RSS 2.0

Echinacea x hybrida 'Paradiso'Here we go again - nej det skall inte ännu en gång handa om 'Grevinnan & Betjänten'. Jag syftar på mina årligen återkommande förkultiveringsprojekt, dock inte 'same procedure as every year'.

Som jag berättade om i mitt förra inlägg, har jag beställt frön från Impecta. I alla fall utom ett är det alldeles för tidigt att börja redan i januari.

Men när det gäller Echinacea x hybrida 'Paradiso'  gäller andra rekommendationer.

Jag citerar ur Impectas odlingsanvisningar, närmare bestämt 4B.
 
Dessa fröer har mycket hårda skal. Ute i naturen gror de efter vinterns påverkan. Sås lämpligast i krukor eller lådor. Sådden placeras helt oskyddad utomhus i halvskuggigt läge, så tidigt som möjligt, gärna från januari. Snötäcke över sådden främjar groningen. Om det är barvinter, täck med ris och löv. Groningen inträffar under våren eller sommaren, för vissa långgroende arter våren efter. Sår du senare, då vintern upphört rekommenderas höstsådd eller anvisning 4C.
Nu har jag ingen tillgång till varken balkong, uteplats, snö eller löv. Så det får bli 4C istället.
 
De flesta perenner behöver en kylperiod för att häva fröets vilostadium. Sår du efter vinterperioden placeras sådden i kylskåp (ca 1-3 plusgrader), 3-5 veckor. Därefter i 15-20 plusgrader för att gro. När groddplantorna visar sig placeras de så ljust och svalt som möjligt inomhus (ca 10-15 gr).
Sagt och gjort - nu står det en pluggbox i kylskåpet! Där skall den alltså stå några veckor. Sedan får det bli Mors uteplats i Nybro.

Fast jag undrar... De här fröerna ser precis likadana ut som de jag satte förra året. De grodde utan några större ansträngningar från min sida. Fröna ser ut som små träflisor, om någon undrar.

Direktlänkar       Inlägget:   Kategorin:   Kommentera inlägget! 
Kommentarer  I bloggen:  4   Trackbacks:  Trackback 
Om Bloggen:   Hemsida:
Tjänster Bloggportalen  Twingly Bloglovin Google Nyligen Knuff!


  
Trackback
Twingly Blog Search
Links to this page

Länka hit

Använd nedanstående rad. Markera raden, kopiera, och klistra sedan in i ditt inlägg.

Eller använd denna url: 

JRCC Online
  Prenumerera med RSS