RSS 2.0

Varför skrattar vi åt något som vi sedan länge kan utantill? Är Grevinnan och Betjänten eller Dinner for one den ultimata festarsketchen? Eller var den bara ett "misstag" som sedermera blev tradition? Nej jag tror snarare att det roliga ligger just i själva upprepningen. Sedan har den förstås blivit kult, mycket på grund av att det finns en hel del historia kring hur den kom till - och framförallt hur den hamnade på SVT, som först inte ville visa den.

1963 gjordes den men visades i svensk TV först 1969 faktiskt. Att det dröjde så pass länge lär bero på att man på SVT var rädda att förarga nykterhetsrörelsen.

Sanningen tycks vara, att sketchen letades fram ur TV-arkivets innersta gömma, men där går åsikterna isär. Hur den hamnade i akrivet, dvs om den inköptes på sedvanlig väg eller rentav bandades ad-hoc av någon bandtekniker på SVT, vet ingen säkert. Men det som visas varje år tycks, av kvalitén att döma vara en "kopia av en kopia".

Läs gärna vidare under första länken i listan nedan, här finns mycket intressant information att ta del av! Själv har jag alltid undrat över detta, eftersom kvalitén varit så usel, att man kunde förmoda att originalet ratats och kastats, men att någon mer eller mindre räddat en dålig kopia från soptunnan. Nu var det kanske inte riktigt så, men helt fel hade jag inte i alla fall. Kolla på texten, den kommer från en urgammal textmaskin! Texten verkar inbakad i bandet, vilket satt fart mån min fantasi.

Sedan 1976 har den varit tradition i vårt land. Men visste ni att sketchen faktiskt skrevs redan på 1920-talet? Eller att det finns i två versioner, som är nästan lika? Tydligen är det bara i Sverige, Norge och Schweiz som man visar den Schweiziska versionen - övriga världen visar den tyska. Den visas på Nyårsafton i alla länder utom Norge, där den istället visas den 23 december, av någon outgrundlig anledning. Men av någon konstig anledning har den faktiskt aldrig visats i England...

Det har skrivits spaltmeter om denna TV-rulle. Nedanstående länkar har jag hittat genom en enkel Google-sökning. Den första länken här under är riktigt intressant - läs och förvånas!

- Vad är sanningen om Grevinnan och Betjänten?

- Så här festar du som en grevinna.
- Grevinnan och Betjänten (Wikipedia)
- Grevinnan och Betjänten (susning.nu)
- Grevinnan och Betjänten
- De forna nyåren och det som kommer
- Nyårsafton 2006-2007

Direktlänkar       Inlägget:   Kategorin:   Kommentera inlägget! 
Kommentarer  I bloggen:  0   Trackbacks:  Trackback 
Om Bloggen:   Hemsida:
Tjänster Bloggportalen  Twingly Bloglovin Google Nyligen Knuff!


  
Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback
Twingly Blog Search
Links to this page

Länka hit

Använd nedanstående rad. Markera raden, kopiera, och klistra sedan in i ditt inlägg.

Eller använd denna url: 

  Prenumerera med RSS