RSS 2.0

SMHI utfärdade en Klass-2 varning för regn i eftermiddags:

 
Från i natt regn, som under morgondagen väntas ge mer än 50 mm, på en del platser platser i storleksordningen 100 mm.
Nu är det inte exakt samma områden som häromdagen, "bara" Västra Götaland och Värmland. Örebro, Västmanland och Uppland har klass 1, med "bara" 50 mm. På vissa ställen är det säkert redan rejält vattensjukt sedan förra ovädret och det lär inte behövas mycket för att det skall bli översvämning.

Man kan följa regnvädrets framfart med hjälp av väderradar, SMHI har en allmän radarsida som uppdateras varannan timme (det finns även en betaltjänst och då får man nytt läge var 15:e minut).

Sedan skall det blåsa kuling på på väst- och sydkusten, vilket inte gör saken bättre. Faran med medias fokusering på regnet är att folk inte uppmärksammar att det skall blåsa. Till sjöss är regnet mest en komfortfråga, medan vind och sjö kan ställa till med stora problem för fritidsbåtarna - problem som man knappast är vana vid så här års. Sjöräddningen fick mycket att göra vid förra ovädret, det kan bli liknande problem - även om vi kanske inte få fullt lika hård vind som för ett par dagar sedan. Då var det klass 1 på regnet och klass 2 på vinden. Den här gången är det tvärtom. Vi får se hur det går - man kan följa Sjöräddningscentralens arbete i mer eller mindre realtid - genom bloggen MRCC Online.

Hursomhelst blir det inget mera regn över min stuga på Öland just denna gången, men det kan ju komma senare förstås. Tydligen skall det ostadiga vädret fortsätta en tid framöver, med flera regnområden som kommer farande från Atlanten. Idag har det kommit ett par millimeter och totalt under augusti har vi redan fått 58,7 mm i Färjestaden.

Tillägg 23:30 - SMHI har degraderat varningen till Klass 1 och regnmängden är nere i 50 mm.
En koll på väderradarn ger vid handen att det inte är samma typ av lågtryckssnurra som förra gången. Däremot ser området riktigt ettrigt ut med mycket intensivt regn och massor av åska! Det har börjat regna här i Kungsbacka men regnet har inte hunnit komma upp på SMHIs OBS-sida ännu. Däremot har det börjat blixtra och dundra en del. Läs gärna lite tidningsklipp och blogginlägg nedan.

 
Bloggar.se: väder, öland, regn, varning, klass 2, SMHI, översvämning, sjöräddning

Direktlänkar       Inlägget:   Kategorin:   Kommentera inlägget! 
Kommentarer  I bloggen:  0   Trackbacks:  Trackback 
Om Bloggen:   Hemsida:
Tjänster Bloggportalen  Twingly Bloglovin Google Nyligen Knuff!


  
Trackback
Twingly Blog Search
Links to this page

Länka hit

Använd nedanstående rad. Markera raden, kopiera, och klistra sedan in i ditt inlägg.

Eller använd denna url: 

  Prenumerera med RSS