Det som i denna kontext åsyftas med BOINC är inte i första hand ett märkligt läte, även om jag misstänker att de som uppfann namnet kanske tyckte att det lät lite vitsigt. BOINC står för
Berkeley Open Infrastructure for Network Computing, dvs Open-source software for volunteer computing and grid computing.
Jag har i många år tidigare varit med i SETI at Home och sedan några år tillbaka även i Einstein at Home. När jag nu installerat BOINCs ramverk även i datorn i stugan, har jag lagt till ett nytt projekt: LHC at Home.
Det här är väldigt spännande, även om man personligen inte engagerar sig i detaljerna i vad de här projekten gör i form av beräkningar.
- SETI söker efter utomjordiskt liv och intelligens, i det här fallet i form av radiosignaler.
- Einstein-projektet försöker bevisa relativitetsteorin genom mätningar.
- LHC är CERNs nya partikelaccelerator.
Många av användarna blir däremot kalederbitare, och samlar statisktik i all oändlighet. Det blir till slut någon slags tävling, där man får poän i form av "credits". För att hålla reda på hur mycket jobb ens datorer utfört, installerar man diverse programvaror som producerar statistik. Detta höll jag på med tidigare, men nu nöjer jag mej med den statistik som faktiskt produceras av andra.
Däremot skulle det ju förstås vara intressant att veta om någon av de filer som mina datorer tuggat igenom har bidragit på något särskilt sätt till forskningen.
Programmen körs i bakgrunden, och helt utan att påverka det som datorn normalt används till. BOINC ersätter helt enkelt WIndows' idle-process. All CPU-tid som inte används av Windows, tilldelas istället BOINC-applikationerna. Det körs en applikation per virtuell CPU, dvs har du en flerkärneprocessor så körs en task per kärna!
Bloggar.se: | BOINC, SETI, Einstein, LHC, AI, Cosmology, QMC, FreeHAL, Milky Way |
---|