tabell visar de frön jag idag har beställt från Impecta.

Jag tänker mej den här gången två varianter.

1) Frön som jag sätter i lådor nu och placerar på morsans uteplats.
2) Frön som jag sätter hemma i köksfönstret i januari.

 
Bild Beskrivning Påsar Antal Boxar
Exchinacea X Hybrida 'Paradiso'

Variabelt hybridkomplex i oväntade färgkombinationer. Blommorna från vitt, gult och rosa till neonröda nyanser. Även planthöjden varierar efterhand med lång oavbruten blomtid.

4 25 2

ute

20611, Akleja, 'McKana Giants, Bl.', Aquilegia caerulea Pastellakleja 'Mc Kana Giants'

AAS-Vinnare. Jätteblommande, långsporrig i flerfärgsblandning. Nostalgisk perenn för rabatt och buketter.

2 200 2

ute

Akleja

Vildform. Karakteristiska blommor i blått, lila, rosa och vitt med sporrar. Ödegårdar, ängar, bryn och strandsnår.

2 200 2

ute

Riddarsporre 'Sky Lights'

Graciösa, grenande plantor. Sporrförsedda klasblommor i vitt och ljusblått till djupt gentianablått. Perenn som blommar villigt redan första året.

6 35 2

inne

Kinesisk Riddarsporre

Rikt grenande plantor. Blåvioletta blomklasar första året vid tidig sådd.

3 75 2

inne

Trädgårdsriddarsporre 'Pacific'

Jättehöga, täta blomspiror. Flerfärgsblandning. Skarpgrönt bladverk, stadiga stjälkar.

1 100 1

inne

Praktriddarsporre

Något lägre, sirligt förgrenande blomspiror i djupt gentianablått.

2 50 1

inne

Direktlänkar       Inlägget: Permalink   Kategorin:   Kommentera inlägget! 
Kommentarer  I bloggen:  0   Trackbacks:  Trackback 
Om Bloggen:   Hemsida:
Tjänster Bloggportalen  Twingly  Bloglovin  iGoogle  FeedBurner  Nyligen 


  




Min väderstation visar just nu +1,4°C och sjunkande med -0,2°C per timme. Nederbörd faller och just nu ser jag i mina webbkameror ingen snö, men det är säkert bara en tidsfråga.

Det har förstås sina sidor att ha en trädgård i sommarstugan på Öland, när man har 360 km bilresa dit. Nu har jag inte varit där sedan 2009-10-31. Då klippte jag faktiskt gräset och fick med mej de löv som hade fallit. Jag kunde dock inte klippa ner höstperennerna, t ex mina Astrar. Nu har de vissnat och behöver klippas bort. Samma sak gäller Blodnäva och övriga växter som var gröna vid senaste besöket.

Tanken är förstås att göra detta innan snön lägger sig. Nu läser jag i bladet att det skall bli snö de kommande veckorna. Under de senaste veckorna har tidningarna spekulerat i om den milda förvintern har något med klimatförändringar att göra. Nu slår naturen tillbaka och nu blir det istället kallare än normalt. Är detta också klimatrelaterat? Jag vet bara en sak, nämligen att om havsnivån stiger med låt oss säga en meter, då hamnar min trädgård under vatten!

Det är bråda tider på jobbet just nu så jag har bestämt mej för att inte sätta mej i bilen på veckosluten. Då behöver jag ta det lugnt. Nåväl, lite snö hindrar inte mitt arbete men det blir svårare. Problemet är att jag inte kan vänta till snön smälter bort, eftersom det då kommer upp andra blommor, t ex Krokus.

Jag skulle även vilja lägga på lite barkmull ovanpå. Det ser snyggt ut och luktar dessutom gott. Annars brukar ytan se lite lätt stökig ut, när man klippt av perennerna.

På Bakgården har jag i år satt perenner men även ettåriga växter. Det ställer till lite bekymmer just nu, eftersom jag behöver rensa undan. Men jag skall ju inte rycka upp sådant som skall komma nästa år. Jag får gå där med saxen och klippa selektivt. Sådant tar tid, rabatten är 6x1m.

Nästa år skall jag försöka att inte sätta så mycket frön. Jag nöjer mej nog med att driva upp lite Riddarsporrar till rundlarna. Men jag kan inte låta bli att sätta Ackleja också. Den är lite svår att få fart på, så jag tänker göra allting enligt alla konstens regler, med köldperiod osv. Frön till sådana perenner kan man även sätta utomhus på på höst/vinter. De gror då till våren. Jag funderar faktiskt på att prova - men då måste jag rensa ordentligt först. Och man kan ju inte sätta frön när marken är frusen förstås!

Direktlänkar       Inlägget: Permalink   Kategorin:   Kommentera inlägget! 
Kommentarer  I bloggen:  0   Trackbacks:  Trackback 
Om Bloggen:   Hemsida:
Tjänster Bloggportalen  Twingly  Bloglovin  iGoogle  FeedBurner  Nyligen 


  





Min profilbild

Det här är en loggbok över min trädgård på Öland. Ibland har jag åsikter (mer eller mindre genomtänkta) om tingen omkring oss - mina högst personliga tankar (jag är ingen proffstyckare).






  Prenumerera med RSS