RSS 2.0

Det är ju lite synd att man inte hade en blogg från början! Nu är det ju mycket som hunnit hända, som inträffat tidigare. I detta inlägg skall jag försöka summera det som hänt sedan i somras.

Jag började under juli fundera lite över det här med blommor i trädgården. Då köpte jag också lite Lupiner, Pioner och Gladioler från Ölands Plantskola. Dessa växter planterades då i vad som idag kallas för Staket, vänster resp Staket, Höger. Gladiolerna var väl en aning sena får man väl säga, det blev mest blad och inga blommor. En pion blommade redan och lupinerna blev jättefina. Iom att jag grävde om dessa rabatter senare, så valde jag att flytta om lupinerna, de hamnade nu istället i vad som jag kallar Staket, extra. Det passar mycket bättre, eftersom lupiner lämpar sig mera för ett vildvuxet växtsätt.

Jag gjorde en större beställning från Bakker Holland AB, där jag köpter ungefär 2½ tusen lökar! Layouterna som ni ser på denna sida, låg till grund för planteringen. Jag kompletterade med lökar från Ölands Plantskola. Där har jag också handlat gödning och jord.

I slutet av sommaren köpte jag en klängros, som nu växer mitt på tomten. Där har jag ett gammalt antennfäste som inte går att få bort. Jag satte dit ett klättertorn istället, och rosorna döljer därmed maströret som sticker upp ur marken.

Jag grävde om alla dessa rabatter, först en gång men jag blev inte nöjd. Blandningen av originaljorden och vanlig planteringsjord fick ett markant "grusigt" utseende.

I samma veva köpte jag mej en digitalkamera, och började ta bilder av trädgården. Ett fotoalbum skapades, och därmed även denna webbsida, som från början kördes i min dator hemma i Kungsbacka. Jag döpte den till "Cape Pine Garden Project", www.granudden.info, eftersom platsen heter "Granudden". Som albumhanterare använder jag en javabaserad freeware som heter JAlbum. Den produkten kan jag verkligen rekommendera. Den stödjer dessutom egna "skins". Man organiserar helt enkelt sina bildfiler, och sedan kör man programmet, som då automatiskt skapar miniatyrer i olika storlekar, samt meny- och slide-sidor.

Vid andra omgrävningen av rabatterna använde jag en större del växttorv och barkmull. Den överblivna jorden har jag strött ut över häckens rötter, samt använt till att planera ut bakgården en aning. Ni kan se i albumet under september hur grävarbetet utvecklade sig.

Det blev lite leveransförseningar från Holland, och planteringen av alla lökar skedde i första veckan i Oktober. Jag passade på att fixa och dona lite under den rensade björken, så att det bildades en naturlig liten kulle. Det gick åt en hel del jord för detta och jag sådde dessutom nytt gräs runtom. Marken runt björken såg inte alltför grann ut, den var torr och gräset växte knappt.

Döm om min förvåning, när gräset började gro redan efter 2-3 veckor. Kika i albument så förstår ni vad jag menar. Även en del av växterna som jag planterat började växa. Hoppas de överlever denna håra vinter i och med detta.

Det gröna och fina gräset varade ända framt till dagen före julafton. Då var jag på Öland, för att påbörja arbetet med mina webbkameror.  Efter mycket provande, hade jag fastnat för en USB-kamera av typ Quick Cam Pro Refresh 4000 från Logitech. Till denna behövdes även en dator. Min gamla dator (P4 1.8 GHz) fick duga. Jag köpte en ny dator istället från Inet data i Göteborg. Totalt 5 kameror blev det. Jag beställde även ett bredband 0.5 Mbit från Telia. Programvaran jag använder heter WebcamXP, och är alltså en webbsever i sig. Den ligger dock på port 8080, istället för den vanliga port 80 där min webbserver ligger (Sambar All-in-1 server).

För att få kamerorna att fungera, behövs mängder med förlängningskablar för USB. Normalt kan en USB-kabel inte vara längre än 5 meter, varför man måste investera i dyra kablar med repeatrar.

Eftersom kamerorna inte är tänkta för utomhusbruk, behövde jag någonting som skyddade dem från väder och vind. Jag fastnade för en lamparmatur för utomhusbruk, som jag köpte på Jula i Göteborg. Bort med lamphållaren och så i med kameran istället. Sedan köpte jag blompinnar som kamerorna skall stå  på.

Men så kom snön. Annandag Jul var jag på Öland igen, och då hade jag egentligen tänkt börja sätta ut kamerorna, men det gick givietvis inte. Istället fick julhelgen ägnas åt att göra iordning alla kamerakablarna. Skarvarna måste nämligen isoleras omsorgsfullt och även skyddas från mekanisk åverkan. Allt detta är klart nu, men kamerorna är nu provisoriskt placerade inomhus. Däremot har alla ledningar de längder de skall ha sedan.

Bredbandet lyste däremot med sin frånvaro. Telia mätte och konstaterade att det var "spänning på ledningen" och beställde dit en tekniker. Sedan lyckades både Telia och teknikföretaget de anlita slarva bort min beställning i ett par omgångar. Efter ett otal samtal med Telias kundtjänst, så har jag äntligen fått mitt bredband. Jag fick lov att åka till Öland två gånger för att släppa in teknikern. Första gången kom aldrig någon tekniker.......

Så nu står datorn med sajten i stugan på Öland. Det fungerar verkligen bra och den har inte hängt sig någon gång ännu, peppar-peppar...

Så snart som snön börjar smälta bort, skall jag åka dit igen och sätta dit kamerahusen på de pinnar som redan finns nedbankade. Men först måste pinnarna kortas av. Till att börja med kan jag tänka mej att lägga ledningarna ovanpå, men de skall givetvis ner i marken så snart det går att gräva.

I samband med detta, skall även själva gräsmattan få sig en välbehövlig upprustning. Lite Toppdress och gräsfrön kan ju inte skada.

Så blir det ju en sån där sen vår i år, och sedan lär ju allting formligen explodera. Snödroppar, krokus mm tillsammans med Tulpaner och annat i en salig röra!

Eftersom jag har övervägande lökväxter, har jag börjat fundera lite över fröväxter och perenner också. Man vill ju även ha lite blomsterprakt under sommarens andra halva och för all del även under hösten. Under Björken kan jag tänka mej att ha en del fröväxter som tar vid, när de senast blommande lökväxterna gjort sitt.

Som framgår av den nyligen uppdaterade layouten, kommer jag att ha 3 ytterligare  rabatter av mera vildvuxet slag. Där blir det bara ett-, två- och fleråriga fröväxter. Förutom extrarabatten som jag berättat om tidigare, kommer det att bli rabatter på bakgården och en på framsidan också (kallad "Gräsmatta").

I trädgården finns även en gammal häck, som inte blommar. Den är dessutom en aning gles nedtill. Nu har jag redan lagt en mäng jord över rötterna och klippt ner den ordentligt. Jag kna tänka mej att så en del fröväxter på framkanten av den lilla jordkullen som bildats.

Ett annat projekt jag tänker ta itu med snart är en väderstation. Jag har bestämt mej för en programvara som heter Weather Display, samt en station från LaCrosse som heter WS3600, som jag sannolikt kommer att köpa i Sverige från Safecast. Det gäller bara att förvissa sig om, att datorn pallar med detta.

Direktlänkar       Inlägget:   Kategorin:   Kommentera inlägget! 
Kommentarer  I bloggen:  0   Trackbacks:  Trackback 
Om Bloggen:   Hemsida:
Tjänster Bloggportalen  Twingly Bloglovin Google Nyligen Knuff!


  
Trackback
Twingly Blog Search
Links to this page

Länka hit

Använd nedanstående rad. Markera raden, kopiera, och klistra sedan in i ditt inlägg.

Eller använd denna url: 

JRCC Online
  Prenumerera med RSS